Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor Better PA-940


Recommended Posts

Vă salut domnilor!

Am un amplificator Better PA-940. E simplu, nu e el cine știe ce, dar dacă tot îl am, am zis să mă apuc să-l fac boboc să nu stea degeaba.

Deci, aparatul e funcțional dar va primi în cursul zilei de azi un recap total (pentru că e bătrân).

Pentru că nu găsesc nimic concret, întrebarea mea ar fi: cum naiba îi reglez eu curentul de mers în gol și la cât?!

Atașez o schemă pe care am găsit-o. În documentația aia se specifică faptul că SVR1 (100k) este pentru bias și atât.

Vă mulțumesc!

Screenshot_20220820-122231__01.jpg

Link to comment
  • Replies 13
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Mulțumesc pentru răspuns.

Asta cumva știam (nu știam că trebuie să fie 26mV)

Problema e că pe rezistența indicată nu scrie nimic (și cum eu nu prea știu să citesc schemele ca lumea nu prea reușesc să o identific...

Pâna acum, la tot ce am reglat, erau rezistențele cele mari. Așa o fi și aici? Or fi cele de 5W?

Screenshot_20220820-164222__01.jpg

Link to comment

Da, am vrut să zic dar eram în teste... Având în vedere că valoare maximă la care mă puteam duce din semireglabil era 23-24mV, am zis că e safe să văd cum merge treaba cu un 15mV...

Domnule @sesebe, R23, pe care am făcut reglajele (pe ambele module) are valoarea de 0.3/5W (așa că aveți dreptate).

Momentan e ok dar vreau să ascult și ceva mai mult la el (un 2-3 ore) și să vedem cât se încălzesc radiatoarele (oricum sunt ditamai pentru 2 tranzistori ai lui...)

Dacă se încălzește, mai scad. De crescut, parcă nu aș mai crește... În ideea că poate eu sau altcineva după mine îl pune pe 4 ohmi și sare în sus...

Mulțumesc încă o dată tuturor pentru interesul acordat și pentru sfaturi.

Link to comment

15mV pe 0,3ohmi inseamna 45mA - ceea ce la o tensiune de alimentare de cca 55Vcc (cat tin eu minte ca era tensiunea de alimentare la PA-940) inseamna o putere disipata de cam 2,5W/tz. Deci vor fi 10W disipati in gol permanent - suficient pt radiatoarele destul de anemice ale amplificatorului.

Desi par marisoare, radiatoarele (cate doua pe fiecare parte) au aripioarele destul de scurte si baza f subtire, iar puntea termica dintre ele este la limita batjocurei - o tabllita de 1mm doar o idee mai mare decat o cutie de chibrituri. 

 

Recomandarea cu 26mV pe Re este pt proiectanti si nu pt depanatori. Cele mai multe amplificatoare de fabrica nu suporta reglarea I repaos asa sus.

Link to comment

Nu conteaza doar cati mV gasesti pe rezistentele de emitor - trebuie sa te uiti si la valoarea rezistentelor.  Esentiala in calcul racirii este puterea disipata in gol de finali (produsul curent tensiune). Trebuie doar sa folosesti legea lui Ohm.

 

Din pdv al distrorsiunilor minime, cei 26mV recomandati a fi pe rezistentele de emitor depind de schema folosita, si oricum este valabila doar pt tz bipolari. 

Sunt multe scheme care merg f bine cu 100-120mA/tz.  Cand sunt 3-4 sau mai multi  finali in paralel se obtin cativa W buni in cl.A, inainte de a trece in B. 

Link to comment

Cred ca a vazut discutiile pe forumuri deoarece spune:

CITAT:  și cum eu nu prea știu să citesc schemele ca lumea nu prea reușesc să o identific..

####################################################################3

Am dat si eu cautare dupa al doilea model si am gasit:

Dave, 35mV across the 0.33 Ohm emitter resistor gives 106 mA. There is 51V across each power transistor, this makes 5,4 Watt dissipation at stanby for each power transistor. A bit on the high side.

First step, measure the 4 emitter resistors to be sure they are close to 0.33 Ohm.

Clean the trim pots (R461 and R462) a second time.

Measure the resistors R449 and R450, and measure the voltage across them. Compute the current in those resistors. Should be close to 9mA. This is the total current in the parallel circuit D407//R463, or D408//R464. It is possible that one of the current source (Q413 or Q414) is much higher than the other.

What voltage range do you have across R463 and R464, for the two extreme positions of each bias trim pot? Should be a small variation around 2.4V

Link to comment

Nu am stat să caut pe forumuri pentru că nu am avut timp. În momentul în care am postat, mă apucasem de aparat (de recap) și atunci am văzut că nu am nimic specificat în documentația pe care o aveam legat de cât trebuie să fie curentul de mers în gol și mai ales care anume erau rezistențele pe care trebuia să măsor...

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines