Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare Denon POA 2200


daniel_2004
 Share

Recommended Posts

Vă salut!

Am un Denon POA 2200 căruia urmează să-i fac un recap, să-i schimb mufele de la boxe cu ceva care să accepte "banane", probabil să-i schimb și releele, etc.

În timpul documentării, am găsit la un individ prin afară un kit de modificare (hi end mod zice el) pentru acest amplificator. Practic, el susține că schimbând 2 IC-uri (opa amp banuiesc eu), se reduce THD. Astfel, am început să fac săpături ca să văd ce și cum.

Din ce zice el, ar fi 2 chip-uri Burr Brown SoundPlus (după îndelungi căutări ar fi OPA2134) care ar înlocui acele M5218P originale (Mitsubishi).

Judecând după calitatea kiturilor lui (a cumpărat un cunoscut și nu m-a dat pe spate ce avea el în kitul de recap), am dubii în ceea ce priveste originalitatea acelor opa amp vândute de el (respectiv Burr Brown OPA2134). Eu le-am căutat la magazinele respectabile și nu le găsesc (decât fabricate de Texas Instruments care cică i-ar fi preluat pe cei de la Burr Brown dar internetul e mare și poate scrie oricine orice...)

Între timp am mai găsit referiri și către LME49720 care ar fi mai bun chiar și decât OPA2134 și acum chiar nu știu ce naiba să fac... Decât un OPA2134 fals mai degrabă aș pune un LME49720... La pini sunt la fel, alimentarea ar fi ok, teoretic ar trebui să meargă...

E cineva cu alte sfaturi/păreri?

Mulțumesc!

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 74
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Status update:

M-am apucat de recap între timp. Problema e că pe un canal a fost umblat (nu foarte mult din ce am observat), iar pe altul nu. Pe canalul umblat au fost schimbat 2 condensatori care la origine erau bipolari dar cel care i-a schimbat a montat polarizați. Cel de la care am luat amplificatorul a zis că din 2015 de când l-a avut nu l-a desfăcut niciodată (și judecând după "blana" care era în el chiar îl cred).

Ce e drept, pe placă sunt marcajele de - în dreptul condensatorilor. Pe de o parte, mi-aș dori să fiu cât mai aproape de ce a făcut producătorul, pe de altă parte (neavând la îndemână bipolari de 1uF și 100V) m-ar mânca să pun polarizați pentru că din ăia am...

Sugestii?

Sau dacă are careva "pe stoc" niște bipolari de 1uF și 100V (eventual și ceva mai ok) să mă ajute și pe mine ca să nu mai stau cu el desfăcut pe-aici... Aș avea nevoie de 8 bucăți în principiu.

Mulțumesc!

Link to comment
Share on other sites

Depinde unde vin acei condensatori. Daca sunt pe  calea de semnal, recomandarea este proasta, iar tensiunea de 100V este inutil de mare. (Nu strica dar nici nu prea ajuta).

Acolo merg bipolari Nichicon ES sau Elna RBD. Sau chiar polarizati f buni, pusi corect.  Black Gate-uri, de ex.

100V film se pune cel de pe superdioda.

Atentie, schimabrea condensatorilor 1/1 cu cei existenti sau cf. schemei este o treaba de amator, ar fi preferabil sa se calculeze valoarea optima pt fiecare pozitie din schema. Probabil ca in mai multe pozitiii ar suna mai bine cu valori mai mari, eventual dublati de cate un mic mkp (1837 de ex, nu din cei albi sau galbeni).

Link to comment
Share on other sites

Pe calea de semnal sunt de obicei valori mai mici.

La cum știu eu să citesc scheme, nu prea pot spune ce rol au... :(

O să caut să pun exact ce era ca să știu că e ok. Ciudat e că un canal a mers 7 ani lejer cu polarizați în timp ce celălat canal avea bipolari.

Am mai găsit în seara asta din greșeală și un tranzistot mic schimbat (un 2SC3334). Nu mai știu ce a pus în loc dar am impresia că a pus ce avea la îndemână (tranzistorul respectiv, acei condensatori polarizați în loc de bipolari, un condensator de la circuitul de protecție am impresia, o siguranță de 6.3A de pe canalul stâng, etc.)

Nu mai spun că nici cablurile nu le-a mai tras pe unde trebuia (le-a tras pe diagonală pe unde i-au ajuns după ce le-a prins prost într-un loc).

Trebuie să-l iau la mână foarte atent până vin toate piesele.

Mulțumesc pentru sfaturi!

