AndreiS Posted August 5, 2022 Share Posted August 5, 2022 Buna ziua, cum pot realiza o impamantare intr-un bloc ce nu are in proiect asa ceva (bloc din anii 60) 1. Ce parere aveti despre conectarea unui fir de 8 la grinda? 2. Ce parere aveti despre legarea fazei la nul? Ce riscuri implica fiecare si pe care din cele 2 ati alege-o? Stau la etajul 3 deci este exculs sa trag vreun cablu prin exterior sau ceva la modul acesta. Multumesc, astept pareri. Link to comment
alec Posted August 5, 2022 Share Posted August 5, 2022 1. E posibil dar trebuie verificată de un electrician. 2. EXCLUS! Cheamă, totuși, pe cineva de meserie să își dea cu părerea, eventual să găsească soluții la fața locului. Pe forum iei foc. Până la împământare montează siguranțe diferențiale. La fel, cheama un electrician să le dimensioneze corespunzător. Link to comment
flomar60 Posted August 5, 2022 Share Posted August 5, 2022 Acum 30 minute, AndreiS a spus: 1. Ce parere aveti despre conectarea unui fir de 8 la grinda? 2. Ce parere aveti despre legarea fazei la nul? Ferească Dumnezeu să faci așa ceva! Acum 32 minute, AndreiS a spus: Ce riscuri implica fiecare si pe care din cele 2 ati alege-o? Totale! Ambele! Singura soluție este să folosești nulul de protecție (al 3-lea fir) al instalației deja existente.... Link to comment
AndreiS Posted August 5, 2022 Author Share Posted August 5, 2022 (edited) Instalatia initiala avea 2 fire, nu exista un al treilea fir. In acest caz ce solutii am? Edited August 5, 2022 by AndreiS Link to comment
validae Posted August 5, 2022 Share Posted August 5, 2022 Tragi un fir aparent pentru împământare.Se poate masca ușor în plintă... Nu e chiar imposibil să tragi un fir exterior și împământarea sa fie lângă bloc.Electrozi de împământare se găsesc la magazine gen Leroy pe la 50Lei.Platbanda galvanizată la fel.Firul de împământare către apartament va fi conductor masiv de minim 6mmp.Dacă vă grupați mai mulți vecini la lucrare, va ieși ieftin.Dar soluția cu legarea la fierul beton nu e indicată fiindcă are o continuitate nesigură și rezistentă mare față de pământ... Link to comment
modoran Posted August 5, 2022 Share Posted August 5, 2022 Tragi tu local al treilea fir ce îl legi la nul fara să treacă prin nici o siguranță, dar vezi că există un risc daca inversează Dorel fara să știi faza cu nulul sau se întrerupe traseul de nul pe undeva, independent de instalația ta. Link to comment
AndreiS Posted August 5, 2022 Author Share Posted August 5, 2022 Vecinii nici nu vor sa auda de vreo cheltuiala....daca nu e problema lor, sigur ca nu ii intereseaza.... sa ma apuc eu sa trag fir afara, mi se pare riscant, chiar daca ar face treaba un electrician autorizat. Mai mult decat atat, nu am nicio autorizatie in sensul asta, daca e vreo problema sunt raspunzator. Multumesc pt raspunsuri.......orice idee sau sfat e bine venit Link to comment
andreas Posted August 5, 2022 Share Posted August 5, 2022 Cheama un electrician sa verifice intai bransamentul blocului si firidele/distributiile de pe etaje, e exclus sa lipseasca nulul de protectie. In 99 la suta din blocuri intra trifazat plus NP si fazele se impart pe apartamente. Daca blocul are lift, are obligatoriu si impamantare. Din anii 60 s-a prevazut obligatoriu NP la prizele din bucatarie, deci ar trebui sa fie si in tablouri. Daca nu se gaseste o solutie tehnica acceptabila pentru pozarea unui traseu de NP prin circuitele existente, se poate opta pentru pozare aparenta pe distantieri izolatori pe peretele exterior al blocului (de ex., de la balcon drept in jos) conductor de minim 6 mmp si terminat in priza de pamant dupa cum spunea validae. Nu e mare complicatie si nici nu costa mult. Ca precautie e bine sa ceri acceptul de la asociatia de locatari/proprietari, sa n-ai treaba cu eventuale reclamatii gen imi strica feng-shui-ul sau campul bioenergetic al pisicii de la parter. Este absolut, total si cu desavarsire exclus sa te gandesti la variante gen legat la armatura/tevi de apa sau alte asemenea. Link to comment
dumitrumy Posted August 5, 2022 Share Posted August 5, 2022 Am discutat un pic cu un electrician care are acum 70 ani despre impamantarea blocurilor. Am pus atunci poze din firida de pe hol. Mi-a spus ca nu exista bloc fara impamantare, indiferent ca este din anii 60. La inceput legau centura de impamantare la fierul beton. De ce? Pai la masuratori le-a dat ca rezistenta era mult mai mica decat orice priza puteau realiza dupa metodele cunoscute. Dar dupa 10-20 ani la diverse verificari au observat o crestere a rezistentei si probabil ca undeva in anii 70 s-a hotarat ca toate blocurile sa aibe priza separata de impamantare. Eu nu inteleg de ce nu verificati la bucatarie si la baie cu un bec ca se aprinde intre faza si contactul de impamantare al prizei. Link to comment
Guest Posted August 5, 2022 Share Posted August 5, 2022 (edited) Acum 45 minute, AndreiS a spus: sa ma apuc eu sa trag fir afara, mi se pare riscant Am vazut si au blocuri vechi unde intrea doar doua fire in apartamente. Dar tabloul electric care alimenteaza scara de bloc sigur are impamantare. Nu aveti televiziune prin cablu/internet pe scara ? Gauri intre etaje exista , problema este ca nu prea incape cate un fir (cel putin la primele etaje) pentru fiecare apartament. Ei chiar erau obligati sa asigure impamantare echipamentelor alimentate la 220V din cutiile lor. Poate rezolvi asa. Dar trebuie sa fiti cat mai multi pe scara, asociatia ... Edited August 5, 2022 by Guest Link to comment
Recommended Posts