Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sfat mini-proiect panouri solare


Recommended Posts

Salut,

 

As aprecia niste feedback pentru urmatorul proiectel pe care vreau sa il fac.

Am un angrenaj actionat de un motor masina de spalat alimentat printr-un controller care citeste si input de la tahometru (e un topic pe forum aici).

 

Am 10 panouri de 75w First Solar ( Nominal power 75 Wp, MPP current: 1.1 A, MPP voltage: 68.2 V, Short circuit current:1.23 A, Open circuit voltage: 89.6 V) pe care vreau sa le trec printr-un incarcator MPPT (https://www.aliexpress.com/item/1005003695665227.html  Tracer2210AN), baterie 24V (1-200Ah) si un inverter 3000W (deci 1500W nominal iar motorul e 300W, ar trebui sa fie ok)

 

Cu bateria nu prea sunt lamurit, am citit si topicul "sfat baterii sistem fotovoltaic" si am inteles ca pentru uz ocazional ar fi mai bine o 'clasica' decat Lifepo4 ?

Link to comment
  • Replies 7
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

asa panouri prostesti n-am vazut in viata mea!!! 75W/70V!!! in nici un caz n-ai ce face cu "jucaria" aia de pe Aliexpress. 

tensiunea de incarcare trebuie sa fie cel putin 90% din cea declarata MPPT a panoului , sau incarcator "adevarat" BUCK. 

bateria "clasica" e buna ca Loganu vs BMW, nu exista nici o caracteristica a acumulatorului cu Pb care sa-l faca superior unui acumulator LiFePo cu exceptia pretului, dar daca compari durata de exploatare si numarul de cicluri suportat, pierde si avantajul acesta, practic o baterie LiFePo "normala" rezista la cel putin 5000 cicluri in timpo ce un AGM din cele mai rasarite nu sare de 500!, un AGM lead crystal rezista 2000 cicluri dar si o LiFePo "premium" rezista 8000 cicluri.

Link to comment
  • 3 months later...

Buna ziua ,cred că aici ar fi indicat sa postez. Am nevoie de puțin ajutor specializat am o oarecare idee dar as vrea sa îmi dezvolt ulterior proiectul. Am un panou fotovoltaic monocristalin de 100 w un controler mmpt 40 A 12 / 24 v, un acumulator 12 v 150A, altul 12 v 80A și un invertor 12/24 La 220 v unda sinusoidala modificată de 2200 w. Sistemul vreau sa îl fac de 24 de v pt că scade și grosimea firelor la baterii și pierderile pe cablu...sfaturi, păreri schițe cu sig. Și grosimea firelor, mulțumesc anticipat pentru orice părere, informație...

Link to comment

Salut. 

Faptul ca ai 2 baterii de 12V de capacități mult prea diferite nu le poți inseria, cea de 80 se încarcă mult mai repede și de-asemenea se descarca repede. 

Ori faci rost de 2 baterii identice ori pe astea le pui în paralel și mergi pe 12V. 

Link to comment

bogsoft  Nu e recomandabil sa folosesti in grupari serie sau paralel decat acumulatori identici, daca e posibil alesi cu rezistente interne masurate cat mai apropiate. Daca nu ai cum alege macar sa fie de acelasi tip si din acelasi lot. 

In nici un caz nu grupezi acumulatori diferiti.

Panoul pe care il ai e mic asa ca multumeste-te sa faci un sistem de 12V cu bateria de 150 si cu un invertor mai modest ca putere.

Iti va incarca bateria in circa 3 zile insorite de vara.

Dar daca il folosesti doar in weekend la pescuit e acceptabil.

  Apropos, cu unda modificata nu poti alimenta motoare, daca te gandesti la un frigider sau asa ceva.

 

Edited by yo7lhe
completare
Link to comment

Ambele baterii sunt de la fiamm cu gel. Una a fost folosita pe un ups la tara, iar cealaltă e de la mine de pe masina. Daca pun cablu de 6 mm la baterie / baterii e suficient că în regulator nu îmi intră cablu mai gros...

Edited by bogsoft
Link to comment

Panoul de 100W este foarte mic, probabil ca nu acoperă nici pierderile din mppt, baterie și invertor, dar îl poți schimba pe viitor. 

Așadar, de la mppt la baterii e ok 6mmp (susține 40A fără probleme) , dar de la baterii către invertor ai nevoie de cabluri mult mai groase, ia în calcul 7A/mmp de conductor. La 2200W + pierderi înseamnă vreo 200A curent din baterii. Cablul îl poți calcula tu în situația asta. Cablurile dintre baterii și invertor sa fie cât de scurte.

De avut în vedere ca pe toate cablurile de + sa pui siguranțe fuzibile, altfel la un scurtcircuit accidental se lasă scântei și poate chiar foc. 

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines