Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Generator cu magneti - intrebari


Recommended Posts

Buna tuturor.

 

Recent am transformat un motor asincron de 7.5kw 1450rpm trifazat in generator electric. Nu sunt de profesie inginer/ electronist sau electrician dar am incercat sa aflu cat mai multe de pe internet pana sa trec la fapte.

Am  trecur prin strunjire rotor, ripire magneti si in final am imbracat rotorul in rasina epoxilica.

 

Cred ca am facut totul corect, dar cand am invartit generatorul cu un motor electric nu mi a rezultat tensiunea de 230v pe nul-faza.

Am doar 168 v faza-nul si in jur de 270 faza-faza. si frecventa 53 Hz.  Nu mi-a ajuns tahometrul inca dar am calculat turatia din diametrele fuliilor.

Fata de diametrul initial al rotorului cred noul diamtru este mai mic cu 2 mm.

Nu am umblat de loc la stator, iar legaturile generatorului sunt in stea.   Pe internet am vazut ca se umbla la bobinele statorului, se legau diferit.

 

La 1450 rotatii am 4 poli magnetici pe rotor. Am lipit  80 de magneti neodim pe un rotor cu diametrul de 11 cm si lungime 16cm.  (40x10x10) .

 

Generatorul imi trebuie sa transform provizoriu o faza in 3 faze  (pt 12 luni)Am incercat  la distributie muntenia dar nu imi mai trebuie asa ceva.

 

Aveti idee unde gresesc?

 

Multumesc

287575302_727552355159005_36676365885789

 

288343975_739652590800259_47639667853286

 

288367108_440370264186120_19092696684293

Edited by Andrei2222
Link to comment
  • Replies 12
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Barele rotorului le-ai întrerupt ? Cred că trebuiau puse tot atâtea şiruri de magneţi câte bare avea colivia rotorului. Ca să nu mai spun că puteai transforma motorul în generator fără să-i distrugi rotorul.Motoarele sunt maşini electrice reversibile, trebuiau doar montaţi condensatori la borne şi rotit motorul la turaţia lui nominală...

Tâmpeniile de fimări trucate de pe YouTube care sunt făcute doar pentru a atrage vizualizări şi a genera astfel câştiguri, ar trebui dacă nu şterse definitiv, măcar marcate cam ca şi ţigările.Există pe Elforum topicuri despre utilizarea motoarelor asincrone ca generator.

Link to comment

Încearcă să pui trei condensatori şi vezi dacă se îmbunătăţeşte situaţia.Mai rău decât acum nu cred că poate fi, la o anumită turaţie ar trebui să apară fenomenul de rezonanţă.Valorile nu sunt nici standard, dar nici foarte stricte.Trebuie să fie însă egale pe toate fazele.

Link to comment

Motorul asincron nu este prea usor reversibil... pentru a trece in regim de generator are nevoie de o sursa de curent reactiv.

Acest curent poate fi asigurat de o retea electrica la care este cuplat (cum e in cazul hidro ce mica putere care folosesc generatoare asincrone) sau o combinatie sarcina-baterii de condensatoare - varianta destul de instabila si dependenta mult de sarcina.

 

Daca barele din rotor nu au fost eliminate/intrerupte ar putea fi o problema la functionarea in sarcina.

N-am inteles de ce va asteptati sa obtineti tensiunea de 400/230V la turatia nominala... sunt aceleasi conditii de excitatie ca cele prevazute de proiectantul motorului?!

Mariti turatia pentru a atinge valoarea dorita... dar frecventa va fi dubla probabil... folosit apoi un convertor (redresor/invertor), oricum sistemul ar fi instabil la variatiile de sarcina si ar trebui un controller care sa cupleze sarcini artificiale cand scade consumul pentru a mentine stabilitatea.

Link to comment

Am verificat statorul, sunt 36 de crescataturi drepte. 

 

Am un invertor solar  on grid 20kw si 10 panouri nemontate pentru ca nu am rețea trifazata. 

 

As putea redresa curentul generatorului si introdus in invertor in loc de panouri dar nu pot porni invertorul.  

 

E incurcata situatia dar asta este. 

Link to comment

E mai complicat/riscant de conectat un invertor ongrid la o alta sursa de tensiune cc. fata de panouri solare pentru care a fost proiectat. Oricum nu functioneaza fara retea.

Mult mai potrivit ar fi un UPS, generatorul sa debiteze pe un grup de acumulatori cu tensiune totala apropiata de ce poate debita in sarcina dorita.

Un test in sarcina ati facut? Vorbiti de kW dar nu se stie cam ce sarcina poate sustine cu o cadere acceptabila de tensiune...

 

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines