Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

coasa electrica cu acumulator invertor ars


ionut120v
 Share

Recommended Posts

Coasa tip EGO cu motor brushless amplasat in capul de taiere, am prins o sarma, s-a franat si a ars invertorul, protectia nu e grozava, o coasa din aia e 1500ron.

 

E greu de desfacut are suruburi de tip T ingropate nu se pot desface cu un bit obisnuit deoarece nu ajunge.

Nu am putut sa o desfac, s-a ars sigur  a iesit fum (electronica merge cu fum, cand iese fumul nu mai merge). Bateriile sunt ok deoarece pe alte scule functioneaza normal, se incarca normal, chiar si aceea cu care am avut evenimentul.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 19
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Totuși, ca orice aparat fabricat pe pământ nu de extratereștri, a fost asamblat cumva, într-un mod simplu și rapid, iar șuruburile astea numai la modul asta de asamblare nu se pretează. 

Ești sugur ca nu-ți scăpa ceva la dezasamblare? 

Link to comment
Share on other sites

Trebuie o scula dedicata, un SDV, sau un imbus lung, n-am decat bituri normale, sunt scurte nu ajung, iar prelungitorul nu intra pe gaura, chiar si acela polizat.

 

Va trebui sa iau un imbus T sau alta coasa.

Link to comment
Share on other sites

Sau se ia o bucata de bara subtire, se gaureste si de introduce imbusul in ea, apoi...batut cu ciocanul, lipit cu bicomponent, superglue, cositorit, alamit, sudat, ce are fiecare pe acasa.

Am patit tot asa cu un torx si l-am rezolvat prin lipire cu Superglue.

Edited by Ion_Bumbu
Link to comment
Share on other sites

Cred ca s-a ars intial un mosfet apoi s-a mai ars unul deorece a puscat siguranta, problema este ca e predispus sa se arda, chiar daca il repar sau schimb.

controllerul sete un consumabil, mai mult de un an nu tine

 

pentru mine asta e scula cu care ma simt bine, aia cu benzina ma afuma, in plus asta merge cu soare din gradina.

necazul e ca aceste controllere se ard, daca ar folosi tranzistoare GAN on SIC, alta viata, silicilul nu rezista, trebuie ceva care sa reziste temporar la peste 400 grade.

 

Sunt muscat cu invertoarele, de 6 ani all SIC, e alta viata, la igbt orice protectie ai pune tot se ard, la carbura se intimpla de 10  ori mai rar.

Link to comment
Share on other sites

Exista conjucturi ciudate cand protectiile au anomalii, depinde si ce vrei de la protectia respectiva, daca e prea sensibila nu te lasa sa lucrezi, am experimentat problema la invertoarele mele diy, combinatia gasita de mine a fost sic mosfet cu o protectie mai putin sensibila.

 

In cazul acesta e posibil sa fi dimensionat prea la limita, o durere de cap pentru mine, am avut probleme si cu cu BMS-ul la o baterie, unele modele au un viciu de design, au un MJD117 care alimenteaza electronica, asta nu rezista la bruiaj de comutatie, se pune in scurt si descarca bateria, am inlocuit cu un mosfet cu canal p accesi capsula, si problema n-a mai aparut.

 

Am vazut pe YT cum se desface un controller din acela, necazul ca n-am scula potrivita sa desfac jucaria, in principiu poate merge cu controllere generice deoarece BMS ul n-are mosfet-uri pe bara de forta, orice controller care merge fara sa intrebe BMS-ul se poate utiliza.

Edited by ionut120v
Link to comment
Share on other sites

Vad ca tot ii dai inaite cu tranzistoare GAN on SIC. Nu astea sint solutia problemei. Astea sint pt tensiuni mari de sute de volti. Pt astea sint proiectate si optimizate. La circuitele alimentate de la baterii mai bune sint MOS-fet-urile clasice daca au schema bine proiectata si optimizata. Tranzistoarele alea SIC au pierderi mai mari in circuitele de joasa tensiune comparativ cu MOS-fet dar fiind de tensiune mare rezista mai bine la spikeuri de tensiune. Scheme facute pe genunchi, avind comanda tranzistoarelor foarte rapida de exemplu, genereaza spikeuri mai de tensiune care distrug tranzistoarele. Din pacate analiza si rezolvarea problemelor legate de spikeuri nu prea sint la nivelul aparaturii disponibile amatorilor (in unele cazuri poate nici la nivelul lor de intelegere a problemelor).

Edited by sesebe
Link to comment
Share on other sites

Corect carbura de siliciu de la 120v in sus,in schimb nitrura de galiu merge incepand de la 12v, pana la 600v.

La tensiuni de 50v carbura nu e buna,

 

Probleme intampinate de mine n-au avut legatura cu comanda ci cu comportamentul sarcinii, jonctiunile cu siliciu au o sarcina stacata de caa 10 ori mai mare decat cele cu carbura, in plus la carbura se pot folosi diode schottky cu carbura in paralel cu tranzistorii, in acest caz se obtine 0 qrr,

Se pierde mai putina energie se produce mai putina caldura, ramane o margine de siguranta mai mare.

 

 

Criteriul de prioritate maxima este economia de energie, fara exchibitii cibernetice, in cazul sistemelor solare carbura de siliciu introduce o economie de 20% prin simpla inlocuire a IGBT-urilor si diodelor, nu strica nici pe invertoarele de sudura.

 

In cazul coasei evident nu merge, dar merg tranzistoare HEMT cu nitrura de galiu la 100v problema este ca sunt 2 tehnologii, gan on si care nu rezista la temperaturi mari si gan on sic care rezista.

La tensiunile si frecventa cu care merge un astfel de controller nu se pune problema dv/dt, se ard doar prin suprasarcina, probabil algoritmul protectiei nu este stralucit, din pacate n-am reusit sa gasesc controllerul respectiv, deoarece daca s-a ars odata se va arde in continuare, trebuie sa am cateva de schimb.

 

In paranteza fie spus probleme cu comanda la circuite alimentate la tensiune mare apar prin cuplaje parazite sau bucle de masa pe circuitele de comanda, astea le-am rezolvat utilizand comanda prin fibre optice din plastic POF, merge stabil fara complicatii de design, urasc lucrurile care au putine grade de libertate si sunt consumatoare de timp si resurse la capitolul design.

 

I

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

ADSCN2983.jpgDSCN2988.jpgm desfacut coasa, am crestat un bit si l-am manevrat cu o surubelnita lata, controllrul a fost deja schimbat cu unul generic ieftin care nu comunica cu BMS-ul, dai tensiune si merge.

Am incercat sa schimb tranzistorii dar sunt arse si driverele, e nevoie de alt controller, prefer tot din acela deoarece a functionat cu el.

 

Daca stie cineva ce controller e acesta  si unde il pot gasi il rog sa posteze aici sau PM,

multumesc

Edited by ionut120v
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines