Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Baterii in paralel încărcare corecta?


Davidescuadrian
 Share

Recommended Posts

Vreau sa fac un banc de baterii de ups in paralel o baterie 12 volti 18 ah 10 buc am calculat că 1 bucata are 100w capacitate de descărcare 50 la sută ori 10 am un kw vreau sa le leg in paralel la regulator solar dar cum sa le încarc corect fara egalizator? Iar când le descarc se descarcă toate uniform sau diferit?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 23
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Dacă le pui în paralel nu ai ce balansoar sa mai pui. Ala se pune doar la legarea în serie. 

La conectarea în paralel se pot doar monta cite o dioda în serie cu fiecare acumulator ca să nu se descarce unul pe altul, dar pierderile ar fi prea mari asa ca cel mai bine este sa folosești acumulatori cit mai apropiați ca parametri, din același lot cum a recomandat cineva. 

Link to comment
Share on other sites

Dacă bateriile sint perfect identice nu ai ce egalizare sa faci. Nici nu știu cum poți face fără sa ai separare cu diode. Trebuie doar sa ai grija sa fie identic încărcate înainte de conectarea în paralel. 

Dar totuși dece pui 10 asa mici și nu pui o baterie dedicata deep-circle. 

Link to comment
Share on other sites

Am luat cu ceva ani în urmă un acumulator Deep cycle 120ah dar în realitate nu avea mai mult de 40 ah și costa destul de mult acum costă 1200ron așa că am zis sa fac un banc din baterii mai mici în paralel sa am 1kw un acumulator bun la 100ah costă 2500-3500ron așa eu fac o baterie care sigur are 100h cu 1600 Ron de descărcat nu vrei sa descarc prea des voi folosi mai mult ce îmi dă panourile solare.

Link to comment
Share on other sites

Nu cred într-adevăr sant pierderi la conversie dar totuși 150w ora 2 ore sant 300wati sa zicem  restul până la 1440 wați unde sant  nu l-am descărcat acumulatorul cu mai mult de 150wati vreo 8ah hai cu toate pierderile macar 6,700 de wați ar trebui sa aibă acumulatorul .de data asta vreau sa alimentezi direct la 12 volti totul fara invertoare am calculat că dacă trag din fiecare baterie 10wati din 10 voi trage 100 deci le voi descarcă cu maxim 100wati ora doar atunci când voi avea nevoie

Link to comment
Share on other sites

Acumulatorul nu se măsoară în Waţi, ci puterea activă.Se determină însă practic capacitatea unui acumulator în Amperioră (Ah), încărcându-l la maxim şi apoi descărcându-l pe o sarcină în curent constant, măsurând simultan curentul şi timpul până când acesta ajunge la tensiunea de descărcare minimă permisă.Apoi se calculează capacitatea.De preferat să se folosească un curent constant de descărcare.

Un exemplu de tester care face automat asta şi pe care îl folosesc să determin capacitatea acumulatorilor folosiţi:

https://ardushop.ro/ro/home/873-tester-capacitate-baterii.html?gclid=CjwKCAjwsJ6TBhAIEiwAfl4TWOQX3nJJCseVtAkHKzJhXExZEZ2NqtDKmTuW_wDYnBr15KFzjqGZxBoCksgQAvD_BwE

Link to comment
Share on other sites

Eu am luat un acumulator 12 volti 18 ah am pus un wattmetru și un consumator de 10 wați acumulatorul era încărcat maxim 13volti la start cam aproximativ 100wati până la 12,1 când este peste 50 la sută descărcată așa am estimat că am cam 100wati într-un acumulator ..este greșit? 12ori 18 este 216wati teoretic dar nu are în realitate capacitatea depinde și de temperatura și puterea de descărcare eu am zis că le descarc cu maxim 10 wați 1 ah per bucata însă întrebarea este cum le balansez pe toate 10 că dacă le pun simplu in paralel cele din mijloc nu se vor mai incarca iar cele din margine și mai slab vor fi dezechilibrare..

Link to comment
Share on other sites

Nu se practică nicio echilibrare la montarea în paralel, cel puţin nu la nivelul ăsta.Se sortează doar acumulatori cu capacitate şi rezistenţă internă identică sau cât mai apropiate posibil.Iar cu determinarea capacităţii am scris clar mai sus cum se face....

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines