Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor Technics SU-V10X


Recommended Posts

Vă salut!

Am lucrat ca un nebun la un amplificator Technics SU-V10X căruia i-am făcut un recap, am curățat tot ce înseamnă potențiometre și butoane (și pe el că zici că a stat în ghenă) și am schimbat semireglabilii de reglat bias.

După asta l-am pornit, totul ok, am reglat curentul de mers în gol conform manualului (totul absolut ok și normal) după care l-am pus la probe. Amplificatorul a mers foarte ok (vineri seara undeva la 2 ore, 2 ore și jumătate), gândul meu fiind ca după aprox. 50 de ore de mers, să-i fac din nou reglajul curentului de mers în gol.

Sâmbătă dimineață l-am pornit, totul normal și ok, iar după aproximativ jumătate de oră l-am oprit în acest moment auzind un ușor poc în boxa stângă (el fiind dat la minim - așa le închid pe toate).

După vreo 2 ore am vrut să bag semnal în el de la TV printr-un cablu jack (de la ieșirea de căști a TV-ului - deci semnal analog).

Amplificatorul a pornit normal, totul părea ok dar sunetul pe canalul drept (deci nu cel pe care a făcut poc la închidere) este extrem de distorsionat (și cumva întrerupt). 

De fiecare dată când îl închid acum, se aude același poc pe canalul stâng.

Sunetul este la fel de distorsionat pe canalul drept și pe boxe și pe căsti.

Acum vine partea cea mai ciudată: curentul de mers în gol pe partea stângă e cum l-am lăsat eu, pe dreapta e zero.

Finalii sunt buni (toți 8), i-am măsurat.

Cam ce sugerați să încerc în continuare?!

Mulțumesc frumos!

 

Edited by daniel_2004
Link to comment
  • Replies 8
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Salutare!

Cred ca ar trebui sa verificati din nou superdioda de pa canalul respectivQ605 sau Q606. Eu am avut la un amplif trz din superdioda in scc. Dar nu distorsiona deloc, sau imperceptibil. Oricum avea o schema mult mai simpla. La dvs, tranzistorii finali aproape ca nu se deschid.

Link to comment
Acum 10 ore, daniel_2004 a spus:

Chiar și așa, nu înțeleg de ce nu am sunet nici pe căști. Acolo nu ar trebui să aibă nici o legătură cu etajul final (selectoarele de boxe main și remote decuplate - pe off)...

De unde vine semnalul la casti, nu de la amplificatorul de putere la care se leaga si boxele? Vezi in schema, amplificatorul este acelasi, daca acesta nu functioneaza corect,  normal ca asta se manifesta la ambele iesiri, boxe si casti.

Link to comment
Acum 13 ore, aurel70 a spus:

Cred ca ar trebui sa verificati din nou superdioda de pa canalul respectivQ605 sau Q606.

I-am măsurat pe amândoi. Sunt ok.

Acum 2 ore, sla a spus:

De unde vine semnalul la casti, nu de la amplificatorul de putere la care se leaga si boxele?

Mulțumesc domnule @sla, sincer mă așteptam să ia semnal pentru căști din partea de preamplificare... (Nu că mă dau cocoș acum să spun că nu m-am uitat că oricum nu îmi dădeam seama...)

Acum 6 ore, franzm a spus:

Sa-l duceti la un mester. Ala macar stie sa citeasca o schema.

Domnule @franzm, în principiu, 99% aveți dreptate dar la ce meseriași avem noi prin București mai bine încerc să-l fac eu... Din astea simple pot face și eu, iar pe alea mai complicate nu prea le mai fac mulți ok. Am întâlnit caz care a pretins 300 de lei DOAR ca să meargă cu aparatul la el (constatarea se plătea separat, reparația "dacă se mai poate face" zicea el, se plătea separat. Păi așa să vină și la mine lumea, iau 300 de lei, îl țin o săptămână prin casă și zic frumos "nu se mai poate repara..."

Din cauza asta vreau să îl fac eu, nu de zgârcit. Dacă făceam din zgârceală, nu mai făceam recap (ca să fiu sigur că nu mai am probleme cu el o perioadă lungă) ci îl foloseam așa...

Am cerut de fiecare dată puțin ajutor unde m-am blocat. Nu vreau să mă dau cocoș să spun că știu să citesc scheme. Știu marcajele (ce e notat cu Q, ce e notat cu C, cu D, cu R,cu IC, etc. - mă rog, astea uzuale) dar nu pot spune că știu să le citesc (nu prea înțeleg calea curentului electric - o să încerc să mai citesc pe măsură ce am timp; am făcut eu fizică în liceu dar de meserie nu sunt electrician/electronist ca mulți dintre dvs., ci altceva, care nu are nici o legătură cu domeniul ăsta. Eu fac asta din pură pasiune -poate una prostească dar ăsta sunt).

În altă ordine de idei, astea sunt aparatele mele la care fac ceea ce fac, să nu fiu înțeles greșit... Și le am pe toate (toate despre care am tot întrebat pe-aici pe forum: vreo 12 amplificatoare, 2 amplitunere stereo, vreo 10 tunere, vreo 5 egalizatoare, etc.)

 

Mulțumesc tuturor pentru răspunsuri/ajutor.

Link to comment

Tot ceva masuratori mai amanuntite in punctele din schema unde aveti valorile, eu cred ca e ceva ininte de etajul final, nu aveti polarizari corecte ale tranzistoarelor.Va ajuta mult daca merge celalalt canal, si am inteles ca da. Daca nu se incinge /arde nimic, puteti face masuratori farasa stricati ceva.

Se poate ca o semialternanta sa fie lipsa din semnalul de la iesire.

Link to comment

Momentan am evitat să-l pornesc (mi-a fost frică să nu ardă etajul final).

Am făcut o singură măsurătoare cu el pornit: am măsurat curentul pe cele 2 rezistențe de după MN1421STA - ICQ controller, respectiv R808 și R809 și aveam 3.33V, deci mă gândesc totuși că plecând semnal din el, nu ar fi defect.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines