Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Serie sau paralel pentru panourile solare?


Catalin02
 Share

Recommended Posts

Montez un sistem fotovoltaic, invertor Invertor hibrid Solis RHI 6kW 48ES 5G si panouri Panou solar fotovoltaic CanadianSolar HiKu 375Wp.

Voi pune 8 panouri, intrebarea mea, in functie de invertorul mentionat, cum conectez panourile? cate stringuri? serie? paralel?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 7
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Daca am gasit modelul bun de la invertor ( poti verifica si tu ) din specificatii zice "Tensiune nominala: 330V", asta inseamna ca cu te apropii mai mult de 330V cu atat o sa fie mai eficient.  Panourile au 34V asa ca cu toate in serie o sa ai 275V. Deci daca montezi toate panourile una langa alta 1 singur string cu toate cele 8 in serie. Daca vrei sa montezi pe 2 parti ale acoperisului atunci 2 stringuri in asa fell incat sa ai cel putin 110V pe fiecare string altfel invertorul nu va pornii.

Link to comment
Share on other sites

Eu zic sa apelezi la un specialist. Sunt tensiuni si curenti mari acolo. Nu-i de joaca.
Evident ca poti cere pareri si aici. 
Dar nu cred ca cineva cu experienta te va indruma cum sa realizezi instalatia de la distanta.
 

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Aici este documentatia la invertor :https://www.ginlong.com/Uploads/file/Solis_datasheet_RHI-(3-6)K-48ES-5G_AUS.pdf,

 

Tensiune minima de intrare : 120V

Tensiune recomandata: 330V

Tensiune maxima: 600V

 

Nu ai cum sa depasesti 600V cu 8 panouri, ar trebuii ca fiecare panou sa debiteze 75V. Daca ai pune 2 string-uri a cate 4 panouri ai avea doar 136V care e foarte apropiat de tensiunea minima fara care invertorul nu va pornii.

 

 

Nu stiu sigur la montare ca nu am avut de a face cu invertor de genul acesta (eu am full on-grid), poate are vre-un coleg si stie mai precis. Insa din documentatia lor https://zerohomebills.com/wp-content/uploads/Solis-RHI-3-5K-48ES-Installation-Manual-Solis-Hybrid-Inverter-on-zerohomebills.com-by-solaranna.pdf. ( pagina 9 )

 

Pare ca este un invertor on-grid cu o iesire auxiliara pe care o poate mentine cu baterii ( un fell de UPS ), insa consumatorii mari par a raman pe reteaua existenta pentru ca invertorul injecteaza curentul pe cablurile existente. In plus iti trebuie un smart-meter pentru a seta injectare 0 ( sa nu dai curentul inapoi in retea daca nu esti prosumator). si o cutie de distributie cu protectiile aferente.

 

Dar daca nu stii sa te documentezi bine din specificatii si documentatiile oficiale date de producator mai bine apeleaza la cineva.

Edited by Bandi Szasz
Link to comment
Share on other sites

Din data sheet reiese ca MPPT range este de la 90-520v va merge si cu 2 stringuri de 4 panouri de 60 celule, si cu un string de 8.

Nu e mare filosofie, singura problema e sa nu depasesti sub nici o forma cei 600v, kitul e facut bine, nu risti sa depasesti 600v in gol nici pe frig.

 

Are inclusiv un intrerupator dc  dublu pentru panouri, (unele nu au), montajul e confortabil si fara riscuri, puneti acel intrerupator pe off pana ce construiti sistemul, cand totul e gata il puneti pe on.

 

Fiind un invertor hibrid circuitul de AC este ca la un UPS, are intrare AC care se leaga la retea si iesire AC care se leaga la consumatori, nu neaparat toti, depinde de puterea invertorului si puterea totala a consumatorilor, poate functiona si ca offgrid, daca decuplati reteaua trece automat in offgrid, injectarea in retea poate fi dezactivata, are si functie bypass.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines