Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Hitachi SR-903


Recommended Posts

Vă salut!

Lucrez la un Hitachi SR-903. Am găsit în el un condensator dublu (altă exprimare nu găsesc) de 5600uF la 40V. Cum pe piață nu găsesc așa ceva, vreau să îl înlocuiesc și eu cu ce pot și adică 2 condensatori (cum am văzut și într-un post pe un forum străin).

Pentru că nu am mai întâlnit așa ceva, sper să mă ajutați și pe mine în a face alegerea potrivită...

Folosind 2 condensatori, aceștia vor fi înseriați pentru a îndeplini rolul celui original?

Astfel, conform celor știute de mine, ar trebui să pun 2 de 12.000uF și 25-30V ca să am după înseriere 6000uF și 50-60V, corect?

Mulțumesc!

Screenshot_20220608-003854.jpg

Am uitat să menționez, cel din aparat e praf... Pe o ramură am 1200uF și pe alta un pic peste 4000uF.

Screenshot_20220608-003846.jpg

Link to comment
  • Replies 8
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Posted Images

Acum 9 ore, daniel_2004 a spus:

Folosind 2 condensatori, aceștia vor fi înseriați pentru a îndeplini rolul celui original?

Astfel, conform celor știute de mine, ar trebui să pun 2 de 12.000uF și 25-30V ca să am după înseriere 6000uF și 50-60V, corect?

Nici vorba. Se folosesc doi condensatori polarizati absolut clasici de 6800uF/40V (sau hai, la 50V).

Condensatorul dublu (C005)  nu trebuie privit ca un condensator nepolarizat sau ca doi polarizati inseriati, ci ca doi condensatori independenti montati in aceeasi carcasa, cu un pin comun conectat la masa.  Atentie acel pin comun este minusul unuia si plusul celulalt !

Doi condensatori intr-o sinbgura carcasa reprezinta o simpla ciudatenie constructiva (tehnologica) adoptata de producator si de fapt este o solutie proasta.

Link to comment

Am înțeles... Nu știam cum naiba funcționează ăla și am zis mai bine să întreb decât să merg pe presupuneri (și mai bine am făcut!)

O să merg pe 2 bucăți de 6800uF și 50V și le unesc minusul ca să funcționeze ca cel original.

Mulțumesc de răspuns @Shambala!

Spor la treabă tuturor!

Link to comment
Acum 27 minute, daniel_2004 a spus:

Am înțeles... Nu știam cum naiba funcționează ăla ...

N-ai înteles si nu stii nici acuma. Amplificatorul de putere se alimenteaza simetric, cu tensiune dubla. Adica plus si minus fata de o masa comuna. De aceea necesita doua condensatoare de filtraj, unul pe plus si unul pe minus. Ca sa le înlocuiesti, nu unesti minusurile, pentru ca ala de pe ramura minus va fi polarizat invers si-ti va da de stire. RTFM.

Link to comment

Acel condensator (C005) filtreaza o tensiune dubla (+/-31V), adica sunt doua condensatoare de 5600uF/40V in aceeasi carcasa (pinul de masa comun), este schema clasica de redresare si filtrare pentru tensiunile duble (+/-, masa):

image.thumb.png.aa80353168ec9c69a654657258132926.png

Link to comment

Sunt cei doi condensatori de filtraj de pe alimentare, dinainte de stabilizare.

Aparatul se alimenteaza cu doua tensiuni duale, una mai mare, nestabilizata pt etajul final, filtrata cu doi conzi (fizic independenti) la tensiune mare (63V), C003 si C004 parca,

si cu o tensiune mai mica, tot duala dar stabilizata, filtrata (inainte de blocul de stabilizare) tot de doi condensatori, de 5600uF/40V.

Din motive de fitze constructorul a ales ca cei doi condensatori de 5600uF sa fie sub forma unei capsule unice.  Evident ca se poate - si trebuie inlocuita cu doi conzi fizic independenti.

LE - am postat odata cu dl. SLA

Link to comment

Daniele, toata admiratia pentru munca ta si dorinta ta de a repara/reconditiona amplificatoare audio, dar ca sa ai succes si sa poti avansa in aceasta directie, nu te supara, trebuie sa te pui la punct cu notiunile de baza din electronica ( alimentatoare, stabilizatoare, componente, amplificatoare, etc). Doar schimbarea unor piese, fara a intelege rostul lor, iti poate fi de folos in unele cazuri, dar nu te va duce departe. Trebuie sa intelegi principiile din electronica, sa inveti sa citesti o schema, sa o intelegi si sa masori unde si ce trebuie, ca sa poti determina ce este defect si cum trebuie rezolvata problema. Practica este importanta, dar fara teorie nu exista practica eficienta.

Link to comment

Domnule @sla, sunt perfect conștient de ce spuneți. Am făcut multe amplificatoare până la astea despre care am postat aici pe forum. Problema a apărut la acel Technics SU-8099k despre care am postat aici pe forum. Culmea, până la ăla, totul a mers strună...

Nu mă dau profesionost, nici nu vreau să fiu. Eu doar am grijă de amplificatoarele mele.

Problema la 8099k este că e foarte complex și complicat. Sari de pe o placă pe alta, te plimbi cu semnalul prin tot amplificatorul, etc. Și la 8088 a fost complicat (același grad ridicat de complexitate).

La Hitachi dacă nu dădeam de acel condensator dublu nici nu postam despre el. Și culmea, eu inițial mă gândisem la 2 condensatori de 6800uF și 50V dar văzusem pe un post pe afară la cineva că folosea la același receiver, 2 condensatori mari de 10.000 sau 12.000uF (în același loc, nu pentru cei individuali) și am zis că poate e ca și cum ar fi înseriat și ajunge cu ăia la 6.000uF.

În fine, momentan oricum nu îi am dar o sa revin atunci când îi primesc și mă apuc să-i schimb o să revin ca să fiu sigur că nu fac prostii...

Mulțumesc tuturor pentru explicații.

Ca să mă înțelegeți și pe mine (d.p.m.d.v.): nu sunt electronist la bază, nici nu mă dau. Ceea ce fac, o fac pentru a salva amplificatoarele mele.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines