Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Frecvente diferite pe acelasi "osciloscop"

Recommended Posts

• Replies 27
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Cu osciloscoape digitale nu am lucrat niciodata, exceptie fiind jucaria de mai sus, achizitionata si de mine, de vreun an. La cele analogice era simplu, setam baza de timp ca sa am doua trei perioade pe ecaran, apoi puneam mâna pe hârtie si creion. Am lucrat si cu HP de ultima generatie, atunci, care avea si un frecventmetru.

"Cursuri" despre utilizarea osciloscoapelor digitale cred ca sunt pe net destule, dar in engleza!

Acum 22 ore, validae a spus:

Puneţi o formă de undă oarecare de pe analogic şi întrebaţi un depanator oarecare ce frecvenţă are semnalul afişat....cred că 1 din 3 va şti.

Cred ca si pe digital daca opresti functia de masurare automata este acelasi lucru, multi nu stiu ce-s alea diviziuni, baza de timp si cum se calculeaza manual.

Pana prin 1994-95 se mai foloseau osciloscoape si la orele de fizica, in laboratorul liceului pe cand elevii parcurgeau capitolul de electricitate. Unele licee aveau cate un e0102 pe fiecare banc de lucru, altele mai mici doar unul singur la catedra insa cine vroia sa invete.... casca ochii.

Dupa 2000 cand au inceput sa tot vina reforme peste reforme si elevii au ajuns sa nu mai primeasca nici teme pt ca li se stresau neuronii...pauza! Acum stiu... sa numere slide-urile ppt si sa mai frece o formula doua, iar daca osciloscopul nu are buton de autoset e tragedie mare.

Primul lucru pe care îl cer de la proaspeții angajați ce ajung pe minamea este sa uite de existenta butonului autoset. 

Daca nu ești în stare sa reglezi un osciloscop sa afișeze ceea ce te interesează pe tine atunci nu ai dece sa te atingi de unul. 

Acum 2 ore, sesebe a spus:

Primul lucru pe care îl cer de la proaspeții angajați ce ajung pe mina mea.....

Au ajuns câțiva și pe mâna mea....cuvinte ca ”electron” și ”sarcină electrică” i-au blocat la mantinelă!....ce aparat de măsură,osciloscop,etc....!:95

Acum 2 ore, sesebe a spus:

Primul lucru pe care îl cer de la proaspeții angajați ce ajung pe minamea este sa uite de existenta butonului autoset. 

Daca nu ești în stare sa reglezi un osciloscop sa afișeze ceea ce te interesează pe tine atunci nu ai dece sa te atingi de unul. 

Corect, se stie ca acel buton a fost pus la misto!

Acum 9 minute, Marele Savant a spus:

Corect, se stie ca acel buton a fost pus la misto!

Daca tu trebuie să-l folosești ca să poți seta un osciloscop atunci nu știi sa setezi un osciloscop. Și nu te mai da asa rotund ca m-am prins cam care-i nivelul. 

• 1 month later...

Personal am un owon DSO, se pot achizitiona doua semnale cu frecventa diferita, poti pune triggerul pe care vrei sau pe o sursa externa.

Life (auto) nu le poti vedea pe amandoua, doar pe cel pe care te sincronizezi (nu se pot vedea pe nici un fel de osciloscop), celalalt se vede ca un blur.

La osciloscopul digital poti da pe single, (la owon butonul alb) face o singura achizitie din momentul evenimentului trigger, sau pe stop, vizualizezi ultima achizitie, astfel poti vedea ambele semnale, sau mai multe in functie de cate canale ai.

Functia single e utila cand doresti sa capturezi un eveniment non repetitiv, cum ar fi raspunsul la un impuls dirak singular.(se poate obtine astfel un spectru de frecvente de rezonanta).

Sau cand vrei sa te lamuresti cu o sursa care merge in hickup mode, Dai pe single si capturezi momentul cand da sa plece.

Edited by ionut120v

Alternate triggering este sau poate genera o greșeală foarte mare . Te poate face sa crezi ca exista o relație între cele doua semnale, lucru de obicei inexistent. 

A fost utila la osciloscoapele analogice dar la astea digitale ce au posibilitatea de a "îngheța" imaginea este bine sa nu fie folosita.