Livs Posted June 2, 2022 Share Posted June 2, 2022 (edited) Sunt in faza in care "construiesc" partea de alimentare de la un streamer cu Pi4 si DAC KTB. Intentionez sa folosesc doua surse liniare separate, una de 5v/3A si una de 5V/1A. Sursele sunt luate de pe aliexpres si radiatoarele sunt o gluma. Pentru prima sursa grosier trebuie sa disipez cca 15W, pe a doua cca 6W (transformatoare de 8VCA pe intrare la ambele). Nu am inca carcasa, dar intentionez sa refolosesc o carcasa veche de CDplayer, care in principiu nu are fante de aerisire. In afara de solutia unui radiator dimensionat corespunzator. am vazut ca se practica montarea integratului pe carcasa de aluminiu. Eu m-am gandit sa folosesc ca baza pentru montaj in carcasa o placa de Cu cu grosimea de 3mm, pe care sa pun componentele si pe care sa o folosesc pe post de radiator. As putea sa "tapetez" intreaga suprafata, undeva 42x25 cm, dar as prefera sa verific inainte. Cum calculez suprafata necesara? Multumesc. Edited June 2, 2022 by Livs Link to comment
UDAR Posted June 2, 2022 Share Posted June 2, 2022 Dorești să menții carcasa închisă ? Dacă da , nu prea ai ce calcul de radiator interior să faci . Căldura se va duce oricum în mediu prin suprafața carcasei - aproape în totalitatea prin cea superioară. Deci ce trebuie să faci este să asiguri o cale de rezistență termică cât mai redusă de la integrate la carcasă - fie montându-le direct pe carcasă, cum spuneai, fie realizând o montură adecvată . Oricum, la o primă estimare (pentru calcule trebuie mai multe informații) e cam mult ceea ce vrei să disipi . Atenție ! Cei 15 respectiv 6W sunt disipați pe integratele stabilizatoare dar cei încă 15 + 5W de pe circuitele alimentate tot în aceeași carcasă fac căldură , și cei 2-3W disipați pe puntea redresoare, etc. Vei ajunge probabil la 50W disipați în total ceea ce, zic eu, este enorm. Link to comment
Livs Posted June 2, 2022 Author Share Posted June 2, 2022 Multumesc pentru raspuns. Da, vreau sa am carcasa inchisa. Am un mediaplayer cu o placa itx cu Intel celeron, fanless, cu sursa picopsu si adaptorul 220/12v intr-o carcasa inchisa, nu am avut probleme. Am zis ca poate e la fel. W-tii de care vorbeam sunt teoretici, plecind in principal de la indicatia producatorului de a folosi un alimentator de 5V/3A. Insa am identificat ca e un pic diferit. La functionare normala (sa zicem la un film) consumul la PI4 este 0.85A, cu retea si hdmi. La boot 0.85. Am zis ca practic 1A ar fi real. Dar mai am un ecran LCD care cere 0.85 maxim (tras din usb). In concluzie, ar fi undeva la 2A, ceea ce ma duce la o putere de disipat de cca 11W (adica (8VCAx1.414-1V(punte)-5V)x2A=10.62W). In cazul Dac-ului, am gasit o valoare de maxim 500 mA, deci undeva la 2.6W. Cred ca o disipare in carcasa de 25W e acoperitoare, daca nu uit ceva. As putea sa pun un ventilator sa scoata afara. Link to comment
ratza Posted June 2, 2022 Share Posted June 2, 2022 De ce nu foloseşti sursă liniară exclusiv pentru DAC? Link to comment
Усилитель Posted June 2, 2022 Share Posted June 2, 2022 Pune linistit pe tabla de jos LT1083 - urile, ( s-ar putea sa trebuiasca izolatie electrica termoconductoare..... nu m-am uitat pe datasheet sa vad daca radiatorul are potential pe el, dar probabil) ajunge racirea, cu observatia ca trebuie ceva picioare de inaltare min 8mm, ca sa circule aerul.... Eu as pune 2 bare sau profile de radiator din aluminiu, pe margini, din fata in spate. Asa ar fi suprafata mai mare si ai rezolva si circulatia aerului. Vezi, sursele de laptop disipa 45-60 W, inchise in plastic, fara aerisire. Link to comment
UDAR Posted June 2, 2022 Share Posted June 2, 2022 1 oră în urmă, Усилитель a spus: Vezi, sursele de laptop disipa 45-60 W, inchise in plastic, fara aerisire. Faci o afirmație foarte greșită ! Sursele de laptop furnizează 45-60W (sau chiar mai mult) dar de disipat disipă doar circa 15% din puterea furnizată - sunt surse în comutație de randament destul de ridicat . Link to comment
Livs Posted June 2, 2022 Author Share Posted June 2, 2022 Cam asa arata partea de jos la carcasa. M-am gandit sa montez tabla de Cu pe aproape toata baza, cu distantieri de 10mm. In alta ordine de idei, am facut un test cu sursa de la Pi cu un radiator de 3 C/W si se incalzeste de rupe. Modelul e https://www.tme.eu/ng/en/details/sk48-37-sa/heatsinks/fischer-elektronik/sk-48-37-5-sa/, mult mai mare decit tabla initiala pusa de chinez. Am si o referinta ce a facut altcineva, l-am intrebat cum sta cu caldura, nu mi-a raspuns. Link to comment
Livs Posted June 2, 2022 Author Share Posted June 2, 2022 Acum 4 ore, ratza a spus: De ce nu foloseşti sursă liniară exclusiv pentru DAC? M-am gandit la asta, am cautat o sursa medicala de la Mean Well si nu e pe stoc. Am o experienta buna la un alt streanmer cu o sursa medicala de 12v luata de aici de pe forum. Link to comment
Усилитель Posted June 2, 2022 Share Posted June 2, 2022 Pune integratele direct pe interiorul partii de jos, e mai eficient decat cupru inchis in cutie... Link to comment
ratza Posted June 3, 2022 Share Posted June 3, 2022 Cred că va fi OK şi varianta cu cupru. Amplifu' meu cu LM3886 merge de ani întregi închis într-o cutie de lemn în care nu există ventilaţie. Link to comment
Livs Posted June 3, 2022 Author Share Posted June 3, 2022 Am mai facut niste teste, am redus frecventele la PI (procesor si memorii) si am mai pierdut citiva W. Acum e sensibil mai rece radiatorul de care vorbeam anterior. Am retinut discutiile si sugestiile: - Nu pun integratul pe baza, mi se pare fragila, poate doar sa fac un tampon de Al sau Cu. - Nu pot sa scot in spate un radiator, cel putin nu acum. Imi trebuie spatiu sa fac iesirile de retea, DAc si USB. DAr cred ca e cea mai buna solutie cu surse liniare. As putea sa iau asa ceva https://www.audiophonics.fr/en/linear-regulated-psu/linear-power-supply-board-dc-lt1083-25v-to-30v-6a-p-10900.html si fiind integratul pe o parte se monteaza usor. - Ma mai gandesc la placa de Cu, se poate oxida si daca nu ii dau un lac va arata mizerabil. Poate mai bine de Al. - Posibila sursa smps pentru pi si liniara pentru dac. Mai putin de munca, rezultatul ar fi ok pentru ca dac-ul are liniara. De la pi ia doar digitalul. Cea mai buna solutie pentru mine. - In orice solutie, trebuie sa fac un calcul temeinic pentru estimare putere disipata, bazat pe datele integratului. Multumesc Link to comment
stryx Posted June 3, 2022 Share Posted June 3, 2022 1 oră în urmă, Livs a spus: - Posibila sursa smps pentru pi si liniara pentru dac. Ia un alimentator ok si nu-ti bate capul cu liniara pentru RP4. RP4 orcum are un buck care livreaza tensiunile necesare diverselor circuite, deci tot nu scapi de zgomotele specifice comutatiei chiar daca folosesti sursa liniara. Link to comment
Recommended Posts