Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor depanare stație emisie-recepție AEG funky 50


Recommended Posts

Bună ziua tuturor! În urmă cu mai mulți ani am stricat una din cele două stații AEG Funky 50 pe care le cumpărasem (mai întâi am aplicat o supratensiune pe alimentare, mai apoi pe componentele indicate în poza de mai jos cu 1. și 2.).

Inițial defectul părea destul de serios, se dereglase chiar schimbarea celor 8 canale de care stația dispune). Ulterior, după câțiva ani, am reverificat-o și canalele se schimbau corect, dar stația nu transmitea/recepționa decât un bruiaj la câțiva metri.

 

După alți ani, încercând să identific defectul, am ars componentele identificate în poză prin 1. și 2 (nici nu știu sigur dacă erau condensatori sau rezistori, dar culoarea lor era alb-mat și terminalele lor indicau o rezistență mică, de scurt-circuit). Îndepărtându-le, scurtul a dispărut, așadar am tras concluzia că cele două componente erau rezistori de valori foarte mici.

 

Acum câteva zile, reverificând stația, am avut plăcuta surpriză să constat că semnalul transmis de stația funcțională pe canalul 1 era recepționat de cea defectă pe canalul 2, iar ceea ce transmitea cea defecta pe canalul 2 era recepționat de cealaltă pe canalul 1. Mai mult, am constatat ca regulă faptul că recepția-transmisia pe stația defectă era decalată cu un canal față de cea funștională (ceea ce prima transmitea/recepționa pe canalul n, cea defectă recepționa/transmitea pe canalul n+1, n<=7). Transmisia la stația defectă se face în prezent pe o distanță relativ mulțumitoare (mai multe sute de metri, nici nu am apucat să verific exact), însă se pare că o problema exista pe recepție: stația recepționează destul de bine până la aprox. 100m (dar se aude mai slab decât perechea ei functională), după care semnalul se cam pierde.

Am identificat circuitele integrate folosite în montajul stației:

1) S324/AUK 617J;

2) YD 3361/jc 5A;

3) 31202 G/623 (TB 31202 FN);

4) YD 386 și

5) Chipul principal al stației.

Am măsurat alimentarea circuitelor integrate (Vcc), și am obținut următoarele valori:

1) Vcc=3.6 V când emite

2)Vcc=3.36 V când transmite sau emite

3) Vcc=3.3 V (permanent)

4 )Vcc=6 V (când recepționează).

Pentru 1), 2), 4), am observat că în repaos (stația nu transmite/recepționează) tensiunea pe alimentare oscilează în domeniul sutelor de mV (este normal?).

 

Întrucât nu am găsit în orașul meu pe cineva dispus să o repare, iar costul reparației probabil depășește costul unei stații noi, mai performante, eu mai fac câteva demersuri în a o repara (știu din experiență ca risc să o stric mai tare!) și vă întreb, dacă puteți deduce din cele spuse mai sus, de unde ar putea veni defectul (un integrat sau altceva)?

Vă mulțumesc!

Cele două fețe ale cablajului:

 

ttt.png

 

IMG-0339.jpg

Link to comment
  • Replies 11
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

La 14.10.2022 la 6:11, mihai 7 a spus:

Aștept în continuare sugestiile dvs.

Pentru a repara statia, ar trebui sa va aflati intr-una dintre situatiile de mai jos:

- sa aveti acces la schema de principiu ; 

- sa cunoasteti un service sau un depanator cu experienta (carora le-au mai trecut multe exemplare de genul respectiv prin mana, altfel nu-si va pierde nimeni timpul fara schema) ;

- sa incercati un reverse-engineering si sa extrageti schema statiei, cel putin in zona respectiva. 

Scheme s-ar putea sa gasiti pe forumuri din exterior, daca veti sapa cu nadejde. 

Eu personal nu am incercat. 

Va spun sincer ca pentru pretul cu care se pot cumpara astfel de jucarii (100-200 lei), n-ar merita efortul.

Efortul ar merita doar pentru experienta personala, dar asta in conditiile in care ati avea o experienta suficienta prealabila.

Altfel, e pierdere de timp. Scuze daca raspunsul pare prea chirurgical, dar incerc sa fiu realist .

 

O alternativa ar fi sa cumparati niste statii mai rasarite, cum ar fi Baofeng sau Wouxun, sau derivate asemanatoare. 

Acestea sunt realizate mult mai ingrijit si includ si banda PMR, oferind puteri mai mari.

A, da, stim, in PMR nu aveti voie cu puteri mari. OK, micsorati puterea (exista posibilitatea) si n-o sa va intrebe nimeni nimic.

Veti fi mult mai multumit si veti avea acces (ptr receptie) si intr-o multime de alte frecvente. Iar statiile respective sunt net superioare celor pomenite de dvs.

 

Stiu ca raspunsul meu nu e cel pe care vi l-ati fi dorit, dar daca nu veti avea norocul de a va afla in situatiile mai sus mentionate, eforturile dvs. se vor lungi inutil, iar peste niste ani va veti uita cu ciuda la statiile galbene uitate prin cine stie ce cutie. 

 

Ah, sa nu uit. Ultima solutie: cumparati de ocazie o alta statie PMR. Toate au canalele standard si aceleasi puteri glumetze.

Nu conteaza producatorul - sunt cam la fel, cele de preturi asemanatoare. Si le veti putea folosi ca perechi in continuare, daca n-aveti chef sa investiti in alta pereche (asa cum va sugerasem mai sus). 


Week-end placut!

Link to comment
Acum 1 oră, yo3fhm a spus:

sa cumparati niste statii mai rasarite, cum ar fi Baofeng sau Wouxun

Bună ziua! Eu am cumpărat deja două stații PNI (sunt de o calitate mai bună decât cele vechi), așa că am trei stații functionale, la care se adaugă cea defectă (cu toate că și aceasta emite la sute de metri și recepționează la aprox. 100 m). Din păcate, nu am schema aparatului, nici nu cunosc pe cineva care să se ocupe de ele. Așa că este foarte probabil că voi urma sfatul domnului @grosu99, de a o folosi așa cum este. Mai ales că nu o doresc pentru mine, ci pentru nepoții mei, iar parametri la care funcționează stația defectă (distanța de emisie/recepție) cred că este mulțumitoare pentru ei.

Vă multumesc pentru răspuns și vă doresc și eu un sfârșit de săptămână plăcut! Dumnezeu să ne ajute!

Link to comment

Deși nu am nici experiența, nici aparatura necesară, nu mă rabdă inima să renunț la îmbunătățirea funcționării stațiilor. Strategia mea este să compar măsurători făcute succesiv în cele două stații și să încerc să stabilesc în ce stare se găsesc piesele respective (mă refer mai ales la condensatori și rezistori). Însă vreau să vă mai întreb, vă puteți da seama dacă SMD-urile de culoare albă-mat din poza de mai jos sunt toate condensatoare sau pot fi printre ele și rezistori?

 

IMG-0342.jpg

Link to comment
12 minutes ago, mihai 7 said:

... SMD-urile de culoare albă-mat din poza de mai jos sunt toate condensatoare sau pot fi printre ele și rezistori?

Sunt condensatoare cele albe și nemarcate. Și cele de culoare maro-mat sunt condensatoare.

images?q=tbn:ANd9GcTANMxQHGLMfTIE5ZfbU0g48IOU1CMe3I80vqn11mkw5dNZ-PXXUNAiCdit7Kcu6ncOdnQ&usqp=CAU

Dacă s-au străpuns prin supratensiuni pe alimentare, da, pot deveni și rezistori :rade:

On 10/13/2022 at 1:03 PM, mihai 7 said:

... mai întâi am aplicat o supratensiune pe alimentare ...

 

Edited by arheopterix
Link to comment

Într-adevăr, am câteva condensatoare SMD străpunse. Se poate spune ceva despre capacitatea aproximativă a acestor condensatoare alb-mat? Aș dori să le înlocuiesc, dar nu știu ce capacitate au avut din fabricație.

Edited by mihai 7
Link to comment

Dl. @mihai 7,

 

Lasati statioara aia in pace, ca se alege praful si pulberea de ea. Nici macar cineva cu experienta nu va mai putea s-o repare, daca puneti letconul pe ea.

 

Acum 5 ore, mihai 7 a spus:

Într-adevăr, am câteva condensatoare SMD străpunse

Cum ati ajuns la concluzia asta? Nu uitati ca acele condensatoare nu sunt singure pe placa. Mai au in paralel rezistente, care pot induce in eroare. Ceea ce ar putea sa para ca strapuns, in realitate e rezultatul masuratorii unei rezistente paralel cu condensatorul suspectat ca "strapuns".

 

Acum 5 ore, mihai 7 a spus:

Se poate spune ceva despre capacitatea aproximativă a acestor condensatoare alb-mat?

Da. Ca este intre 1.2pF si 100nF (100000pF)

 

Acum 5 ore, mihai 7 a spus:

Aș dori să le înlocuiesc,

Depanarea nu se face inlocuind componente la intamplare. Riscati sa aduceti aparatul intr-o stare in care nici cineva experimentat nu va mai putea sa il depaneze. Daca din intamplare schimbati un condensator din filtrul de bucla al sintetizorului, acesta poate deveni instabil si nici Mama Ceferistilor nu-l mai scoate la lumina.

 

V-am sugerat pe MP sa studiati notele de aplicatie ale integratului receptor si ale celor inrudite. Le-ati studiat? Ati inteles cum functioneaza? Ca altfel finala pe aparate este previzibila.

 

Inteleg ca va ard palmele sa faceti ceva pentru nepotei (sa va traiasca!), dar poate e bine sa incercati un montaj simplu cu 2-3 tranzistoare. Pun pariu ca nu ati mai depanat nimic cu componente SMD. A pune letconul pe placuta aia are o singura finalitate ptr. placuta: :mort

 

Sa va dea Cel de Sus gandul cel bun!

 

Edited by cirip
Link to comment

Domnule @cirip, știu că aveți dreptate, așa cum au dreptate  și ceilați membrii Elforum care m-au sfătuit în sensul acesta, dar nu m-am putut abține. Am mai verificat stațiile, măsurând prin comparație în cele două.  Dar de acum chiar nu voi mai pune letconul pe ea (poate când voi începe să depanez sistematic, nu oarecum la întâmplare).

Acum 9 ore, cirip a spus:

Ceea ce ar putea sa para ca strapuns, in realitate e rezultatul masuratorii unei rezistente paralel cu condensatorul suspectat ca "strapuns".

Ieri însă am constatat că unele condensatoare chiar erau străpunse (am verificat îndepărtându-le de pe placă, ele erau în scurt iar scurtul de pe placă a dispărut). Și culmea, am depistat aceste condensatoare în statia pe care o consideram funcțională! (din nou ați avut dreptate, depanarea nu se face prin comparația cu o altă stație).  Am înlocuit aceste condensatoare cu unele de aprox. 100pF (din păcate tot la întâmplare, bazându-mă doar pe măsurători ale altor condensatoare din zona respectivă a plăcii).

În prezent, cele două stații pot fi folosite doar împerecheate cu o altă stație PNI de care dispun (emit/recepționează oarecum mulțumitor pe distanțe scurte). Atunci când le folosesc pereche pe cele vechi, ele funcționează mai rău decât zilele trecute, înainte să le "depanez" (din nou dreptatea e de partea dvs, și nici nu e de mirare pentru mine).

 

Dacă se va putea, voi reveni cu întrebări punctuale asupra integratului MC3361, precum și asupra simulatorului LTspice.

Vă mulțumesc și vă doresc toate cele bune!

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines