Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema instalatie fotovoltaice

blue36

Recommended Posts

Va salut! 

As vrea sa vad o schema detaliata a unei instalatii cu fotovoltaice On-Grid, aici ma refer la modul de conectare, dioda de sens, descarcator, sigurante DC, sigurante AC, Smart Meter...e.t.c.

Ma puteti ajuta cu un lunk sau un desen detaliat!

Multumiri anticipate!

• Replies 8
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• blue36

6

• Bandi Szasz

2

• ionut120v

1

Cam asa ceva

Wiring-Diagram-for-Grid-Connected-Solar-

Incepand de la panouri ar venii:

1. Siguranta DC ( fusibila 10x38)

2. Comutator DC

3. Descarcator DC

4. Intrare invertor

5. Iesire invertor

6. Descarcator AC

7. Comutator AC sau mai bine siguranta automata care se alege de puterea invertorului ( la 5kW cam de 25A )

8. Smart meter

9. Si iesirea actuala din taboul furnizorului

Am o nelamurire, Smart Meter stiu ca este dispozitivul din care poti regla cantitatea de energie injectata in retea. In acest caz, asa cum este in schema, el nu poate regla cantitatea de energie necesara gospodariei.

De exemplu, am un sistem de 3kwp care genereaza in acel moment doar 1 kwh, eu am o plita ce consuma 3kwh. In mod normal, smart meterul ar trebui sa permita trecerea a 1kwh de la panouri si sa compenseze diferenta de 2kwh din retea. Conform schemei, nu poate face acest lucru. Cred ca smart meter ar trebui intercalat intre sigurante gospodarie si contor.

Ma insel cumva? 

Vreau sa-mi intalez singur sistemul si chiar am nevoie de informatii!

Multumesc!

Smart Meter -ul intradevar este pentru a limita energia injectata in retea, se foloseste cand se vrea injectie 0 sau limitata la o anumita valoare, de fapt el doar comunica invertorului energia trasa din retea si toata limitarea o face invertorul in sine in asa fel incat sa ai in permanenta macar 50-60W trasi din retea pentru a prevenii injectarea de energie.

Si ai dreptate, in schema este plasat gresit, de fapt cred ca in schema e un contor pentru a inregistra productia si nu este smart meter-ul. Smart meter-ul trebuie montat fix dupa contorul de energie, se intrerupe firul ce pleaca de la contor spre taboul de sigurante si se monteaza in acel punct, exact cum ai intuit si tu. Eu la fel mi-am instalat singur sistemul la inceputul verii si nici nu am observat ca e plasat gresit in schema..., de montat l-am montat corect ca stiam ca trebuie intre contor si taboul de sigurante al casei, mai mult am folosit schema pentru a vedea pe unde se monteaza intrerupatoarele si descarcatoarele.

Sa ai grija cand dai drumu la invertor sa activezi si sa setezi cat de repede poti modul de injectie 0 in cazul in care nu esti prosumator si nu ai contor bidirectional pentru ca contorul de consumator normal inregistreaza si ce injectezi in retea doar ca tot pe plus cea ce inseamna ca daca o sa injectezi energie in retea o sa fie inregistrat ca si energie consumata si o sa iti platesti propria energie.

Edited by Bandi Szasz

Mda, mi se parea ca ceva nu este in regula, acum m-am lamurit. In privinta punerii in functiune, voi acoperi un panou cu patura, in mod normal nu ar avea voie sa injecteze curent in retea, apoi, dupa setari, voi da patura la o parte si voi urmari evolutia! :)

• 2 weeks later...

Intrebare! Mi-au venit jucariile, * panouri Trina Solar de 400w, 34.2V. 11.70A si un invertor Growatt MIC 3000TL-X. Siguranta DC dupa panouri, cat ar trebui sa o pun? 

Smart Meter, am gasit ceva, rog adminii sa nu sterga link-ul, nu fac nicio reclama, vreau doar sa aflu daca este compatibil cu invertorul meu si daca pot seta 0 injectie in retea.

Multumesc mult!

https://www.satmultimedia.ro/growatt-smart-meter-monofazat-spm-e-p226639/

Din experienta personala soclul de siguranta de 10x38 nu rezista mult timp la curent mai mare de 10 a, se gasesc sigurante si socluri de 14x51, alea rezista pana la 25 a timp indelungat, de la25 a in sus exista si mini MPR-uri.

pentru panourile tale sigurante de 16 a sunt ok (11a imp), ar fi bine sa fie bipolara (aia e schema monofilara), si doua SPD-uri, exista  modele pentru plus si pentru minus, la unele se poate pune cartusul invers.

Pe partea de alternativ nu se prea practica sigurante pe nul, daca e monofazic unipolara, daca e trifazic tripolara.

Multumesc mult! Referitor la impamantarea panourilor, am două rânduri de cate 4 panouri montate fiecare rând pe două sine, impamantarea o trag după.fiecare șină sau este suficient pe cate o șină a unui rând?