Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Merita sa investesti in panouri solare ?

Blacksmith

Recommended Posts

Salutare !

Mai baieti, sint incepator in domeniul asta si as vrea sa intreb cateva chestii...

Mi-ar place sa imi pun niste panouri solare pe casa si sa mai scad din facturile la curent. Singurul lucru pe care il cunosc despre instalatii cu panouri solare este ca exista 2 modele: on-grid (cand bagi tensiunea produsa in retea) si off-grid (cand o stochezi in acumulatori). Care varianta credeti ca e mai buna si mai usor de realizat ? Din ce am citit eu asa pe net, pentru on-grid e destul de complicat sa obtii permisiunea de a introduce tensiune in retea. Ma gandesc ca trebuie sa indeplinesti niste standarde de calitate ceva... Apoi, pentru off-grid, cat dai pe acumulatori mai bine consumi direct din retea si nu te mai complici... Deci, credeti ca intr-un final putem face ceva profit pe baza soarelui ?

Edited by user72514
  • Replies 269
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Ion_Bumbu

31

• merck

28

• ionut120v

22

• Bandi Szasz

14

Top Posters In This Topic

Posted Images

Se poate monta on-grid si setat pe injectare 0, astfel incat invertorul nu va injecta nimic in retea pentru ca o sa isi reduca puterea la consumul propriu chiar daca ar putea genera mai mult si in felul asta nu ai nevoie de nici o permisiune. Cand il setezi pe injectare 0 o sa fie probabil multe momente cand ai surplus de energie care o sa se piarda pentru ca invertorul isi reduce puterea si atunci merge montat un regulator de surplus pentru un boiler electric si/sau calorifer electric pentru primavara / toamna. Problema este ca din cate am vazut in momentul in care am montat la mine este ca regulatoare de surplus ( nu chinezerii de 100 de lei de pe olx care iau foc ) au doar cei de la Fronius si au preturi pe masura. 

De facut profit nu prea faci, poate doar daca o sa o ia razna de tot preturile la energie insa la momentul de fata nu prea. Investitia initiala este mare si dureaza mult pana ii recuperezi, spre 8-9 ani. Eu am mers pe Fronius si costul initial a fost destul de mare asa ca imi ia peste 10 ani in mod optimistic doar sa recuperez investitia, eu l-am facut sa fiu independent cat de mult se poate si nu pentru profit.

Edited by Bandi Szasz

Ma refeream la profit in sensul ca daca imi fac o instalatie de panouri solare, platesc mai putin decat as face-o daca as ramane conectat la reteaua furnizorului ? 

Deci pe cel cu injectare zero, consumi doar din panouri in timp real cand este soare afara ?

Doar intelegand in mare notiunile din domeniul electricitatii s-ar putea crea o imagine exacta acestei probleme specifice. Tensiuni, curenti, generatoare, puteri, energie...trebuie sa fie lipite destul de bine pe panoul cunostintelor. 

Cu redresoarele/ surse dc-dc/ invertoare poti transforma cum doresti energia electrica. Luind-o usurel, cu un convertor dc-dc (eventuial controlat MPPT) poti aduce tensiunea panourilor la ce valoare doresti. Ca nevoi minimale in varf de munte poti reduce la 12V si N amperi si cumperi toata aparatura pt aceasta tensiune (becuri, tv, radio, minifrigider). Dar electronica de forta a avansat atat de mult incat poti face din tensiunea continua a panourilor o tensiune alternativa identica cu cea de la retea. In acest fel, tot in varf de munte, nu mai depinzi de aparatura restransa ca modele. Nu am discutat inca de baterii pt ca aceasta este o problema de stocare care nu ne intereseaza inca. Trecem acum la vale unde avem retea electrica. Simplist, ai putea imparti consumatorii in doua, unii raman la retea iar altii la panouri. Dar este foarte dificil, trebuie sa-i imparti pe puteri, timpi de utilizare, prioritati...Mai vine si lumina variabila, chin nu gluma. Si iarasi baietii destepti (nu ai nostri din energie) au reusit ca invertorul din batatura sa poata fi sincronizat cu reteaua. Trai nineaca, te cuplezi la 2 fire si ai scapat de griji. Ei, uite ca si aici avem probleme. Daca generezi mai mult decat consumi, energia se duce la vecinii din aval fata de traful furnizorului. Nici asta nu ar fi o problema daca esti baiat darnic. Dar din ce am mai citit la colegii nostri, ce dai la vecini este contabilizat ca ceva ce ai consumat--sa confirme ei daca am spus o prostie. Asa ca ai 2 solutii: chemi furnizorul, te accepta ca dai vecinilor si iti schimba contorul cu unul cu dublu sens (nu stiu cum sa-i spun). Aceasta varianta este dificila in Romania, asa ca electronistii au rezolvat elegant: ce dau panourile consumi doar tu (pur si simplu ai 2 curenti in instalatie, unul de la panouri si diferenta pana la puterea consumata, de la retea) iar in momentul in care consumi mai putin decat dau panourile si curentul vrea sa se duca din nou la vecini, este sesizat si redusa puterea invertorului. De aceea tot scriu colegii, daca ai panouri puternice incerci ca surplusul sa-l folosesti util, incalzirea apei din boiler fiind parca cel mai des recomandata pe forum.

Stocarea in baterii este alt capitol.

INTREBARE: daca ai un invertor on-grid fara injectare, nu iti trebuie totusi autorizatie de conectare la retea? Pentru ca prin parametrii lui sau in caz de defect perturbi sistemul, chiar daca intro mica masura.

Acum 3 ore, alec a spus:

Dacă ai și stocare atunci tragi din ea.

"Stocarea" este sistemul national la care esti conectat.

Daca ai norocul se te afli intr-un cartier cu multi consumatori (gen spalatorii auto, prelucrari metalice ..) iar reteaua sa nu poata fi sustinuta mereu in parametrii de catre postul de transformare zonal, te-ai scos !
Vecinii consuma din panouri tale iar tu consumi din retea cand ai nevoie fara sa platesti ce ai 'stocat'.
Nu-i bine asa ?

Edited by Guest
Acum 26 minute, dumitrumy a spus:

INTREBARE: daca ai un invertor on-grid fara injectare, nu iti trebuie totusi autorizatie de conectare la retea? Pentru ca prin parametrii lui sau in caz de defect perturbi sistemul, chiar daca intro mica masura.

Nu stiu sa zic 100% concret, dosar de prosumator nu trebuie pentru ca am o cunostinta care si-a instalat cu o firma autorizata si i-au zis ca pana nu obtine dosarul de prosumator o sa fie setat invertorul pe injectare 0. Eu la mine am montat totul singur, nu am intrebat pe nimeni, invertorul este Fronius deci nu prea imi fac probleme sa faca figuri. Cand au fost sa citeasca ceasul, invertorul find pus chiar sub tabloul lor, au fost curiosi de cum functioneaza da unde ati pus panourile etc.. si m-au intrebat daca nu doresc sa completez cerere de prosumator ca-l duc iei la sediu... in rest nu au zis nimic si nici nu m-a cautat nimeni dupa sa ma intrebe de sanatate. Singura "problema" este ca invertorul sa faca injectarea 0 corect pentru ca contorul normal inregistreaza si ce impingi in reata insa tot pe plus, daca invertorul scapa 100-200W in retea tu  il platesti ca si energie consumata.

Edited by Bandi Szasz

Se poate face sa ai si panourile in paralel cu reteaua si sa fie setat ca sursa preferata panourile iar reteaua sa intre in caz ca panourile nu fac fata sau e nor afara ? Exact cum e UPS-ul la calculator... Curentul principal vine de la panouri iar ca backup avem reteaua.

Acum 9 minute, user72514 a spus:

e poate face sa ai si panourile in paralel cu reteaua si sa fie setat ca sursa preferata panourile iar reteaua sa intre in caz ca panourile nu fac fata sau e nor afara ?

Never ! :)
(tu chiar nu ai citit chiar nimic din ce s-a tot scris pe aici ? )

Edited by Guest

Ba tocmai că se poate, fiindcă atât timp cât invertorul tău depășește cu puțin tensiunea locală a rețelei naționale, contorul tău nu se învârte, tu consumi ,,de la tine,,.

Când e noapte sau soare slab și invertorul nu mai are de unde să susțină consumul tău, se oprește sau tensiunea lui scade sub cea de la rețea, iar curentul va ,,curge,, dinspre rețea către tine, deci consumi tu ,,de la ei,,.

Dacă invertorul tău ridică tensiunea prea mult și necontrolat, atunci vecinii tăi vor consuma (și) de la tine, dar dacă nu ai contor dublu, tu vei plăti ce generezi în plus.Acolo e bun dosarul de ,,prosumator,,.

Ăsta e riscul tău...și depinde de invertorul folosit.Ălea scumpe sunt sigure, alea ieftine pot da rateuri ce se traduc prin efecte nedorite...

iar soluția (scumpă) este să consumi energia în surplus, stocând-o în apă caldă, printr-un puffer de capacitate mare, sau boiler mare.

1 oră în urmă, user72514 a spus:

Se poate face sa ai si panourile in paralel cu reteaua si sa fie setat ca sursa preferata panourile iar reteaua sa intre in caz ca panourile nu fac fata sau e nor afara ? Exact cum e UPS-ul la calculator... Curentul principal vine de la panouri iar ca backup avem reteaua.

Exact asta face un invertor on grid cu injectie 0, consumul pe care il ai in casa va venii prima data de la panouri iar diferenta  din retea. Adica daca tu in casa ai consum de 2kW iar panourile pot produce la momentul acela doar 1.5kW atunci o sa ii consumi pe aia 1.5kW de la panouri si inca 500W din retea.

Edited by Bandi Szasz
  • 2 weeks later...

Se va amortiza în altă viaţă dacă a plătit (doar) din buzunarul lui.Dacă a avut şi subvenţie de la stat, a meritat...fiindcă 80% din bani îi dăm noi, restul fraierilor...