Legat de modificarea cu op amp-ul, nu cred că o s-o mai fac. Am descoperit un forum prin afară unde a modificat cineva un PM nu știu cât (a pus OPA2134) și a revenit la M-5218P. M-a cam descurajat un pic întâmplarea aia...

Link to comment
Share on other sites

Condensatorii de cuplaj - in orice amplificator,  nu are importanta daca sunt polarizati sau bipolari.  Adica se pot folosi si-si. Important este sa nu fie pusi invers. 

Diferenta de potential la bornele lor este de fractiuni de volt, asa ca si tensiunea de lucru poate fi mica. Am intalnit - pusi de producator - BlackGate la 6,3V care sunau minunat.

Teoretic cei bipolari au distorsiuni mai mici dar la acel nivel tine mult de producator. Tot teoretic, cei la tensiuni mai mari au pierderile mai mici dar cum tensiunea reala pe ei este atat de mica diferentrele pot fi nule  (pierderile unui cond. sunt date la tensiunea maxima de lucru, nu la una de 100 x mai mica).

 

Daca conzii respectivi nu sunt pe calea de semnal ci in circuite de automatizare (protectii, delay, etc), nu are sens folosirea unora special construiti pt audio.

Link to comment
Share on other sites

O să-l mai trag pe dreapta o perooadă că am făcut o listă întreagă cu ce am de făcut la el...

Problema cea mai mare e că pe canalul stâng au fost schimbați finalii și nu e chiar ok. Pe stânga am ceva, pe dreapta altceva... Așa că, până nu dau comandă de finali st.-dr. la fel și ce fac pe stânga să fac și pe dreapta, rămâne așa...

În continuare, dacă a experimentat cineva cu OPA2134PA în loc de M5218P în vreun proiect și îmi poate spune dacă a sesizat schimbări (în bine sau rău), chiar v-aș ruga.

Mulțumesc!

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Vă salut domnilor!

Mă văd nevoit să readuc în atenție acest subiect...

Așa, ușor ușor, am reușit să schimb tranzistorii pe ambele canale, să pun și bipolarii care fuseseră schimbați cu condensatori polarizați, să schimb și tranzistorii mici unde se pusese ceva echivalent, etc. (Am pus chiar și socluri în caz că mă apucă experimentatul cu diferite op-ampuri, să nu mai dau placa jos mereu dar, am rămas la ce avea el).

Problema: nu pot regla curentul de mers în gol pe canalul stâng (cel care a fost reparat și avea alți finali)...

Amplificatorul pornește normal, nu intră în protecție, nu arde siguranțe, nimic. 

Pe unde am căutat pe-afară, am găsit pe cineva cu o problemă similară care a avut probleme cu niște lipituri reci. Eu am tot verificat ambele plăci și nu mai era nimic dubios.

Am verificat cu multimetrul cam tot ce înseamnă tranzistor și diodă pe placa de pe stânga și totul a fost ok. Condensatorii au fost verificați înainte să-i montez deci nici de la ăia nu e...

Amplificatorul se comportă exact ca înainte de recap deci nu e din ceva ce am făcut eu.

Mă face cu capu'...

Dacă are cineva vreo sugestie, chiar vă rog...

Mulțumesc!

Link to comment
Share on other sites

Reglajul se face din super diademe tr522 și tr521, ai cei o,5 v notați în schema?

Ce rensiune este la capetele registrelor de watal din emitor tr  finali.

Sau mai exact cum masori tu ecel curent? 

Verifica vr 503/ 504 și componentele ce formează superdioda.

Edited by sonic11
Link to comment
Share on other sites

Acum 7 ore, sesebe a spus:

Și cit este curentul pe care nu-l poți regla? 

Partea de stabilire curent de repaos este relativ simpla. 

Era 0...

Acum 7 ore, sonic11 a spus:

Verifica vr 503

Fix acolo era buba... Se pare că nu făcea contact la un picior... Am tot măsurat pe lângă el de mi-au ieșit ochii... Am refăcut lipiturile (bine că nu a trebuit să mai dau placa jos) și am văzut că pare ok. L-am reglat la rece ca pe cel de pe dreapta (aceeași valoare pe multimetru) și apoi am pornit amplificatorul (cu multimetrele conectate la punctele de test de pe ambele plăci). Era să sar în sus când am văzut că urcă pe ambele canale la fel... După 5 min le-am așezat pe ambele la 7.2mV și aia e...

 

Îți mulțumesc din suflet @sonic11, o luasem razna... De câteva luni tot îl țineam pe post de mobilă prin casă pe-aici... :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines