Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Dictionar termeni


andiy

Recommended Posts

Daca se poate, pentru cei mai putin cunoscatori, cred ca ar fi util un astfel de dictionar de termeni, care sa fie sticky. Ar urma ca cei interesati sa intrebe despre un anumit termen (in special termenii in alta limba decat romana dau bataie de cap, cel putin in ce ma priveste), iar maestrii sa incerce sa formuleze o definitie, academica sau mai putin.

 

CATHODE FOLLOWER = ?

PHASE SPLITTER = ?

SMOOTHING CAPS = ?

(daca se poate si cu o explicatie scurta)

 

PS: Eu nu strang posturi! Incercam doar sa inteleg un material in limba engleza si pentru ca nu sunt inginer, am cerut sprijinul celor de aici.

Daca se considera altfel, va rog sa stergeti acest topic.

Multumesc pentru raspunsuri.

Link to comment
  • Replies 7
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

CATHODE FOLLOWER = Repetor pe catod. Este un etaj asemanator cu repetorul pe emitor. Se caracterizeaza prin cistig in tensiune usor subunitar (0.85 - 0.9), impedanta de intrare mare si impoedanta de iesire mica.PHASE SPLITTER = Inversor de faza. Este un etaj cu o intrare si doua iesiri. La una din iesiri semnalul este in faza cu semnalul de la intrare iar la cealalta este defazat cu 180 de grade (in antifaza). Poate sa aibe cistig in tensiune sau poate sa aibe cistig subunitar, poate fi cu tuburi sau poate fi un transformator cu secundarul cu priza mediana. Se foloseste inaintea etajelor push-pull. SMOOTING CAPS = Condensator de filtraj. Se refera mai ales la al doilea condensator dintr-o celula CLC sau CRC. Primul Condensator se zice, deobicei, condensator rezervor (Reservoire Caps).

Link to comment

Multumesc d2134. Pe intelesul oricui :smt001

uite la phase splitter primu rezultat cu gogu http://www.bonavolta.ch/hobby/en/audio/split.htm si arata si tipurile posibile.....chiar va e greu sa cautati?

Ce ma deruteaza in explicatiile lui bonavolta:

- nu vad care e totusi diferenta intre varianta Long Tailed Pair si cea Schmidt. Mie mi se pare ca legaturile la triode sunt aceleasi.

- de ce la varianta Schmidt zice "Two triodes are mounted in a differential"? Unde e diferentialul, ca nu vad decat o intrare?

Link to comment

Daca te uiti atent vei vedea ca Long Tailed Pair nu are condensator la intrare , e cu cuplaj direct , iar montajul Schmidt are acest condensator. Din cauza asta e un pic diferita schema pentru Schmidt , fiecare tub are rezistenta de grila pentru a se putea face negativarea corect. Desigur in esenta sunt acelasi lucru , intrarea diferentiala obtinandu-se prin eliminarea condensatorului ce duce la masa din grila triodei a doua , aceea e cea de-a doua intrare. Este foarte asemanator cu un etaj diferential cu tranzistoare.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines