Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Merita sa investesti in panouri solare ?

Blacksmith

Recommended Posts

Acum 35 minute, flomar60 a spus:

creșterea de tensiune decisă de electronica invertorului funcție de sarcină....pentru că este singura posibilitate a invertorului să livreze în rețea energia disponibilă

Adica cresc tensiunea maxima de iesire a invertorului meu astfel incat vecinul sa nu mai injecteze si el.
Am inteles bine ?
(asta daca diferenta de tensiune intre noi este de cativa volti)

Edited by Guest
  • Replies 269
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Ion_Bumbu

31

• merck

28

• ionut120v

22

• Bandi Szasz

14

Top Posters In This Topic

Posted Images

Acum 11 minute, Liviu.Mihaiu a spus:

Adica cresc tensiunea maxima de iesire a invertorului meu astfel incat vecinul sa nu mai injecteze si el.
Am inteles bine ?

Mai da greu te mai prinzi.

Se discuta despre asta pe forum de luni bune, ca sa nu mai zic de net in general unde-i plin cu astfel de discutii.

Un invertor FV nu va putea schimba frecventa retelei, nici macar Portile de Fier!

Singurul lucru care-l face este sa umble la defazajul lui propriu si la tensiune.

Despre pus generatoare in paralel, asta iara e o treaba demult uitata... de pe vremea cind unele localitati se alimentau de la uzina electrica de avea citeva generatoare, cam 3, in jurul a 25KVA cu motoare de KD 35... sa vedeti ce frumos stateau alea in paralel si preluau sarcina de pe unu pe altul...mesteru trebuia sa fie maestru in a regla excitatia si turatia Dieselului...nu se simtea nimic la schimbarea de pe un Diesel pe altul, regimul lor era de 8h lucru si 16h pauza sau 8 cu 8 cind era unu in revizie...

Acum 14 minute, sesebe a spus:

Mai da greu te mai prinzi.

Aveam o banuiala.
Si de aceea ma intrebam mai sus: Creste fiecare prosumator (pe rand) tensiunea maxima posibila pana ardem becul economic al babei consumatoare din capu' strazii ?
Cine verifica si cum cat am setat tensiunea maxima a invertorului ?

Edited by Guest

Eu nu am pomenit degeaba de rezistenta interna a rețelei.... presupunem un consumator în aval de cele 2 invertoare.... dar, cu 50 ml de rețea diferență intre ele.... la invertorul care are rezistenta ohmica - față de consumator - mai mare, creșterea de tensiune nu va fi mult mai mare față de cel din aval-undeva până la 1V- pentru că are sarcină suplimentară rezistenta interna a rețelei.... normal că acest invertor va "pierde" o mica parte din energie pe rezistenta interna a rețelei... cele 2 invertoare vor funcționa bine mersi "in paralel" fără să se încurce unul pe celălalt cu diferența ca cel mai depărtat față de consumator va livra ceva mai puțină energie față de celălalt.... dacă consumul pe rețea se inversează (mai mare pe invertorul care livra mai puțin), se schimbă și prioritatea intre cele 2 invertoare.... tot procesul e automat... dvs. doar constatați nr de kw care au fost injectați in rețea.... 

Acum 27 minute, Liviu.Mihaiu a spus:

Am inteles bine ?

Asta e bambilici! A fost o totala cretinatate acceptare in SEN a acestor ''producatori''! Am inteles ca deja in tara vecina nu mai sint acceptati! iari am auzit o discutie pe 3705 intre doi radioamatori, in care unul spunea ca nu-i nici o problema cu acest bambilici, ca i-a spus varul lui ca la cernavoda se poate actiona rapid asupra barelor de moderatori si regla rapid puterea! facaind abstractie la tehnologia CANDU foloseste ca moderator apa grea, omului i se parea normal sa ne jucam de reactorul nuclear doar pentru ca sa bage si el in retea citiva Kw, atunci cind nu folosesc nimanui! Cam asta se doreste, ei sa debiteze in retea cind productia este suficienta si cererea mica si sa consume atunci cind cererea e maxima, iar pretul la fel. Si pina acuma, se pare ca s-au intilnit hotul cu militianul!

Acum 14 minute, flomar60 a spus:

cele 2 invertoare vor funcționa bine mersi "in paralel" fără să se încurce unul pe celălalt cu diferența ca cel mai depărtat față de consumator va livra ceva mai puțină energie față de celălalt....

ok.
Ce ne facem daca unul din invertoare se opreste (din diferite motive) ?
Cand revine on-grid mai injecteaza ceva din moment ce celalalt a preluat si este capabil sa sustina deja consumul de pe linia de alimentare ?

Edited by Guest

Pt. d-l Liviu... invertorul în cauză creste tensiunea până la limita superioara setată.... nu reușește să injecteze se deconectează.... după un timp presetat se reconectează.... și procesul se reia.... 

Acum 9 minute, flomar60 a spus:

Pt. d-l Liviu... invertorul în cauză creste tensiunea până la limita superioara setată.... nu reușește să injecteze se deconectează.... după un timp presetat se reconectează.... și procesul se reia.... 

In concluzie, nu prea este indicat sa fie doi (sau n) prosumatori prea apropiati. Nu ?
Ca de aici am plecat si am tot discutat pro si contra despre efectul punerii in paralel a unor surse de curent limitate in tensiune si puse in paralel pe sarcini variabile.

Edited by Guest

Am montat instalații fotovoltaice și la vecini și aleatoriu pe aceeași rețea de JT.... au trecut luni bune de atunci și totul e în regulă, fiecare e mulțumit de cantitatea de energie pompată in rețea.... am avut o problemă urâtă la un post de transformare nou cu consumatori putini pe JT.... prosumatorul  nostru era singur pe respectiva retea si, vreo 3 zile, invertorul deconecta din 15 în 15 minute.... până la urmă s-a rezolvat natural, a crescut consumul.... 

Acum 50 minute, Marele Savant a spus:

Asta e bambilici! 

In Germania:

Screenshot-2022-11-01-at-21-05-47.png

Cu rosu primele 6 luni din 2022 si cu albastru primele 6 luni din 2021.

Un sfert din energie este eoliana. Vantul nu bate cum vrea el.

11,2% din fotovoltaice si au redus la jumatate energia din centralele nucleare. Deci se pare ca se poate si cu eoliene si fotovoltaice.