Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Echivalent tranzistor pentru amplificator Sansui

alex26

Recommended Posts

La acest amplificator  Sansui 9090 am o diferenta de amplitudine  a semnalului intre canale, de aproximativ  1,6 V rms. La intrarea etajului final totul este  bine  echilibrat, preamplificatorul fiind ok. In etajul final am inlocuit doar tranzistorii din diferential, 2SC1400 cu KSC 1845. Aici am observat ca 3 dintre tranzistorii originali  aveau un Hfe de peste 650 iar al 4-lea doar 480. Am cautat sa pun KSC1845 cu Hfe cat mai mare dar nu am gasit decat la 390. Sper sa nu fie vreo problema, dar daca nu, voi cauta ceva 2SC2240BL din recuperari si sa-i imperechez cat mai bine. Am trecut la etajul VAS, unde la TR05 am 2SA818 . Aici, pe canalul cu sinusoida mai mica, tranzistorul din VAS are Hfe 80 iar pe celalalt canal are 102. Am gasit 2 alternative pentru 2SA818 si anume 2SB717 sau KSA1381. Nu stiu care ar fi mai indicat dintre cei 2, avand parametric apropiati cu originalul. Eu as avea 2 perechi din fiecare, pentru ca trebuie sa inlocuiesc si complementarul lui 2SA818, tranzistorul TR09. Am masurat HFe-ul celor 2 perechi de tranzistori si am:

2SB717 au 133 si 138 Hfe, iar 2SD757 au 85 si 138 Hfe ( originali recuperati)

KSA1381 au 130 si 131 Hfe, iar KSC 3503 au 84 si 84 Hfe.

Va multumesc.

Atașez o poza a etajului final, canalul stang.

8-DCF5-EFD-DAFD-4-B91-B699-BE3-C48-F7-E8

• Replies 12
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• alex26

7

• sesebe

2

• Mircea

2

• franzm

2

Top Posters In This Topic

Nivelul semnalului la ieșire nu este dictat de amplificarea tranzistoarelor, cel puțin nu la un amplificator modern cu reacție negativa cum este cel de mai sus. Amplificarea tranzistoarelor determina doar amplificarea în buclă deschisa cu implicații asupra factorului de distorsiuni. 

Diferența de nivel la ieșire provine din alte cauze. 

Edited by sesebe

Eu as masura R23 si R21. Da' scoase din circuit. Le-as imperechea la sange, in sensul raport egal intre cele 2 rezistente pe ambele canale.

Voi verifica atent cei 2 rezistori și ii înlocuiesc, pe ambele canale, și trebuie sa schimb și condensatorul Nepolarizat C07, e singurul pe care nu l-am schimbat ca încă nu am. Legat de  diferenta de Hfe a tranzistorilor din VAS între cele 2 canale, Spune-ți ca ar trebui sa-i las pe cei originali sau se impune schimbarea lor?

Lasa-l pe C07 in pace. Idem tranzistoarele.

Vad ca R25 e in paralel cu R23. Atunci raportuli R23||R25/R21 sa fie identic pe ambele canale. 

Am înlocuit cei 3 rezistori de pe fiecare canal și i-am echilibrat perfect. A scăzut doar cu 0,3v acum diferenta între canale este de 1,3V RMS. Tot mai trebuie ceva.

Schimba între ele C07 cu cel de pe celalalt canal. 

Iar cind faci măsurătoarea de nivel la ieșire cuplează iesirea de la un preu  de pe un canal pe ambele canale simultan. Adică sa intri cu exact același semnal în ambele etaje finale. Pt a fi sigur de asta întrările etajulor finale se leagă direct în paralel. 

Nu ar fi bine dacă as introduce semnalul din generator la intrarea etajului final? Am mufe de separare preamplificator de etaj final.

Acum 23 ore, alex26 a spus:

La acest amplificator  Sansui 9090 am o diferenta de amplitudine  a semnalului intre canale, de aproximativ  1,6 V rms.

1. Amplitudinea e una, remeseu e alta. În cazul de fata nu prea te ajuta remeseul. Preferabil sa masurati cu osciloscopul.

2. În ce coditii a fost masurata acea diferenta? În gol, în sarcina (câti ohmi), cu ce semnal?

3. Semnal din generator e bine.

Edited by franzm

Am măsurat cu un osciloscop semnalul  de 1khz și 150mV introdus din generator . Sarcina de 8ohmi. Poate nu m am exprimat bine, dar o sinusoida este mai mare, valoarea afișata pe osciloscop este de ex. pe un canal 17V Rms alternativ și pe celălalt 18,3. Voi face și o poza .

150 mV Rms la intrarea Aux.  Așa arată semnalul introdus in mufa Aux și văzută la ieșirea preamplificatorului, înainte de clipping. Eu zic ca pana aici e bine. B2-FF67-E0-F78-E-4679-B6-A1-8-DD6-C2343-