Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator cu ....cârăit


Recommended Posts

Buna seara. Am un amplificator, rotel RA-930ax, ce l-am luat cu un canal ars. Am schimbat finalii pe care i-am gasit originali si împerecheați prin cutiile mele ( inițial pusesem altceva dar nu conteaza) și canalul drept, cel ars functionează bine, fara probleme.  Funcționează și stîngul dar, la intervale neregulate apare un zgomot ca de potențiometru murdar, un fel de cârăit. După ceva timp dispare si apare iar. Nu contează poziția volumului. Natural, am curățat toate contactele si potențiometrii....nimic. Am izolat etajul final de restul amplificatorului punând intrarea la masă...același efect. Am observat ca atunci când apare zgomotul( nu foarte tare dar enervant) tensiunea de pe rezistența de sarcină a finalilor ( masurarea indirecta a curentului de repaus conform schemei 4mV) scade și creste la loc în funcție de zgomot. Natural am schimbat semireglabilul de bias, de mai multe ori...nimic.  Repet: în afară de acest zgomot mic, etajul stâng funcționeaza perfect, fără distorsiuni, la fel ca si dreptul.. Zgomotul era și înainte de reparația canalului drept.

Puteți să îmi dați un sfat vă rog ce sa mai caut.  Mulțumesc. 

rotel 930ax.PNG

Edited by barbulescuorlando
Link to comment
  • Replies 26
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Cel paralel cu super dioda? Nu. Mă gândeam la el aseară dar nu am avut prin cutii de 10 nano Mulțumesc de sfat. De-abea mâine mă pot ocupa de el dar oricum mulțumesc.  Sunt câțiva din stiroflex pe acolo si vreau sa pun mkp   Trebuie sa-mi vina si siguranțele de pe alimentari ca nu mai am de 5A

O întrebare suplimentară  sig pe alimentari sunt rapide sau lente?   Pe iesirea de difuzoare am pus ultrarapide

Edited by barbulescuorlando
Link to comment

M-am uitat peste cablaj si condensatorii paralel cu superdioda nu au fost montati, cablajul este curat. Toți tranzistorii sunt curați nu sunt înegriți. Îmi lipsește un prefinal ( am facut probele cu un bd 139) de aceea nu pot face azi probe. Revin cu problema mea. Mulțumesc pentru sfaturi.

 

Edited by barbulescuorlando
Link to comment

Am tot măsurat acolo si tensiunile sunt cele din schemă chiar și în timpul acelor cârâituri. Oricum urma să îi schimb pe toți ca nu am altă șansă. Și diodele 1n4148 din stabilizatorul de tensiune a etajului diferențial. Mulțumesc.  Am schimbat tranzistorul din superdiodă și cârâiturile sunt mai rare.

Edited by barbulescuorlando
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines