Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tranzistoare echivalente ...


Recommended Posts

  • Replies 6
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Peste Q1 si Q2 pui cascoda cu mje340, sau 350, nu mai stiu care e pnpAlegi o tensiune de 15V si poti sa pui orice tranzistor.In loc de alea ai putea pune 2sa970 si 2sc2240 care-s mai bune.In sursele de curent mje340 sau bf421, vezi si tu ce disipatie ai.Peste tranzistorul care iti face amplificarea in tensiune pui o cascoda si pui ce vrei in locul lui. Pune 2 diode in loc de d1 si alte 2 in anti paralel cu ele.

Link to comment

O sa pun 2sa970 si 2sc2240 la intrare (chiar sint misto) ... dar nu am nici d-astea; iar trebuie sa astept pina vine comanda :smt005 Cascode nu mai pun.... Nu vreau sa mai modific schema (ca merge prea bine asa cum e)Nu inteleg ce vrei sa spui cu diodele alea ...Adica sa fac 2 grupui de cite 2 diode si sa le pun antiparalel ? Deci in total 4 diode ? De ce ? :smt102

Link to comment

ca sa tina maxim 1.2V peste C electrolitic.Oricum condul electrolitic fa-l din 2 electrolitici pusi spate in spate.Baga altceva nu e musai sa pui 970 si 2240.Cascode ar fi util, ca la tensiuni asa mari (160) nu prea gasesti ceva sa tina si sa fie potrivit pt intrare.Plus ca mentii Vce constant indiferent de semnal, ceea ce te mai ajuta in liniarizarea etajului de intrare.

Link to comment

Nu am tranzistoarele din schema si vreau sa caut echivalente.Tensiunile care le-am scris eu acolo alea sint tensiunile maxime pe care trebuie sa le suporte tranzistoru ? (colector-emitor)

Se gasesc de cumparat ... mai sapa ca nu e sfarsitul lumii am reparat amplif auto in care erau numa 2n5551 si 2n5401 unu e NPN si unu e PNP.Au facut 1leu bucata la rubin electronic din timisoara.
Link to comment

Cascode ar fi util, ca la tensiuni asa mari (160) nu prea gasesti ceva sa tina si sa fie potrivit pt intrare.

Pai eu zic ca la etajul de intrare, pe tranzistoarele diferentiale, cade doar jumate din tensiunea de alimentare, adica 80V :chior: ... ceea ce nu e mult pt 2SA/2SC-uri ... care au 120V.Iar cascoda pe etaju de intrare nu am vazut in viata mea :smt003

Se gasesc de cumparat ... mai sapa ca nu e sfarsitul lumii

Stiu ca se gasesc, ii aveam deaja in cosul cu cumparaturi (acum am inlocuit cu 2SA/2SC) dar ideea era ca nu am chef sa mai astept 2sapt. pina priesc comanda... as vrea sa-l incerc miine :smt003 ( si nu am decit BC-uri 546 si 556 :smt005 )
Link to comment

Pai eu zic ca la etajul de intrare, pe tranzistoarele diferentiale, cade doar jumate din tensiunea de alimentare, adica 80V :chior: ... ceea ce nu e mult pt 2SA/2SC-uri ... care au 120V.Iar cascoda pe etaju de intrare nu am vazut in viata mea :smt003

Nu numai ca exista, dar se si practica utilizarea etajelor cascoda in modul mentionat mai sus, in chiar unele amplificatoare performante, mai ales acolo unde se intentioneaza viteza buna de raspuns (banda larga).Cascoda permite o optimizare in aceasta privinta, prin utilizarea ei etajele de intrare in configuratie EC pot functiona la tensiuni reduse, deci pot fi utilizate tranzistoare cu Ft mare si capacitati reduse (tranzistoare care de obicei sunt dintre cele cu VCE redus), iar pentru "cascoda" (de fapt o configuratie BC) pot fi utilizati tranzistori de tensiune mare care pot functiona acolo cu efecte Miller reduse si cu banda larga asigurate de configuratia BC.
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines