Cilibiu Posted May 2, 2022 Share Posted May 2, 2022 Salut tuturor. Detin o instalatie de panouri fotovoltaice OFF-GRID cu urmatoarele specificati: -putere panouri 12kWp (32 buc x 250W). 4 striguri de 8 buc, cate 2 in paralel pe fiecare invertor (16 buc total pe invertor) -2 invertoare hibrid de la MPP solar U5648MS configurate in paralel. -pack acumulatori LIFEPO4 48V/230A. Intrebarea mea este : Cum pot injecta in retea surplusul de energie produsa in retea cel mai simplu posibil? ce echipament am nevoie sa adaptez instalatie actuale? (sa zicem ca controrul bidirectional este montat) 1. Inlocuirea actualelor invertoare off-grid cu on-grid (ince cel mai rau caz posibil) 2. Exista vreun sistem care poate fi conectat intre iesirea de la invertoare si retea pe post de sincronizare frecventa si injectare surplus(avizat ANRE)? 3. Introducearea in sistem a doua invertoare on-grid la care leg direct panourile si sa injectez in retea iar invertoarele off grid sa fie doar de incarcare bateri (destul de scump) 4. Alte idei? Spor. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yo7lhe Posted May 2, 2022 Share Posted May 2, 2022 Ia legatura cu o firma agreeata. Exista invertoare hibride, o solutie eleganta care pastreaza avantajul bateriei de backup, dar nu stiu ce modele sunt agreeate de CEZ sau cine e prin zona ta. Oricum o sa ai nevoie de firma agreeata pentru acte si celelalte... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cilibiu Posted May 2, 2022 Author Share Posted May 2, 2022 Da sunt constient de treaba cu actele, ma gandeam ca exista mai multe variante si sa aleg eu cea mai buna pentru mine de care sa se ocupe firma respectiva, multe firme vin si iti bag pe gat produse de ale lor care au preturi enorme si le au iei pe stoc de foarte mult timp, si vin la tine cu textul "sunt cele mai bune si cele mai cautate", am patit ceva similar si dupa cercetari pe gogu era din contra nerecomandat si de proasta calitate! Ideea in principu este sa pastrez actualul sistem si doar sa adaug ce este necesar. Mersi de raspuns. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iop95 Posted May 2, 2022 Share Posted May 2, 2022 Doar cu invertoare on-grid se poate rezolva problema. Oricum, in punctele care dispun de retea electrica, achizitia de acumulatori pentru stocare surplus si recuperare pe timp de noapte... e o poveste cu castig nul in cel mai bun caz... dar chinezii vor sa vanda si acumulatori evident. Pentru sarcini critice exista UPS. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ionut120v Posted May 3, 2022 Share Posted May 3, 2022 (edited) invertoarele care le ai deja pot face treaba asta, problema sunt cei 12 kw, nu merge decat trifazic. 1 intereseaza-te daca invertoarele tale sunt agreate, iata aici o lista. https://www.transelectrica.ro/documents/10179/33357/Lista+invertoare+RO_09.08/035a4ed7-9759-47c6-be6d-11ba5a142bdb. dar nu este exhaustiva. personal am injectat fara nici o problema cu un invertor MPP hibrid de 5,5 kw. https://www.mppsolar.com/v3/mpi-hybrid-series-2/ 2 daca sunt agreate mai ai nevoie de o bucata pentru a injecta trifazic. Cere suport de la MPP , modelul e foarte recent sunt sanse mari sa fie agreate, trebuie sa poti ajusta parametrii standardului de retea, deoarece la noi este o versiune modificata, la MPP pentru a modifica aceste setari ai nevoie de o parola de la ei. peste 30 kw racordarea se face pe medie tensiune prin intremediul unui PT proprietatea celui care are sistemul solar. Edited May 3, 2022 by ionut120v Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cilibiu Posted May 3, 2022 Author Share Posted May 3, 2022 Mersi de sfat dar din ce am citit modelul meu este doae off-grid. Am 2 parametri care nu apar in manual 14 si 15 dar nu zice nimic de injectare. Poti injecta si monofazic nu neaparat trifazic din cate stiu. Spor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ionut120v Posted May 3, 2022 Share Posted May 3, 2022 doar in limita a 8 kw, peste, trifazic. cere suport la MPP, modelul apare ca fiind hibrid, cele offigrid nu au sincronizare cu reteaua, personal am injectat cu modelul din linkul din postarea mea anterioara, acela e un model mai vechi, care l-al cumparat sh defect si l-am reechipat totul cu carbura de siliciu, all sic, functioneza ok, mai ok decat cu igbt si diode cu siliciu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cilibiu Posted May 3, 2022 Author Share Posted May 3, 2022 Nu intentionez sa injectez 12kw, ma multumeac si cu 8kw cat pot invertoarele de la fronius on-grid. Pe site la mppsolar apar ca invertoare off-grid. https://www.mppsolar.com/v3/download/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iop95 Posted May 4, 2022 Share Posted May 4, 2022 Racordarea la medie nu se face pt 30kW... de la 1MW in sus merita. Daca e off-grid n-are cum sa injecteze in retea... Lista cu "agreate" e aberatia noilor stapani pe resurse si retele de tot felul... fraierii din kolonie inghit orice. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ionut120v Posted May 4, 2022 Share Posted May 4, 2022 (edited) Este normativa, spune clar de la 30kw in sus, pe medie https://www.anre.ro/download.php?f=fqd7iaU%3D&t=vdeyut7dlcecrLbbvbY%3D standardul este SR EN 50549-1:2019 Spune pe undeva in PDF-ul acela ca parola cu setarile de retea trebuie sa fie cunocuta doar de producator, exact cum este si in cazul MPP. In legatura cu ,,aberatiile,, daca vrei sa intri in hora trebuie sa joci dupa muzica lor, cine nu vrea, offgrid, recte eu. Edited May 4, 2022 by ionut120v Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iop95 Posted May 4, 2022 Share Posted May 4, 2022 Nu exista conectare la medie (adica minim 6kV) pentru 30kW sau kVA... Marele normativ e o bataie de joc pentru instalatiile solare/eoliene de putere mica (sub 100kW)... copy/paste de la cele de mare putere, fara a tine cont de multe aspecte... exact cum isi doresc noii proprietari de retele. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bobomarc Posted June 28, 2022 Share Posted June 28, 2022 Si daca eu am un invertor de alta marca dar care are la specificatii ca respecta standardul ala pot injecta?Stiti cumva,pebtru cei care si-au facut instalatia singuri ce conditii sunt? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iop95 Posted June 29, 2022 Share Posted June 29, 2022 Cel putin invertoarele ongrid fabricate de firme europene au toate certificarile necesare si indeplinesc in fapt cerintele! Noii stapani din energie fac tot ce pot pentru a-si mentine si maximiza profiturile si inventeaza liste cu invertoare "acreditate", dosare cu mii de acte cu sau fara sina. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts