Blacksmith Posted December 6, 2007 Share Posted December 6, 2007 Am gasit pe net pdf-u asta si mi se pare interesant. Domnu asta Nikitin zice ca a gasit o solutie pt a comanda mult mai misto un etaj final in topologie cvazi-complementara. Stim foarte bine ca un etaj final in topologie complementara are distorsiuni mai mici ca unu cvazi-complementar, dar are si dezavantajul ca mosfetii cu canal P sint cam vai de capu lor. Ideal ar fi o schema numai cu canal N (cvazi-complementara) dar comandata intr-un fel incit sa scapam de distorsiunile alea. Si cica Nikitrin ar fi gasit o cale ... L-am bagat in simulator si pare promitator .... Are distorsiuni de 100 de ori mai mici decit versiunea lui Quasi (Nmos300). Se vede si cu ochiu liber, forma de unda e perfecta, THD 0,0013%. La cel al lui Quasi se vedea unda deformata pe unul din froturi... M-as apuca sa-l fac... dar nustiu ce sa cred. S-o prezenta la fel de bine si in realitate ? Voi ce zice-ti ? (in schema e etajul prefinal al d-lui Nikitin integrat de mine intr-o schema oarecare de amplificator) Link to comment
zal Posted December 7, 2007 Share Posted December 7, 2007 Nu ai folosit exact schema din pdf, o pui pe aia si la intrare faci un etaj cu c.i. operational, un tip fara offset daca se poate. Etajul de intrare facut de tine are o hiba la trz piloti. Ar trebui sa ai intre colectoarela Q7 si Q9 o rez de 10-15k/3W. Oricum nu vei avea 0Vcc pe poarta lui Q12, decit daca continui schema de intrare cu un etaj final de putere mica, cum foloseste Technics in amplifurile clasa AA. Vad ca te-ai si aruncat la tensiune mare de alimentare. :smt003 Bafta! Link to comment
Blacksmith Posted December 7, 2007 Author Share Posted December 7, 2007 Eu cred ca am folosit chiar schema din pdf ! vezi mai jos pe ultima pagina, figura 6. Textu l-ai citit ?Te rog, cind imi zici sa schimb ceva intr-o schema spune-mi si de ce.Lasa etaju de intrare ca e bun asa cum e, sa ne concentram mai mult pe etajul prefinal :smt003 ca in asta consta noutatea. Facem si teoria etajului de intrare mai incolo.O chestie nu inteleg eu la schema asta.Autorul zice asa : " Pentru ca acest circuit sa mearga, Vgs-ul mosfetilor finali trebuie sa fie mai mic ca Vgs-ul mosfetilor prefinali "Si recomanda sa folosim mosfeti "Logic Level" cu Vgs 2V pt finali si mosfeti normali cu Vgs 3,54V pt prefinali.Si mai zice : " Daca toti mosfetii au acelasi Vgs va fi nevoie de un bias in plus pt mosfetul M4 " Dar la care schema se refera ?? :smt102 Oare schema din Fig. 6 are deja extra-biasul integrat ?Eu cred .... ca nu prea il are, pt. ca mosfetii folositi de el acolo sint "Logic Level" de care zicea mai inainte. Link to comment
zal Posted December 7, 2007 Share Posted December 7, 2007 Credeam ca am fost destul de clar in exprimare, fii sigur ca am citit ce trebuia citit. Ti-am spus ca ai combinat 2 scheme gresit.Bafta! Link to comment
Blacksmith Posted December 8, 2007 Author Share Posted December 8, 2007 Iar te suparasi ... :smt009 Nu ma intelege gresit, nu vreau sa-ti dau eu tie indicatii (stiu ca sint mai in urma cu cunostintele decit tine), dar simt ca e ceva bun in schema asta ... :chior: Nustiu, asa am eu un stil de a vorbi de zici ca vreau sa par superior, dar nu am deloc intentia asta. Daca asa ai inteles, scuze atunci.Ok, deci punem o rezistenta de 10-15k/3W intre colectoare la Q7 si Q9. De ce ? Crezi ca nu rezista MJE340 la 160V ? Asa cum e acum am 1,5mVcc pe poarta lui Q12. Nu e destul de bine ? :chior: Dar spune-mi de ce nu sint bine combinate schemele ? :smt102 Ce-are etajul ala de intrare ? Ca e etaj standard ...Ai zis ca am o hiba la tranzistorii piloti ? Care e hiba ? Ca e etaj Darlington ? si ca are beta mai mare si imbunatateste reactia negativa locala ?Iar din ce am testat eu are THD de 100 de ori mai mic decit configuratia cu un singur tranzistor.Daca n-ar exista contraziceri am fi ramas tot in epoca de piatra ! :supz: Link to comment
zal Posted December 8, 2007 Share Posted December 8, 2007 Uite cam asa ceva ar trebui sa ai la intrare, ori c.i. operational, ori un amplif de tensiune cu trz sau un amplif de putere mica. Poti sa experimentezi si cu un traf ridicator de semnal, renunti la bucla de reactie.Cred ca se impune obligatoriu si un circuit de simetrizare pe intrarea finalului cu mosi, indiferent cu ce circuit de amplificare il ataci. Link to comment
Blacksmith Posted December 9, 2007 Author Share Posted December 9, 2007 Aha, vad ca vorbesc singur p-aici ...Totusi, poate stie cineva .... se pot inlocui mosfetii driveri cu bipolari ? Link to comment
Blacksmith Posted December 18, 2007 Author Share Posted December 18, 2007 up ! :smt006 Link to comment
Recommended Posts