Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Antena radio


Recommended Posts

Va salut. As vrea sa intreb despre confectionarea unei antene radio. Am probleme cu receptionarea unor posturi de radio in fm. atat la combine audio, cat si la recivere audio. Folosesc si antenele lor, cat si alte antene achizitionate, dar rezultatul este acelasi, unele se aud, altele mai slab. Daca misc de ele sa le schimb pozitia, se aud altele bine, si celelalte nu. Nu imi dau seama ce antene sunt montate pe masini care receptioneaza perfect orice post de radio. Daca aveti ceva sugestii pentru confectionarea unei antene bune astept ideile voastre. Multumesc !

Link to comment
Share on other sites

Sunt in oras, fara obstacole, stau chiar in cladire inalta. Nu sunt in localitati indepartate sau in zone izolate unde sa se piarda semnalul. Am o antena pentru aviatie la geam, si am incercat sa trag firul afara sa il leg de acesta, dar tot asa, unele se aud bine, altele nu.

Link to comment
Share on other sites

Cel mai bine ar fi sa construiesti un simplu dipol, acordat pe mijlocul benzii. Dipolul acordat este și un fel de filtru, are o oarecare atenuare in afara benzii. Binenteles, dipolul amplasat in exteriorul cladirii , daca se poate, cam la 3m de cladire. Nu cred ca ai nevoie si de preamplificator.

O antena de banda larga urmata de preamplificator de banda larga nu-i o solutie bună, s-ar putea sa ai in apropiere un dispecerat taxi sau o alta institutie care foloseste statii emisie-receptie. Ce vreu sa spun e ca un semnal puternic pe 165MHz (taxi) poate satura preamplificatorul.

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Prin antena degajata se intelege antena pe bloc la 2-3 lungimi de unda de acesta si de fieratanii...5-6 metri.Nu langa bloc,nu pe balcon ! Pentru receptie in conditii grele ! Antena cu 4-5 elementi Yagi ....am avut la un moment dat o antena de canalul 1 Costila (Breaza) pusa la nivelul acoperisului (sindila ).Nu prindeam aproape deloc dar dupa ce am inaltat-o 2-3 m intra bum-bum ! Si Costila venea tare !

Edited by grosu99
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
Acum 11 ore, ovidiu grigore a spus:

Doua bare țevi de Al sau Cu de 75cm fiecare, cu o distanta de 3-4 cm între ele poziționate vertical, la care se leagă cablu ecranat da rezultate în recepția posturilor ce emit cu polarizare verticala, cele private

Unde legi firul mai exact ? Poate faci repede un desen simplu.

Acum 7 minute, grosu99 a spus:

Din 25 mai a tot facut 7 antene

Nu am facut 7 antene, am facut cam 22, sunt la a23-a  acum, inca lucrez, nu e gata. Cat timp ti-a luat sa dai comentariul asta ? Am cumparat una din magazin dar nimic, aceasi poveste. O misti si reglezi cat de cat un post, se  pierde semnalul la altul, si tot asa.

Acum 10 ore, franzm a spus:

Cladirea aceea 'nalta, n-are antena comuna?

Sa fim seriosi.. Alea erau pe timpul lui ceasca. Nu stiu cate blocuri mai au antenele alea. Da, am avut, dar nu o mai am de peste 20 de ani. A fost taiata, sa facut acoperisi pe bloc.

Link to comment
Share on other sites

@Shutter
Eu te-am mai intrebat acum un ceva timp:

Daca mergi cu unul din receptoare la geam sau pe balcon se receptioneaza bine posturile ?

(cu antena aparatului) 
Ai incercat asta ?
Daca asa nu merge, nu prea ai sanse nici cu antena cu aplificator (in regim de amator) sa receptionezi in conditii bune posturile.
Unde semnal nu e, nimic nu e.
 

Edited by Liviu.Mihaiu
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines