Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

amp power vs impedanta boxe

Nikkon

Recommended Posts

salut,

sunt nou pe forum. am o dilema si sper sa gasesc aici explicatia tehnica aici.

Am schimbat recent amplificatorul si boxele.

Amplificatorul nou (yamaha as2200) stie asa: 90 W + 90 W (8 ohms), 150 W + 150 W (4 ohms) (putere continua nu dynamic peak power)

incintele vechi (elac FS189) merg in 6ohms si impresia mea era acest amp le controleaza super usor si se cam joaca cu ele. Sunetul era mai dinamic.

Incintele noi (ATC SMC40) in schimb merg in 8ohms si am impresia ca abia le misca amplificatorul. poate sunt inca in rodaj. Deasemenea pe boxele vechi la volum de 20% nu stateam in camera. ATC-urile au nevoie de mult mai mult ca sa cante ceva.

Acum intrebarea mea :  inteleg ca 8ohms implica rezistenta mai mare din partea incintelor. Teoretic amplificatorul munceste mai mult in 8ohms decat in 6 sau 4. este corect?

Ar trebui sa schimb amplificatorul? sau e doar nevoie de mai mult timp pentru rodaj al incintelor de 8ohms. Teoretic amplificatorul munceste mai mult in 8ohms decat in 6 sau 4. este corect?

Merci fain

Edited by Nikkon
  • Replies 8
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Nikkon

4

• Shambala

1

• validae

1

• merck

1

Top Posters In This Topic

Amplificatorul e mai solicitat de boxe cu impedanță mică, nu invers.

Chestia că și puterea debitată scade cu cât impedanța crește, de aici și impresia că ,,nu le duce,,.

Deci puterea maximă e oferită pe cea mai mică impedanță.

Un factor foarte important e însă SPL-ul difuzoarelor folosite.Adică ce presiune acustică creează la o anumită putere dată.O boxă de 10W cu un SPL mare va suna mai bine decât una identică la putere dar cu SPL mic, chiar dacă sunt atacate cu același semnal.

Explicatiile necesită ceva mai mult decât am spicuit eu aici, dar scriu de pe mobil într-un tren, lucru care nu mă prea avantajează.Eu fiind adeptul tastaturii fizice, nu sufăr scrisul pe touch..

SPL (scris simplu) inseamna randamentul incintelor, adica eficienta cu care transforma semnalul electric primit in energie acustica (mecanica).  Exact - inseamna presiunea sonora obtinuta atunci cand la bornele boxei sau al difuzorului este aplicat un semnal de 1W  si masuratoarea se face la distanta de 1m fata de difuzoare.

De obicei SPL-ul unui difuzor sau boxa uzuale este intre 86-90dB.  Exista difuzoare cu spl 82dB (tipic subwoofere auto) si exista si difuzoare cu spl 112dB  (goarne). Dar acestea sunt extreme si nu au legatura cu cazul de fata.

SPL max. inseamna presiunea sonora maxima obtinuta atunci cand la bornele boxelor este aplicata puterea electrica maxima pe care o suporta ele fara a se strica.

Amplificatorul este relativ bun. 

Incintele nu le stiam, vad ca sunt destul de scumpe.

Citind specificatiile scrie SPL = 85dB, deci randament mai modest, asa ca vor avea nevoie de mai multa putere pt a obtine aceeasi intensitate sonora cu care erai obisnuit la Elac-uri.

Elac-urile aveau SPL 90dB, deci practic un randament de 4 ori mai mare decat noile incinte.  Normal ca sunau mai tare cu mai putina putere din partea amplificatorului.

acum este totul clar.

Am inteles. multumesc frumos pt raspuns.

o perioada o sa dau volumul mai tare :) .oriucum nu pot depasi 50%.

Daca nu stapanesti notiuni tehnice poti sa te iei dupa marimi care le poti compara.

Elac au 3 woofere de 175mm fiecare

ATC are doar un woofer de 165mm

care crezi ca va suna mai tare? :scarpin

Tu ai plecat "la piata" sa cumperi ceva care sa sune mai tare decat Elac si ai cumparat ceva care suna mai incet decat Elac :57 (daca te-ar fi interesat calitatea sunetului, ai fi fost multumit de noua achizitie). 

Mi se pare agresiv si deplasat comentariul tau legat de achizitie. e usor sa fii asa ;)

Nu a plecat nimeni la piata. au fost ascultate inainte insa in showroom nu aveam amplificatorul pe care il am acasa. Daca nu m-ar fi interesat calitatea sunetului si raspunsul liniar al noilor incinte nu plateam 6k pe ele

Edited by Nikkon

Era mai bine sa întrebi înainte sa arunci cu banii pe o combinație nepotrivita. 

Conform producătorului ATC, pentru boxele care le-ai cumpărat deja, au și un amplificator (SIA2-150-Mk2). Asta e de când lumea și pământul, orice boxe (bune sau proaste) suna bine cu amplifuri de la aceeași firma. 

"To sum up the SIA2: excellent performance, good value for money, and a great match for ATC's SCM 40 speakers"

Edited by marius75

Ideea este "îți place sau nu cum suna boxele"? 

Daca ai luat niște monitoare de studio ca să faci gălăgie atunci ai făcut un pas greșit. În rest, deși nu le-am ascultat, din review-uri și din studiul configurației de difuzoare eu as spune ca trebuie sa sune bine.