Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Smena 8m shutter leaf


Irenduin

Recommended Posts

Buna ziua.Am achizitionat aceasta camera respectiv un smena 8m si are o problema.Nu stiu daca era asa de la inceput sau nu dar poate cineva are o solutie.Shutteru de fiecare data cand actionez levierul sa fac o poza se deschide putin si dupa ce fac o poza, el functionand perfect inafara de faptul ca n ar trebui sa fie deschis inainte sa se faca poza revine in pozitia sa inchisa.Din ceva motiv maneta de actionare deschide putin si lasa lumina si nu inteleg de ce.Poate cineva cu mai multa experienta cu aceste camere sa raspunda?

Link to comment
  • Replies 12
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Acum 8 minute, icar a spus:

Mama ei de romgleza! Declansator ii zice, daca nu ne e rusine cu limba romana.

shutter = obturator si in titlu scrie shutter leaf  deci cred ca faci o confuzie. El vorbeste de diafragma. 

hqdefault.jpg

Edited by merck
Link to comment

Eu am înțeles că se referă la obturator.Diafragma rămâne deschisă mereu la reglajul setat, dar eu înțeleg că obturatorul se deschide partial si după expunere.... lucru nepermis, fiindcă se  compromite fiecare fotogramă.

Fiind vorba de un aparat vechi și complet manual, acesta are obturator și diafragmă mecanice separate.

Unele aparate moderne din gama ,,compact camera,, au doar obturator ce face și funcția de diafragmă, prin deschidere reglabilă și asistată electronic.Dar fiind vorba de un Smena 8 nu e cazul...

Link to comment

Declansatorul actiona obturatorul, care se deschidea si se inchidea cu o anumita viteza preselectata, dând timpul de expunere. Obturatorul putea fi central sau focal. Diafragma e cu totul altceva. Smena avea obturator focal. Faptul ca se inchide/deschide incomplet, poate fi murdarie intre lamele, sau mecanismul are probleme de frecare suplimentara.

Revenind la romgleza, daca ii zice obturator, termen consacrat cu mult inainte de a aparea romgleza, de ce s-a folosit Shutteru. Șutăr sau șoatăr, este pietris, pentru cei mai putini snobi.

Edited by icar
Link to comment

La aceasta camera, diafragma este intre prima si a doua lentila din triplet, adica in centrul optic al obiectivului si se prestabileste din inelul aflat pe lentila din fata, unde sunt gravate valorile diafragmei 16 11 8 5.6 4. Deci diafragma este independenta de mecanismul de declansare, si face parte din tubul filetat care contine cele trei lentile centrate.

 

Obturatorul este central si se afla intre tubul cu lentile (obiectiv) si planul filmului fotografic. Nu este obturator focal,  adica nu este o panza cauciucata sau o perdea metalica situata chiar langa film, adica la distanta focala a obictivului. Mecanismul obturatorului permite reglarea duratei expunerii dar si  intarzierea expunerii (timer).

 

Este cunoscut defectul semnalat. Dupa multi ani, arcurile slabesc, uleiul de ungere s-a evaporat, a intrat praful - astfel ca apare si o franare care se opune arcului obosit. Nu este rupt, doar slabit. Trebuie desfacut, "spalat" (ca la ceasornicar) si vazut ce s-a slabit - trebuie sa-si dea drumul.

 

Inteleg ca obturatorul ramane partial deschis dupa armare si se inchide bine dupa declansare. Este si  defectul invers: nu se inchide total si imediat dupa fotografiere. In acest ultim caz, uite o poza facuta cu o Smena care are inchiderea lenesa (partea centrala rezulta expusa luminii mai mult):

 

Obturator lenes la inchidere.jpg

Link to comment

Au iesit asa doar expunerile facute cu Smena pusa pe trepied si cu declansare intarziata. Bazaia mecanismul de ceas, se deschidea automat obturatorul, se inchidea dupa timpul setat, dar ramanea inca vreo secunda cu zona centrala neacoperita (lamelele obturatorului se frecau la varful lor, acolo unde trebuia sa se acopere reciproc).

Smena are obiectivul cel mai simplu dintre cele de calitate. Doar trei lentile (triplet): cea frontala este singura, dupa ea urmeaza diafragma (irisul), apoi doua lentile lipite impreuna. Lentilele sunt din sticla (nu plastic), sunt acoperite cu straturi antireflex pe ambele fete - si de aici rezulta calitatea imaginii in tandem cu simplitatea: sunt putine suprafete, razele de lumina parazite sunt relativ putine si suficient de atenuate pentru a nu multiplica contururile.

 

Smena inseamna, tradus din rusa, echipa. Detractorii ziceau ca se numeste echipa, adica schimb la fabrica (schimbul unu, schimbul 2, ...) deoarece acest aparat foto a fost proiectat, aprobat si fabricat in decursul unui singur schimb, adica in 8 ore...

In realitate, Smena vrea sa insemne ca aparatul face echipa buna cu fotoamatorul, este exact ce trebuie ca sa obtii fotografii clare, nedeformate, rapide, cu o suma modesta, accesibila poporului.

Link to comment
  • 3 weeks later...
La 19.08.2022 la 20:36, icar a spus:

Smena avea obturator focal.

Mea culpa, am gândit una si am scris alta. Defapt, ce am scris mai departe, murdaria dintre lamele, confirma ca am scris gresit. Da, Smena are obturator central. Zenit are obturator focal si daca nu ma insel, Kiev.

Smena era un aparat foarte bun pentru amatori, la un pret bun, ierta multe la focalizare iar latitudinea de expunere a filmului ORWO, inghitea multe din erorile de expunere.

Link to comment
Acum 12 ore, icar a spus:

 

Smena era un aparat foarte bun pentru amatori, la un pret bun, ierta multe la focalizare iar latitudinea de expunere a filmului ORWO, inghitea multe din erorile de expunere.

Perfect adevărat. A fost primul aparat cumpărat din banii de urat, cred ca aveam 12...13 ani. A fost 305 lei, modelul care l-am avut eu, Smena 8M, și pe urma a apărut Smena symbol, la 375 lei. Același obiectiv, dar armarea se făcea cu pârghie, nu cu rola ca la cel vechi. Pt ce și cât știam atunci, chiar am scos unele poze foarte reușite. 

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines