Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

sursa 17IPS02-2


Recommended Posts

Buna ziua , o idee de reparatie la invertorul acestei surse v-as ruga , ca eu nu mai am idei.....Initial vine cu cond 2200 / 25 V umflat si unul din cei 2 tz MOS dubli ( P+N ) capsula smd cu 8 pini -  in scurt.  Schimb condul si acel MOS , cuplez tv si intra in scurt iarasi , pe loc. Apoi il pornesc  numai cu celalat MOS si il arde si pe asta .  Il elimin si pe asta , ramanand numai controllerul ,  bag in priza si constat ca Ci controller FAN7314 se infierbanta . Gasesc la cineva un controller nou , pun 2 MOS noi si ...nu functioneaza. Nimic , nici un flash macar. Verific componente periferice si par ok. De la MB vine comanda ON/OFF INV , am masurat cu osciloscopul si am osilatie  ddf pe pin CT si oscilatie pe pin burst  (  pin 11 ) .  Multumesc 

Link to comment
  • Replies 14
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Acum 16 ore, iuliantv a spus:

trafurile invertor,lampi obosite,ce probabil crapate,dau la masa, 

Nu este cazul , nici macar o zvacnire nu are  , totusi astept un FAN7314 de la Circiumaru sa reincrec .Pe asta de l-am schimbat il am de la cineva , este nou , dar nu cred ca este ok (Chinezarie ) ; lampi am altele de proba .

Deja am dat aseara controllerul jos si am masurat toate rez. si o mare parte din conzi. Vedem... cand vine FAN-ul ....trafos nu vad a fi crapate , umflate ...darcu sa-i ia pe turcii astia , mai degrab repar chinezarii decat turcisme cu scheme gresite

Link to comment

am un montaj facut de mine  care  imi spune daca am spire in scurt , am sa demontez trafurile sa le mai masor o data , in circuit poate ma fenteaza ...hmmm , cred ca ma blochez , posibil sa fie un defect banal , oricum daca tot am scos FAN7314 astept sa-l inlocuiesc inca odata sa ved ce face , daca nu caut un invertor intr-o vechitura

 

Link to comment

Se scoate condensatorul de cuplaj cu traful iar mosurile trebuie sa primeasca permanent comanda. Daca nu, se ia fiecare pin de protectie in parte si se compara cu catalogul. Nu conteaza ce integrat este, toate functioneaza dupa acelasi principiu ca si motoarele autoturismelor (adica nu conteaza firma). Ca sa se vada un traf in scurt, prin acel traf trebuie sa circule curent iar pt aceasta trebuie sa fie deschis un MOS ceea ce implica obligatoriu comanda. Altfel scurturile ar fi vazute de privirea vigilenta a integratului care refuza sa dea comanda.

Complicati niste lucruri de o banalitate copilareasca pt cineva care se prezinta electronist. Chiar montajul este un verificator de traf, de ce sa-l scoti si sa-l pui in alt circuit? Condensatorul serie scos se va pune in serie cu 20-50 ohmi si daca traful este scurt toata tensiunea de 12V cade pe acea rezistenta. Plus ca este putin probabil ca ambele trafuri sa fie defecte in acelasi fel in acelasi timp, deci va aparea o diferenta evidenta de forma de unda pe primar intre ele.

Am pus si filme pe YT cu verificarea tuburilor in ciclul de pornire, se masoara pur si simplu curentul prin ele lucru ce il face si integratul. Adica acesta stabilizeaza 6-7mA prin tub citind o tensiune pe o rezistenta serie cu acesta ce este introdusa in bucla de control. Cand pun oscul pe acea rezistenta vad exact ce primeste integratul si trag concluzia de functionare.

Ba chiar am am aratat ca si cu rezistente de sute kilo in locul lampilor (daca nu ai un set de lampi bune) poti vedea perfect functionarea trafurilor.

 

Link to comment

D-le , sa nu credeti ca nu am studiat catalogul sau schema si , multumesc , inteleg functionarea destul de bine , si chiar daca uneori ma complic ÏNUTIL "in aproape toate cazurile rezolv problema. Are cate 3 cond smd in paralel pe fiecare canal si mai usor imi este sa dau traful afara si sa-l masor prin diverse metode. Adevarat ca tensiunile din pin 1 si 2 nu permit functionarea , ce ma surprinde practic e ca nu are nici macar o mica zvcnire la comanda ON , am urmarit f atent , dar ....poate aveti si dv dreptate. Nu m-am prezentat ca elctronist ....oare de ce sunt romanii atat de nervosi ????

 

Link to comment

Nu sunt nervos deloc, doar ma gandesc la sutele de ore pierdute in 14 ani sa tot ajut cate putin si vad ca suntem exact ca la momentul inscrierii pe forum. Dureaza 5 min sa se masoare tensiunile in fiecare pin si se pune lista pe forum, poate o observa cineva o hiba. Asa, sa spui ca ai studiat functionarea fara sa spui unde crezi ca ar fi ceva in neconcordanta cu catalogul, este doar o simpla poveste. Iar eu sunt patit si cu un individ (sau mai multi?) care inventeaza diverse defecte, ne implica pe cei ce raspundem de obicei si apoi dispare ca magarul in ceata. Si daca nu esti "un pic electronist", cum poti intelege functionarea unui circuit relativ complex si chiar a montajului in care e folosit? Ma indoiesc ca un bucatar sau un tamplar se apuca intro zi sa-si repare televizorul stiind ca pe net exista schema si date despre componente.

 

Link to comment
Acum 8 ore, adfl a spus:

Nu este cazul , nici macar o zvacnire nu are  , totusi astept un FAN7314 de la Circiumaru sa reincrec .Pe asta de l-am schimbat il am de la cineva , este nou , dar nu cred ca este ok (Chinezarie ) ; lampi am altele de proba .

Deja am dat aseara controllerul jos si am masurat toate rez. si o mare parte din conzi. Vedem... cand vine FAN-ul ....trafos nu vad a fi crapate , umflate ...darcu sa-i ia pe turcii astia , mai degrab repar chinezarii decat turcisme cu scheme gresite

Deci asa aiii, chinezarie . 2 bucati am avut ,unul l-am folosit ,si a mers si unul de fapt singurul care a ramas am facut gest frumos si l-am dat .

Link to comment

Tv rezolvat. Am primit cele 2 CI FAN 7314 , am luat unul la intamplare si l-am montat. Apoi am inlocuit si cele 2 MOS tip FDS8968A  puse de mine , noi , verificate in prealabil si bune si dupa probe , cu 2 buc P2803NVG . Trafurile au fost verificate inainte , deasemeni si restul componentelor ( fara CI in circuit ) , Invertorul a functionat. Nu stiu exact  daca totusi controllerul a fost sau nu ok . Multumesc colegilor pentru sugestii . In fapt am mai reparat invertori mai complicati pentru diagonale mari dar nu am avut probleme deosebite , tv-ul este a unui individ "ïntors de la tita "asa cum se spune pe la noi...

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines