Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sony tc d5 vu-metre "lenese"


Recommended Posts

Buna ziua.

 

As dori sa remediez o problema cu raspunsul vu-metrelor la un field recorder sony tc d5 pro1 si am sa incerc sa descriu cat de bine pot situatia:

 

   La prima proba de redare dupa achizitionare folosind o  caseta inregistrata de mine cu alt recorder,am observat ca pe vu-metre nivelul maxim era undeva la -3db.De obicei tot ce inregistrez am ca tinta 0db fara Dolbi.

  Am studiat manualul de service si am vazut ca pentru calibrarea vu-metrelor,in modul rec,se seteaza un rec level pana se obtin 0.44v pe line out.Asa am si procedat,folosind un line in de 333hz.Vu-metrele erau calibrate corect,ambele indicand 0db.

 

 Am inregistrat pe o caseta un semnal de 333 hz pe un alt recorder la 0db.Cand rulez caseta cu sony tc d5 vu-metrele indica tot 0db.

 

Am mai testat alte casete inregistrate la 0db si am observat ca unde sunt pasaje muzicale cu zone cu nivel mare  de lungime mai mare(1-2 secunde),vu-metrele indica valori corecte.Unde sunt varfuri de nivel foarte scurte,vu-metrele nu par sa raspunda suficient de repede la input.

 

Presupun ca nu e o problema de setare de playback level,deoarece si in modul rec,daca setez un rec level care sa duca vu-metrele in zona de 0db se aprinde ledul de avertizare peak level,care se aprinde in mod normal dupa +3db,ceea ce inseamna ca ledul raspunde la un level mai mare dar vu-metrele au raspuns lent.

 

Atasez un print din manualul de service,iar in schematic diagram pot idintifica vu-metrele ca fiind ME901 si ME902,reglajele RV101 si RV102.Observ cate o dioda(D101) intre RV101 si ME901 respectiv D201 intre RV102 si ME902.Merita sa aprofundez zona diodelor sau nu e o pista buna de urmat?Poate fi o problema mecanica la axul pe care culiseaza vu-metrele si nu culiseaza suficient de usor?Sau poate asa functioneaza acest model de Sony?

 

Multumesc!!

Untitled.png

Link to comment
  • Replies 20
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Este o variantă de lucru. Rolul acelor indicatoare este să măsoare nivelul semnalului pentru a se asigura un grad optim de magnetizare a benzii și de a se evita saturarea. Dacă se poate imbina funcția de bază cu cea vizuală e bine, dacă nu, atunci e de preferat să primeze funcția tehnică. Poți încerca să faci cum îți place. Acum banda magnetică e doar un hobby. 

  Valoarea de utizat ar 0,47 micro sau și mai mic, tensiunea și 6v e suficient. Valoarea e greu de găsit, o poți face din doi de 1 micro înseriați.

Link to comment

Multumesc de informatie.Nu cu partea estetica am o problema.In modul rec,daca cresc rec level astfel incat sa vad cate un peak level pe vu metre in zona de 0db,se aprinde frecvent ledul rosu de avertizare peak level.Acest led,daca inregistrez cu un semnal constant(adica vu-metrele afiseaza valoarea reala) se aprinde undeva dupa +3db.Acest lucru inseamna ca daca incerc sa ajustez rec level astfel incat am peak level pe vu metre in zona de 0db,in realitate sunt peste 3db in zonele cu varfuri de semnal la care nu raspund vu metrele.

 

Sunt constient ca pe baza vu-metrelor cu ace nu se poate face mare lucru.Dar am un marantz tot din gama lui sony tc d5 care are un raspuns mult mai bun.Daca inregistrez cu el(marantz)tintind un 0db in baza vu metrelor  analogice si redau caseta pe un deck cu vu metre cu led,apar rar diferente de +1db pe cel cu led.

Dar aici vorbim de peste 3db diferenta prin raspunsul "lenes"

Edited by pasbogdan
Link to comment

Salutare!

Ar merita incercat schimbarea cond din pinii CI-ului care comanda VU-metrele. Acestea nu primesc semnal suficient de la CI ca sa treaca spre maximul scalei. Ma refer la C111 si C211 din pinii 8 si 2 ai integratului. Poate aveti noroc si nu e integratul defect.

Link to comment

Multumesc de sfat.O sa incerc sa ii identific si pe acestia.Insa am observat diferente de constructie la tc d5 pro 2 la care am eu manual de service si d5 pro 1 aparatul pe care il am eu.Iar manualul de service pt.d5pro1 pare de negsit pe internet,chiar si contra cost.

Link to comment

Partea de schema pe care ati postat-o nu este asadar din manualul de service al aparatului pe care il aveti, ci al fratelui TC D5pro2.....Sa speram ca nu sunt diferente prea mari intre scheme. Eu cred ca fie nu intra semnal suficient in integratul ce comanda Vu metrele, fie integratul nu amplifica suficient.

Link to comment

Atasez un block diagram si un schematic diagram de la un model tc d5m,care in mare masura,cel putin la nivel de componente mari seamana cu varianta pro.

 

In block diagram vad ca ic301 este integratul limiter "activat" de comutatorul s905 care dupa cum ii zice si denumirea este un limiter automat de nivel pentru inregistrare.

 

Montajul cu peak detector ic303 si ledul d902 functioneaza corect fiind in montaj dupa ic301.Ledul se aprinde chiar daca vu metrele abia trec de 0db in timpul inregistrarii.

 

Comutatorul s905 ar "pune" un "B+" la ic303 cand e pe ON position.O sa verific daca nu ramane tot timpul pe on.Dar totusi,daca in registrez un semnal constant vu-metrele functioneaza...

 

Atasez si un print screen mai clar cu schematic diagram.

Ar mai fi o linie de masa sau + care alimenteaza componentele din zona ic303 si a vumetrelor pe care ar trebui sa o verific?Poate e o lipitura rece sau ceva..

Multumesc pentru asistenta!!!

block diagram.png

schematic diagram.png

Nu reusesc sa le redimensionez  pentru upload,dar sa se vada ceva destul de clar.O sa incerc sa uploadez un pdf.Un link catre un manual de reparatie este conform cu regulile forumului?

Link to comment

Observ in block diagram ca ic301 "se ocupa" doar de partea de intrare microfon si line in.Ce avem din zona de redare este conectat  dupa ic301,chiar inainte de rv ce regleaza vu metrele.As scoate din calcul zona de ic301 tinand cont ca raspunsul intarziat al vu metrelor este prezent si la redare,nu doar la inregistrare.

ic302.png

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines