Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Condensatori filtraj boxe Dual


Recommended Posts

Salutare!

Am o pereche de boxe dual cl 138-1 la care as vrea sa schimb condensatorii de filtraj. Mi se pare ca se aud mai mult mediile/joasele, inaltele sunt prezente doar daca dau treble-ul la maxim din amplificator.

Conform urmatoarelor poze, condensatorii par sa fie polarizati, iar ce am gasit eu sunt bipolari:

TboFLv8.jpg

PywxgIb.jpg

 

https://www.partysound.ro/audio/accesorii-audio/accesorii-filtre-rezistente-condensatoare-transformatoare/condensator-de-putere-monacor-mkpa-68/30217

https://www.partysound.ro/audio/accesorii-audio/accesorii-filtre-rezistente-condensatoare-transformatoare/condensator-de-putere-monacor-mkpa-220/30222

Este vreo problema daca ii inlocuiesc cu modelele de mai sus?

Pentru cel de 22uF nu am gasit decat pe asta de 250V.... cam mult fata de 40V valoare initiala sau este in regula?

 

Multumesc.

Link to comment
  • Replies 18
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

NU sunt polarizati. In filtrele de boxe nu se pot pune condensatori polarizati, pt ca functioneaza exclusiv in curent alternativ.

Nemtii au avut multe serii de condensatori electrolitici bipolari (nepolarizati) care aveau marcaj similar celor polarizati, dar aveau in plus o litera sau o cifra scrise mic 

Valoarea maxima a tensiunii la care rezista condensatorii nu are importanta daca este mai mare. Mai mica sa nu fie.

Tensiunea la care ei lucreaza este dependenta de impedanta boxei si puterea aplicata. La acele boxe o tensiune de 40-50V este arhisuficienta. Dar daca sunt la 250 sau 400V nu are nimic, doar sa incapa fizic.

 

Condensatorul serie de pe tweeter (cel verde de 6,8uF) pare un model film MKT, de buna calitate.  Nu vad bine din poza, dar  nu pare electrolitic.  Sa il inlocuiti cu un MKP (Monacor sau alta marca) va duce la o schimbare absolut minora in sunet.   Cel de pe joase se poate pune f bine si MKT (cei albi de la Monacor), acolo nu se simte absolut nici o diferenta fata de mkp..

Este putin probabil sa creasca nivelul inaltelor dupa inlocuirea condensatorului. Ar trebui ridicata schema si vazut cum sunt legate acea rezistenta si polyswitchul.  Valoarea rezistentei pare cam mare.

 

 

Link to comment

Deci practic mai bine le las asa cum sunt.... am tot cautat o schema pe net dar tot ce gasesc e pentru cl 138 care difera fata de astea, sunt de 20w(astea au 30), nu au rezistenta si difera si valoarea condensatorilor...

p4nCrch.jpg

Edited by cristi1media
Link to comment

Ce amplificator folosesti?

Ce sursa de semnal folosesti?

Ce virsta are persoana ce nu mai aude inaltele  din boxe?

 

 

 

 

edit:

Eu am , cumparate acum vreo 4-5 ani, o pereche de DUAL CL172. Sint pe 3 cai. Le-am cumparat ca sa am la ce asculta muzica pina definitivez boxele ce le utilizez acum. La boxele mele un tweeter suna mai incet ca celalalt. Desi la masuratoarea cu multimetrul dadeau cam aceeasi rezistenta la masurarea inductantei cel ce suna mai incet avea o intuctanta de 2-3 ori mai mica ceea ce insemna scurtcircuit intre spire.

Dupa indelungi cautari am gasit niste tweetere Monacor DT-100 ce se potriveau cel putin mecanic acolo. Task-ul acesta nu a fost usor pt ca decupajul pt tweeter era oval dupa cum se poate vedea in poza de pe radiomuseum.

Dupa ce am schimbat tweeterele am refacut filtrele si acum suna destul de bine boxele.

Edited by sesebe
Link to comment

Am mai multe aplificatoare si mai multe perechi de boxe. Astea le-am luat recent cu scopul de a le tine pe birou fiind de dimensiuni mai mici - ma asteptam cumva sa fie mai pronuntate pe inalte/medii dar defapt ele sunt mai pronuntate pe frecventele joase. Iar ca si varsta am 28 de ani deci nu cred ca asta e problema :))

 

Momentan sunt puse pe un receiver Universum VT-23016, dar le-am testat si pe Hitachi 803 si pe un sansui si inaltele sunt in mare parte la fel deci nu e problema din amplificator.

 

Probabil ca trebuie doar sa ma obisnuiesc cu ele, dupa cum am zis cu treble-ul la maxim se aud ok, sursa de semnal fiind ori tuner ori deck-ul. 

 

Oricum, multumesc pentru raspunsuri!!

Link to comment

Am vazut si eu schema de pe RadioMuseum dar asa cum ati obs. si dv. nu este aceeasi.

Probabil rezistenta vine in serie cu sectiunea de inalte a filtrului, iar polysw.  este in  paralel cu ea. 

Daca este asa,  puteti sunta polysw-ul si vedeti daca apar mai multe inalte.  Doar ca test.

Link to comment
Acum 12 minute, Shambala a spus:

Solutia propusa - ca test, NU ar trebui sa aiba ca rezultat un nivel mai mare al inaltelor.  Daca are, inseamna ca polysw. este defect.

 

Exact! 

Ideea este ca PTC-urile utilizate ca siguranță reversibila, după acționare nu revin la valoarea inițială ci la o valoare puțin mai mare. Se găsesc date în datasheet-uri despre asta. Nu am găsit informații despre comportarea la acționare multipla, dacă nu cumva creste și mai mult rezistenta după multiple/dese acționari. 

Link to comment

Daca polysw. este defect/imbatranit, se rezolva cu 5- 6 lei - polysw se scoate iar rezistenta serie se inlocuiteste cu alta de 2-3-5ohmi (se tatoneaza).

Si apoi se asculta la volume normale, fara distorsiuni, care sa nu puna in pericol tweeterul.

Daca polysw. este bun, ramane doar solutia enuntata de Sesebe - inlocuirea tweeterelor.

Link to comment

Nunu, nu se arunca nimic, am o cutie plina cu condensatori vechi de la aparatele carora le-am facut recap.

Daca polysw-ul este defect/sesizes o imbunatatire a sunetului eliminandu-l din circuit, nu ar fi mai simplu sa il inlocuiesc cu unul nou? sau eventual sa pun o siguranta clasica in locul lui?

Edited by cristi1media
Link to comment

Nu, unele din cele noi sunt mai proaste decat cel vechi, vor da probleme si mai repede.

In plus, nu cred ca veti asculta la nivel de petrecere, boxele acelea nu sunt pt asa ceva.

Nu are nici un rost sa puneti vreo siguranta, nu va proteja nimic.

O protectie a tweeterului s-ar putea face cu un bec, dar nu merita la puteri mici.  Se simte putin (sau putin mai mult) in sunet.

Mai bine aveti grija la butonul de volum.

 

Si inca ceva - eu inteleg ca va mananca degetele sa mesteriti la boxe  :) ,   DAR nu uitati nici o clipa ca sunt totusi niste boxe sensbil submediocre, nu are absolut nici un sens vreun efort [inutil] in "tunarea" lor.

 

Deja ati pornit pe un principiu gresit - schimbarea condensatorilor, in loc sa verificati daca boxele sunt sau nu defecte, asa cum v-am recomandat.

La ce ar folosi sa schimbi condensatorii la niste boxe defecte ?  Ca si cum ai schimba cauciucurile (ca atat stii sa faci) la o masina defecta - cu motorul mort.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines