sk24bpo Posted July 27, 2022 Share Posted July 27, 2022 Salutare baieti ! Am niste tranzistoare in capsula TO92 la care ma deranjeaza caldura degajata. Mi-ar trebui niste radiatoare ca sa le racesc. Pe piata am vazut ca sunt putine modele de radiatoare dedicate pe care nu le gasesc de cumparat asa ca m-am gandit sa improvizez. M-am gandit ca poate exista vreun adeziv folosit in electronica, adeziv care sa lipeasca un radiator de aluminiu pe partea plata a unui tranzistor in capsula TO92. Cunoasteti un astfel de adeziv, care va avea rol si de transfer termic intre tranzistor si radiator ? Unele cipuri am vazut ca au radiatoarele lipite de ele, deci ar trebui sa existe astfel de "lipiciuri" Link to comment
Guest Posted July 27, 2022 Share Posted July 27, 2022 Eu am îndesat un BC intr-un radiator de AC180 impreuna cu niste pasta termo. Link to comment
sesebe Posted July 27, 2022 Share Posted July 27, 2022 (edited) Eu iti recomand cu caldura sa utilizezi rasina bicomponent. Am utilizat pe la servici diferite tipuri de adezivi termici dar rezistenta mecanica nu este stralucita si cred ca pe termen lung iesi semnificativ mai bine cu o rasina bicomponent asigurand un strat minim intre tranzistor si radiator si eventual completand peste pt rezistenta mecanica. Edited July 27, 2022 by sesebe Link to comment
sk24bpo Posted July 27, 2022 Author Share Posted July 27, 2022 1 oră în urmă, sesebe a spus: Eu iti recomand cu caldura sa utilizezi rasina bicomponent. Am utilizt pe la servici diferite tipuri de adezivi termici dar rezistenta mecanica nu este stralucita si cred ca pe termen lung iesi semnificativ mai bine cu o rasina bicomponent asigurint un strat minim intre tranzistor si radiator si eventual completand peste pt rezistenta mecanica. Aha... din cea intalnita pe la Dedeman, etc ? Link to comment
alexy Posted July 27, 2022 Share Posted July 27, 2022 https://www.gibsoneng.com/products/test/transistor-horizontal-to-92-mount Link to comment
Marian Posted July 27, 2022 Share Posted July 27, 2022 Asta folosesc eu. Se intareste rapid si rezista la temperatura ridicata, nu crapa si lipeste foarte bine. Nu-i cunosc rezistenta termica insa oricum nu folosesti asa ceva pentru puteri mari deci e irelevanta. Link to comment
mac01 Posted July 27, 2022 Share Posted July 27, 2022 https://il.farnell.com/aavid-thermalloy/575200b00000g/heat-sink-aluminium/dp/2822615 Link to comment
sesebe Posted July 27, 2022 Share Posted July 27, 2022 Fain radiatorul dar cam scump..... Link to comment
Iomis Posted July 27, 2022 Share Posted July 27, 2022 Salutari, Cu ani in urma (pre-Brexit) am luat radiatoare d-astea. Desigur, nu-s la fel de eficiente ca cele de la Aavid, dar mie mi-au fost de folos. Ulterior, am luat si Aavid - pe atunci erau muuult mai ieftine si in 3 variante de inaltime. Toate bune. Link to comment
sk24bpo Posted July 28, 2022 Author Share Posted July 28, 2022 Radiatoarele de la Aavid la vreo 15 lei bucata sunt excluse. Mai degraba mai trantesc inca un tranzistor in paralel, sunt prea scumpe. La un 5 lei per bucata incepe sa aiba sens dar la 15lei este exclus. Incerc varianta cu adeziv indicata de Marian si mai este foarte interesanta si varianta lui Alexy. Nu vad in link-ul lui cat costa dar ideea este buna. O bucata de aluminiu gaurita cu un spiral de 4mm sau 5mm, umpluta cu pasta termoconductoare si eventual o proptea introdusa in gaura. Racirea s-ar efectia prin peretele rotund al capsulei. Ai idee Marian, pasta asta Moment este izolatoare din punct de vedere electric ? Link to comment
modoran Posted July 28, 2022 Share Posted July 28, 2022 Toate chestiile epoxidice sunt izolatoare electrice. Merge până la 150 grade soluția respectiva ( A +B ) Link to comment
sesebe Posted July 28, 2022 Share Posted July 28, 2022 Acum 3 minute, modoran a spus: Toate chestiile epoxidice sunt izolatoare electrice. Merge până la 150 grade soluția respectiva ( A +B ) Nu-i adevarat. Am intilnit cum citiva ani, un fel de rasina bicomponent care deși era transparenta după intarire prezenta rezistenta foarte mica, practic scurtcircuit. Link to comment
Marian Posted July 28, 2022 Share Posted July 28, 2022 2 hours ago, sk24bpo said: Ai idee Marian, pasta asta Moment este izolatoare din punct de vedere electric ? Da, este bun izolator electric, pe ohmetru arata circuit deschis. Nu stiu insa si pana la ce tensiune rezista izolatia ca nu am verificat, dar nu cred ca are importanta. Link to comment
sk24bpo Posted July 28, 2022 Author Share Posted July 28, 2022 Ete na... 50v E tensiune mica. Am facut azi un test cu Poxipol, la care producatorul spune ca rezista la 120C. Am pus pe tranzistor, pe latura plata, o tablita de cupru de circa 6 cmp, cu grosimea de 0,1mm. Am bagat in tranzistor 500mW. Temperatura pe capsula este cam de 65C iar pe tablita 60C, temperatura in camera era de 30C. Deci vine o rezistenta termica de circa 1w/60C. Capsula TO92 are 1w/200C. Merge destul de bine acest gen de improvizatie. Daca aveam tabla mai groasa, de 1mm de exemplu, se micsorau si cele 5C dintre capsura si radiator. Link to comment
Recommended Posts