Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa S-1000-48V


Recommended Posts

Salutare! Era sa-mi tai beregata cu sursa aceasta, la cat am muncit la ea! N-am renuntat s-o repar pentru ca este dintr-un emitator FM al unui post de radio din Brasov, de care se ocupa un bun prieten si-n afara de asta, exercitiul previne si un eventual Alzheimer, cine stie ce vremuri vin !?

Am nevoie de sfatul sursistilor cu experienta pentru a clona un microcontroler care in vremurile lui bune se ocupa de partea de protectie a sursei. Sursa arata identic cu una S-1000-48V, nu sunt sigur daca schema este la fel, oricum a fost imposibil sa o gasesc pe net. Am recurs la reverse-engineering, jazz, multe pahare cu vin si o lampa cu lupa puternica, pentru ca sursa are trei module SMD, lua-le-ar naiba!

Am extras o schema generala, una a PFC-ului si cea a sursei de putere. Inafara de acestea mai este o sursa auxiliara pe care am verificat-o deja si e in regula. 

A trebuit sa scot schema, ca sa inteleg cum functioneaza si  care ar putea fi cauzele nefunctionarii. 

In final... am gasit un uC Microchip 12C509 care a abdicat de la sarcinile lui: e mort.  Pentru ca am investit prea mult timp deja, vreau sa-i fac o clona si sa-i redau sursei functionarea plenara de altadata, mai ales ca va fi in forja non-stop. 

 

In schema se observa ca U11/1 se ocupa de protectia OVP (over-voltage) si U11/2 de protectia UDP (under-voltage), asta e clar. Mai este un optocuplor pe placa PFC, care monitorizeaza parametrii tensiunii de intrare si comanda uC-ul; o sa-l testez in soft si pe acesta.  Intrebarea mea este: ce alte functii/conditii ar trebui sa mai prevad in soft? De exemplu, un timp de intarziere a sursei principale pentru tranzitia regimului tranzitoriu si startarea sursei auxiliare... 

Orice sfat este binevenit si va multumesc anticipat!

Numai bine!

ctrl sursa.jpg

generala.jpg

pfc.jpg

IMG_20220524_23273.jpg

S-1000-48.pdf

Link to comment
  • Replies 8
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Acum 7 ore, darius_bv a spus:

Nu se observa in poza atasata, sursa functioneaza acum, cu bypass pe protectie.

Darius, 

Felicitari pentru depanare si punerea la punct !

De asemenea, pentru altruismul dovedit , prin postarea schemelor pe care le-ai extras cu greutate, pe "cheltuiala" proprie (timp, oboseala, nervi, etc.).

Rar mai intalnesc/intalnim astfel de colegi de pasiune !

 

Toate cele bune & keep the good things on !

Cezar YO3FHM

 

Link to comment
  • 11 months later...

Am asteptat destul sfaturi... :)

Trebuie sa o termin, emitatorul imi ocupa loc in magazie si am nevoie de spatiu. M-am dumerit despre protectiile pe care trebuie sa le controleze microcontrolerul si conditiile de functionare.

Pun si doua poze ale modulelor, pentru usurarea identificarii sursei. Mai este un modul SMD cu sursa auxiliara de pornire, dar nu-l mai dezlipesc. 

Trec la soft. Dupa ce-l termin, o sa postez hex-ul, poate cineva, candva va avea nevoie de el, e o sursa destul de des utilizata in echipamente profesionale si dupa cum spuneam... nexam documentatie. 

DSCN5210.jpg

DSCN5218.jpg

protectie MCU.jpg

Link to comment
  • 2 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines