Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intrebare panouri pentru un consum de 140w+ 24/7


Recommended Posts

Va salut.

 

De cateva zile ma tot gandesc la un proiect cu panouri. 

Sa va spun mica mea poveste, am un sistem care trebuie sa ruleze non-stop, iar consumul maxim ajunge la 140w el fluctueaza intre 120-125w, iar la 140w ajunge mai rar este vorba despre un server cu 6 camere care filmeaza. Nu vreau rapunsuri de genul `ia camere prin wifi la 12v 5w etc` cum am primit pe un grup. Pe acest server se stocheaza si alte baze de date cu mai multe proiecte si nu se poate renunta la el.

 

Eu vreau sa fac in felu` urmator, nu vreau sa cumpar baterie pentru ca o voi face din baterii li-ion 18650, am pe cineva care lucreaza la un centru de reciclare si ma pot duce intr-o zi si colectez 10kg de baterii de laptop si o voi face. Cunosc riscul bateriilor, vor sta intr-o camera separata si cu ceva coolere pentru racire. Am mai avut una in trecut care o foloseam la o lada frigorifica la padure. O voi face tot pe 12V pentru ca cine stie o voi folosi si la alte dracii bateria daca va rezista 2-3 ani. Ma gandeam sa o fac pana la 4000w bateria cred ca va fi de ajuns pentru acest consum.

Ca si invertor cred ca unul de maxim 500w ar fi suficient nu? 

Ce panouri recomandati si cate panouri de 12v as avea nevoie sa tin acea baterie plina? 

 

Astept mai multe raspunsuri pentru ca sunt complet incepator cu sistemele fotovoltaice.

 

Link to comment
  • Replies 13
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ca să calculezi sistemul corect (acoperitor necesarului) ar trebui să ştii consumul real din panou al invertorului atunci când alimentează serverul, cât şi al acumulatorului ce se încarcă pe timpul zilei.Doar consumul sistemului alimentat nu e relevant, acesta contează doar la alegerea invertorului folosit.

Trebuie ţinut cont că pe timpul zilei pe panoul solar sunt practic doi consumatori, invertorul şi acumulatorul ce se încarcă.

Noaptea panoul solar nu produce nimic. Conversia din 12Vc.c. în 230Vc.a. se face întotdeauna cu pierderi, care depind foarte mult de invertorul folosit.Astfel, el va consuma un curent (neneglijabil) şi în gol, iar în sarcină puterea cerută e mai mare decât cea a consumatorului.

Ca să obţii un randament cât mai bun, va trebui folosit un controler MPPT adecvat pentru panoul solar, iar bancul de baterii Li-Ion va trebui protejat de un BMS adecvat.Acumulatorii au nevoie de răcire doar vara, iarna au nevoie de căldură...altfel nu dau curentul maxim.

Ca să nu cumperi aiurea şi să faci experienţe pe banii tăi, ar fi util să te inspiri dintr-un sistem (similar ca putere şi utilizare) utilizat de altcineva.

Ceva de la care să porneşti ca idee ar fi sistemele utilizate la iluminatul nocturn, folosind panouri solare...

Ca să simulezi fără panouri situaţia reală, ţi-ar trebui o sursă de 14-15Vc.c. capabilă de minim 10-15A care să alimenteze invertorul şi acumulatorii cu sistemul pornit, să măsori consumul real.

Panourile trebuie totuşi supradimensionate, fiindcă în zile înnorate sau iarna, nu vei avea acelaşi randament.Şi rişti să opreşti serverul..

Link to comment

Va multumesc de raspuns domnu` Vali.

 

Prima data ma gandeam la un invertor mic care se foloseste si la masinile auto. Ma gandeam ca daca am doar un consumator mic nu va fi necesar un invertor foarte performant. S-au sa folosesc direct 12v, scot sursa de la server si il alimentez direct cu 12v pe el .

La baterii desigur voi avea BMS pe fiecare bank, ma gandeam sa construiesc undeva la 6-8 bank-uri de baterii separate si dupa sa le leg in paralel pentru a ramane pe 12v si sa scot un Amperaj cat mai mare, daca as avea peste 310ah in baterii in total eu zic ca imi vor fi de ajuns. 

Iar nedumerirea mea este cate panouri as avea nevoie pentru a incarca acele baterii intr-o zi normala, nu cu soare foarte puternic.

 

Cum se calculeaza incarcarea la aceste baterii li-ion? 

Daca am 4 panouri de 12 v 100w imi vor fi de ajuns sa fac incarcarea la baterie pe timpul zilei ?

 

 

Iarna ma gandeam sa ajut panourile cu o mica eoliana care va compesa. Este deja construita dintr-un motor de hoverboard care are 300w, cred ca am si celalant motor daca stau sa il caut. Am folosit aceasta mica eoliana cu o bateria de la hoverboard sa tin 4 becuri de 6w pe led in curtea din spatele casei pe timp de noapte dar cu senzor de miscare . A mers cu brio acest proiect, pana a fost rupta de vant.

Edited by t99
Link to comment

Necesarul de panouri depinde şi de capacitatea bateriilor, iar curentul lor de încărcare depinde de tipul de acumulator.Ţine cont că trebuie să foloseşti acumulatori de acelaşi tip şi sortaţi pentru capacităţi cât mai apropiate.Dacă de exemplu sunt de 2Ah, se pot încărca cu maxim 1A, dar e de preferat o încărcare cu curent mai mic pentru a nu supraîncălzi celulele.

Link to comment

Da voi testa toate celulele, le voi incarca si dupa le voi echilibra sa am o baterie cat mai buna.

 

Credeti ca 4-5 panouri de 12v 100w vor incarca o baterie de 12v 300ah intr-o singura zi?

Link to comment

Vezi că în afară de acumulatori, invertorul e o piesă foarte critică.Dacă pui orice rahat ieftin, rişti să dai foc la şandrama.Sfatul meu e să cauţi un invertor serios şi făcut să funcţioneze nonstop, nu din astea auto care se folosesc ocazional...

Link to comment
Acum 12 ore, t99 a spus:

Credeti ca 4-5 panouri de 12v 100w vor incarca o baterie de 12v 300ah intr-o singura zi?

Nu.

Nu ai aceeași lumină pe întreg parcursul zile, intervine și pozitionarea panourilor, randamentul lor și  multe altele specificate mai sus de validat.

În principiu triplezi puterea declarată a panourilor . Bănuiesc că îți fac cu ochiul și variante mai ieftine. Cu atât mai mult în cazul ăsta. 

Edited by alec
Link to comment

Multumesc de raspuns.

 

Legat de panouri si de controller/regulator.

Am un unul mic luat de ceva timp, voi atasa poze cu el aici.  Pe el scrie 12v (780w)/ 24v (1560w) . Iar eu am gasit la cineva in zona mea care vinde panouri utilizate pentru ca a trecut la altele mai mari. Iar pe panouri scrie 36V - 220W, le pot conecta la acest controler daca nu sunt de 12v ? 

Voi atasa mai jos poza si cu specificatiile panourilor, eram interesat de aceste panouri pentru ca se vand la 250Ron, persoana ofera si proba la ele. 

A5UM56Z.png

kHj6KmZ.png

 

Panoul

vVbpCob.png

Link to comment
1 hour ago, flomar60 said:

Da, se pot conecta....atenție !! se conectează maxim 8 panouri în paralel....

Se pierde ceva daca panourile nu sunt de 12v ? 

 

Este mai rentabil doua panouri de 12v 100w decat un singur panou de 30v 200w (sau cati V o avea el ) ?

Link to comment

Salutare, mulți și-au dat cu părerea dar nici un calcul pentru energia necesara. 

Așadar...

125w media de consum => 3000Wh pe zi (24 ore) adica 3kWh/zi, 

Iarna trebuie sa acoperi undeva la 16 ore din baterii, adică vreo 2kWh...

Celule li-ion cu o medie de 2Ah stochează cam 7.4Wh => înseamnă 270 de celule... Luam în calcul și un randament la invertor de 0.8 ne duce la aproape 350 de celule. Pentru aprox 12V vor fi configurate în 3 celule serie și 116 paralel. 

Ca să încarcăm celulele astea pe timp de iarna luam în calcul aprox 4 ore de soare înseamnă aprox 500W putere de incarcare plus consumul permanent, adică vreo 57A. 

Pentru 650W putere utila pe timp de iarna trebuie cam de 3-5 ori mai multa putere instalata pe panouri, adică vreo 2.5kW. 

2.5kW în panouri solare înseamnă 10mp de panouri. Adică 5 panouri de alea mari de 500W (2mx1m).

Calculul este destul de rudimentar dar îți face o idee de ce echipament ai nevoie. 

 

Controlerul tău solar este cu PWM, nu MPPT, astfel ca nu trage puterea maxima din panouri, pierzi cam 10-20% din energia disponibila. De asemenea trebuie verificat dacă e compatibil cu tensiunile de încărcare / descărcare Li-ion. Parca astea albastre știu doar plumb/acid. Oricum e depășit ca putere necesara. Poate face treaba buna în sezonul cald, dar iarna nu face fata. 

 

PS. Nu am luat în calcul nici măcar 2 zile de cer noros iarna... Astfel bateria aproape ca se dublează, la fel și curentul de încărcare. 

 

Dacă te gândeai ca rezolvi treaba cu 2 panouri de 100-200W.... O sa fii dezamăgit. 

 

Numai bine! 

Adrian

 

Link to comment

Multumesc mult Adrian pentru explicatie si timpul acordat.

 

De acea am ales prima data sa caut ceva informatie, sa nu cumpar 2-3 panouri si sa experimentez aiurea. 

Voi lua si un controler MPPT.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines