Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Are cineva schema de Strassfurt?


Guest michael

Recommended Posts

Guest michael

Este vorba de aparat pe lampi, clasic pe noval - EZ 80?; ECH81; EF89; EABC?; si EL84.+ochi magicAre un dif de medii-joase si 2 de inalte; control de ton joase/inalte.Daca info. nu sunt de ajuns, maine va zic si modelul si atasez si poze.Multumesc anticipat! :)

Link to comment
  • Replies 20
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Guest michael

Sincer sa fiu nu stiu ce sa fac.Functioneaza - atat cat mi-am dat seama fara antena si impamantare.Partea de amplificare merge dar cu distorsiuni apreciabile.M-as baga la o reconditionare, ma tem insa ca nu sunt prea priceput.Nu pot sa-mi dau seama cat de consumate sunt tuburile.Poate cu ceva ajutor din partea expertilor!Pentru inceput as renunta la EZ80 si condensatori; sa vad daca am acces la priza mediana de la anodica, pun infasurarile in paralel, o punte si o rez. de ~150 ohm si 2 conzi de 100/220 uf de 350V.Dupa aia poate merg mai departe daca merita :)

Link to comment

tuburile astea se gasesc usor (uitete cat de rau arata balonul de sticla, cat de patat este) dupa cate am vazut in poze arata bine, parerea mea este sa nu schimbi tubul redresor cu semiconductoare (acesta asigura un soft start al tensiunii anodice pt celelalte tuburi), condensatorii de filtraj trebuie schimbati toti, si potentiometrii curatati cu alcool izopropilic. de impamantare nu are nevoie, iar ca antena incearca cu un fir mai lung ca e de ajuns sa prinzi Radio Romania pe medii.

Link to comment

Alchoolul izopropilic este foarte bun pentru curatat potentiometrul dar din experienta practica recomand ceva mult mai bun: amestec 1:1 neofalina-ulei pentru mecanisme fine. Neofalina o gasesti la ceasornicarie, cere 1cm cub, sa ai o seringa la tine, asa o transporti cel mai usor. Uleiul de mecanisme fine este galbui la culoare, vezi ca mai nou se vinde ulei de parafina pentru mecanisme fine (transparent), asta nu l-am testat asa ca nu incerca nici tu. Baga potentiometrul intr-o punga cu fermoar apoi injecteaza pe linga pini 0,5-1cm cub de amestec neofalina-ulei. Lasa potentiometrul in punga peste noapte. Daca nu ai chef sa demontezi potentiometrul intoarce radioul intr-o pozitie convenabila, pune ceva textil sub potentiometru, cu ajutorul unei seringi cu ac introdu pe linga pini cam 0,5 cm cubi amestec apoi roteste lin potentiometrul, pe toata cursa sa.Spor la treaba.

Link to comment
Guest michael

Boon deci pana acum vad ca sugestiile merg catre o interventie minimalista asupra radioului.O sa incerc sa schimb doar electroliticii, pentru inceput.Potentiometrii par in stare buna de functionare, au doar un fasait usor la rotire. Mai rau este faptul ca atunci cand cauti un post se aud pocnete foarte puternice. Care ar putea fi motivul? Praf pe placile variabilului?!Atasez si o poza cu "lampasele", la verificarea optica par bune. Dar fara un catometru bajbai. Find un om strangaret - semn de batranete - mi-am amintit ca mai am niste lampi, intre ele am gasit si un EZ80 + EL84 :supz:

Link to comment

Daca este functional nu are rost sa te apuci de imbunatatiri sau modificari. Lasa-l asa curata variabilul cu o pensula cu peri lungi eventual inceaca cu aspiratorul. Cit despre gazul lampant (petrol lampant?)...e super pentru potentiometri, din pacate nu se mai gaseste, nu stiu care recomandare a Uniunii Europene interzice comercializarea, a fost inlocuit cu un ulei mai putin toxic, se gaseste prin magazine sub numele de "Combustibil pentru aprins gratarul''

Link to comment
Guest michael

...intre timp pacientul este pe masa de operatie, putometrul de volum e raposat, variabilul pare ca are lamele care se ating. Vestea buna e ca am schimbat conzii de filtrare - 2x330uF/250V inseriati iar brumul s-a diminuat simtitor. Mai pun cateva poze, azi ma apuc de curatat contactele.Pe medii si pe prima gama de scurte se aude un brum puternic de la un capat la altul al gamei.Aveti idee ce ar putea fi?Daca nu reusesc sa-l pun pe picioare, cineva va deveni fericitul posesor al unor componente de ajuns sa-si construiasca un mic SE cu EL84 ;)

Link to comment

la variabil se ating toate lamele intre ele? daca da vezi ca poate o fi fost umblat la surubul ala din capatul rotorului, eventual misca de el si vezi ce se intampla; daca se ating doar cateva atunci lasa surubul asa cum e si incearca sa le indrepti usor doar pe cele cu defect.de filtraj nu stiu ce sa zic dar la amplificatoarele cu tub redresor (mai ales unu mic asa ca ez80) nu era indicat sa pui conzi de capacitate asa mare fiindca e posibil sa se deterioreze tubul

Link to comment

De obicei, placile sectionate (cele extreme) mobile fac figuri sau contactul alunecator de masa.Inaite de a umbla la piulita si surubul care regleaza jocul axului poti introduce folii de plastic subtire perechi, perechi deoparte si alta a unei placi mobile si "fortat" sa intre intre placile fixe. Operatie trebuie executat cu mare atentie!In cazuri rebele se introduc folii in fiecare interstitiu si apoi se desface piulita si se ajusteaza surubul, se invarte de cateva ori axul si se strange piulita la loc.Succes!P.S. Observatia cu condesatorul de filtraj este una esentiala!!!

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines