Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pompă submersibilă rezistentă la nisip, cu presostat


Recommended Posts

Doresc să achiziţionez o pompă submersibilă pentru fântână care urmează a fi utilizată pe 2, 3 trasee, astfel:

-la ieşirea din fântână, după presostat, va fi montat un conector T(denumit T1);

-din conectorul T1, pe traseul 1) v-a merge o ţeavă PEHD 32 PN10, la un robinet aşezat lângă fântână;

-tot din conectorul T1, pe traseul 2) v-a merge o ţeavă PEHD 32 PN10, la un alt conector T(denumit T2) aşezat lângă un foişor, la aproximativ 18-20 metri de fântână;

-din conectorul T2 aşezat lângă un foişor, pe un traseul v-a merge o ţeavă PEHD 32 PN10, la un robinet de lângă un foişor iar pe un alt traseu v-a merge o ţeavă PEHD 32 PN10, la un robinet de lângă grădină siatuat la aproximativ 30 metri de fântână.

Menţionez că fântâna nu a fost utilizată aproximativ 4 ani, nu a fost curăţată, are alge pe tubulatură şi diverse vietăţi mai mici, apa este curată dar calcaroasă, fiind folosită în prezent doar pentru spălat obiecte şi udat prin grădină cu găleata. Fântâna are o adâncime de aproximativ 5 metri, are 6 tuburi din ciment(5 în sol, 1 la suprafaţă) cu un diametru de 80 cm; apa este la aproximativ 50 - 60 cm sub nivelul solului(aproximativ 4 tuburi jumate sunt pline). Aş dori să ştiu dacă la acest gen de pompe submersibile, se poate conecta un presostat care să pornească automat pompa la deschiderea robinetului şi să se oprească automat pompa la închiderea acestuia sau dacă se pot folosi în sistem hidrofor:

1. Pompă apă murdară/curată IBO Dambat WQX 750, 750W, 150 l/min, H refulare 35m, rezistenţă nisip

https://eurounelte.ro/products/pompa-apa-murdara-ibo-dambat-wqx-750-750w-150-l-min-h-refulare-35m-submersibila

 

2. Pompă submersibilă AquaMann cu sită, 35 metri, 3.5m³/h, cu plutitor

https://www.megadepot.ro/pompa-submersibila-aquamann-cu-sita-35-metri-3-5m³-h-cu-plutitor.html

Link to comment
  • Replies 2
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Folosirea unui presostat presupune păstrarea unei presiuni constante pe conductă.Ca să ai presiune constantă depinzi mult de supapa de sens folosită, trebuie să nu aibă pierderi.Cred că cel mai corect mod de a păstra o presiune e tot cu vas de expansiune (cu balon sau fără), deşi au apărut de mult presostate electronice care nu necesită vas de expansiune, dar care produc şocuri la pornire şi mai ales la oprire, şocuri ce deteriorează supapa şi pompa rapid.În principiu ambele pompe ar putea fi folosite ca hidrofor, dar nu sunt convins de specificaţiile date, mai ales debitul.Din experienţa personală cu astfel de pompe, debitul e cam la jumătate faţă de specificaţii.Cele mai corecte erau cele sovietice, astea chinezeşti au debitul exagerat faţă de realitate.Dacă nu ai avea nisip, ar fi mai bună o pompă cu şurub (snec) care e capabilă să facă presiuni mari la puteri relativ mici.Am folosit aşa ceva dar sunt sensibile la nisip, care uzează rapid şurubul.Dar nu e ceva de speriat, un set şurub+stator se schimbă cam în zece minute şi costă cam 30-50 Lei.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines