Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

din ce cauza se arde compresorul frigiderului?


AstraHu-07
 Share

Recommended Posts

Salutare, am si eu o problema cu un frigider ceva mai vechi si anume un arctic k275 ce imi da batai de cap.... In 2020 frigiderul pierdea freon, mergea continuu si nu ingheta deloc, am chemat un frigotehnist care  i a schimbata toata instalatia, reumplut cu freon, ce sa mai tot tacamu, garantie 1 an ,de atunci si pana acum frigiderul a mers PERFECT.
Prin luna februarie-martie a acestui an in urma unor pene de curent ( s a luat curentul de vreo 3 ori in 5 min) am sesizat ca  frigiderul numai raceste si se auzea un zgomot puternic din zona motorului, il chem din nou pe frigotehnist, initial a spus ceva de niste lamele cazute in motor, insa cand a ajuns cu el acasa a zis ca  motorul este ars, aveam 2 variante: sa mi puna  motor SH cu 6 luni garantie la 250 ron. sau sa mi puna motor nou cu 3 ani garantie la 400 ron, ca tot omul de rand m am gandit ca "lucru nou e lucru nou domne", asa ca am decis sa mi puna motor nou, mi a pus un motor nou danfoss, a adus frigiderul martea, spunandu-mi ca a schimbat placa din frigider, frigiderul avand o placa de racire cat tot compartimentul, el a pus una mica cam de 30x30 cm, a mea era undeva la 70x30cm, zic na stie omu de ce a schimbat o, joi seara ma suna mama si-mi zice ca frigiderul se opreste si porneste,intra intr un fel de protectie, adica pornea si la cateva secunde se oprea, si tot asa, am sunat iar frigotehnistul si vineri seara a venit si i-a schimbat motorul acasa, i-a pus altul zicand ca e de la motor, ca au nu stiu ce cleme sau sigurante care se ard,    de data aceasta a pus un compresor zem, acesta a mers cam 2 saptamani, in toata aceasta perioada am observat ca desi termostatul era pe 1 placa pe care a pus-o el era tot timpul inghetata, avand strat de gheata de cca 2 cm,. m am gandit ca e normal acest lucru, desi cu cea veche pe care frigiderul o avea nu se intampla sa fie gheata pe ea... In fine, ideea e ca astazi dupa aproape 2 saptamani de functionare s-a ars si acest motor, l am sunat a venit iar si a luat frigiderul urmand sa i schimbe iar compresorul, de data aceasta m a atentionat ca e ultima data cand il schimba.
Acum problema se pune in felu urmator, el sustine ca problema e la instalatia mea electrica, un scurt sau ceva de genul.. tura trecuta cand a schimbat compresorul acasa  a venit si cu un aparat de masurat tensiunea electrica si ii afisa 220 v, problema e ca eu in camera unde e frigiderul mai am si un televizor, masina de spalat, etc si cu acestea nu am probleme...
A 2a varianta pe care mi a zis o initial la telefon ar fi faptul ca placa pe care a pus-o ar fi prea mica si ca din aceasta cauza compresorul ar trebui sa mearga mai mult timp...
Acum dupa acest roman intreb si eu aici, voi cei care aveti cunostiinte in domeniu ce parere aveti? sa fie din cauza instalatiei mele sau faptul ca a pus o placa mult mai mica, placa de care si el  a recunoscut ca e mica si nu e la fel de eficienta ca cealalta, frigiderul trebuind sa mearga mai mult timp pt a ajunge la temp optima si apoi sa se opreasca.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 7
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Cum ti s-a spus si pe softpedia, cumpara altul.  Nu ai bani acum, sunt destule banci ce dau carduri de credit sau plata in rate, cu dobanda aferenta.  In ziua de azi chestiile nu se prea mai repara, se inlocuiesc direct.  Nici nu conteaza care o fi cauza, daca iei altul stii sigur ca va merge, iar daca ai probleme magazinul sau producatorul ti-m repara sau schimba gratis.

Link to comment
Share on other sites

Crezi ca vei gasi raspuns pe un forum cu tema de electronica?

Cati dintre cei de aici crezi ca se pricep sa iti dea mai mult decat niste pareri ?

 

Exista o vorba foarte buna: Scumpul mai  mult pagubeste...

 

Link to comment
Share on other sites

 Mie-mi miroase a componenta continua prezenta pe reteaua de 230V~...televizorul are sursa in comutatie, nu-i pasa de componenta continua din retea, daca masina de spalat e ceva DirectDrive cu invertor, iar nu-i pasa, dar motorul frigiderului are nevoie de curent alternativ "curat".

Link to comment
Share on other sites

Componenta continua se poate măsura, chiar și cu echipamente mai simple/ieftine dar este posibil ca aceasta componenta sa apară doar ocazional și sa nu fie prezenta în momentul măsurători și deci...... 

Link to comment
Share on other sites

Componenta contiuna pe reteaua de 230Vac, aia de la ENEL, asta as vrea si eu s-o vad!

Ma gindesc doar cum s-ar comporta un trafo de 20/0,4 KV,  secundarul e direct legat pe linie fara separare galvanica... infasurarea aia din platbanda cred ca ar avea ceva de spus daca ar aparea ceva componenta contiuna.

Seamana cu a masura rezistenta generatoarelor de la Portile de Fier cu ohmetrul!

Link to comment
Share on other sites

Mai exista domnule, se mai intimpla.

La distante mari de traf, si avind consumatori aiurea conectati, se mai intimpla sa ai ocazional, pt intervale de secunde de obicei, componenta DC de 1-2 V. Nu stiu daca o astfel de componenta ar defecta un motor, mai ales daca este de scurta durata ma cam indoiesc, dar exista.

Chiar la servici am masurat. Foloseam un traf toroidal de 1KVA, pt separare galvanica, cu bobine primare si secundare identice. In anumite momente bizia chiar si in gol foarte tare. Masurind cu multimetrul si apoi si cu un osciloscop intr-un moment de ala cind biziia am putut vedea existent unei componente continue pe retea.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines