Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sonerie apartament care suna neactionata


core
 Share

Recommended Posts

Va salut,

Am si eu o problema, care ma nedumereste oarecum, poate aveti mai intalnit asa ceva.

Am pus recent o siguranta separata pentru sonerie si un bec de pe holul unde este tabloul. Ele erau conectate ambele pe circuitul unic de lumini cu doua sigurante C10 (una pe nul si una pe faza). Acum sunt cu o siguranta B6 si nulul e pus pe direct la iesirea unei sigurante generale.

Becul merge fara probleme, la fel si soneria, dar... dupa un timp care poate dura si cateva ore, se trezeste soneria si suna continuu. Ma duc dau siguranta jos si cand o ridic am cam 30 % sanse sa nu mai sune, deci incerc de 2-3 ori pana se listeste.

Am dat jos cutia la tablou sa vad ce se intampla. Firele de la sonerie vin prin perete cu doua fire de cupru, care par neizolate intre ele si trecute printr-un tub de panza neagra, initial am vrezut ca o fi vreo banda de izolat de aia veche, de panza, dar se pare ca e de fapt un tub care duce in prete pe lungime de cel putin 15 cm.

Acum, eu am legat faza, de la iesire din siguranta pe cate un capat a intrerupatoarelor (unul la butonul soneriei, altul al intrerupatorul de bec). Asa stiam ca se face, dar nu mai retin cum era inainte, daca era faza intai prin buton de sonerie, sau prin sonerie.

Am masurat rezistenta butonului prin acele fire, si pareau ok la masuratoare, undeva la 2-3Mohm deschis si vreo 3 ohm inchis. Ciudatenie apare la masurarea tensiunii pe sonerie cand butonul nu este apasat, unde citesc cam 100-110V, si verificand pe buton, pare sa fie cam 110-120V, deci suma iese, de ce se imparte tensiunea in doua, cand nu este apasat butonul?

M-as fi asteptat sa fie majoritatea pe buton si nesemnificativ pe sonerie.

M-ar ajuta sa pun faza prin sonerie intai?

 

P.S. Am mai auzit pe unii spunand ca ar fi un efect inductiv la sonerie, si sa o pun la capat, nu langa o siguranta, dar nu prea am loc sa o tin la distanta, oricum am incercat sa fac un perete subtire din staniol intre siguranta si sonerie si nu are nu pare sa aiba efect, si in plus, inainte soneria statea tot langa o siguranta, una C20, de la un traseu de prize, nu ca cea de acum B6. Conteaza?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 6
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

     Probabil e din cauza firelor care duc la buton.Pune un cablu aparent de 2x0,75 și ai rezolvat problema.Dacă poți să tragi firele vechi prin tub și să pui fire noi e mai elegant.Ar putea fi și de la buton,să aibă praf și alte chestii prin el și a devenit conductiv și neapăsat.Trebuia să scoți complet firele din buton,apoi să vezi dacă mai ai 110V pe sonerie.

     Mai poți încerca o păcălire-nu e o rezolvare,și nu o recomand-montând direct pe bornele soneriei un cond de 0,47uF/250V,sau o rezistență de 100-150Kohm/2W,ori să pui faza direct pe sonerie.

Edited by adydep
Link to comment
Share on other sites

Despre ce sonerie e vorba ? Electromecanică sau electronică ? Dacă e electronică, pune un condensator MKP de 220-470nF/275Vc.a.  recuperat eventual dintr-un elecrocasnic cu motor, în paralel cu bornele de alimentare ale soneriei.Asta va devia o parte din tensiunea indusă capacitiv de firele butonului...

Edit: văd că în timp ce scriam, postase colegul aceeaşi soluţie.

Link to comment
Share on other sites

Soneria este electronica, marca Elmark, model mai vechi si cu care nu am avut probleme in configuratia veche. Aceleasi fire de sonerie, la buton nu am umblat decat sa fac testul de apasat.

Am sa incerc solutia cu condesatorul, deocamdata nu a mai sunat de vreo 3 ore, dupa ce am scos o inadirea care o facuse electricianul, cu doua cabluri multifilar la cele solide din perete si o gramada de banda de izolatie, si am izolat vreo 5 cm cu varnes firele si le-am pus pe direct, un fir pe solerie si altul intr-o mufa wago de unde iau faza de la siguranta.

Ma gandesc ca poate face probleme de la vecinatatea cu siguranta B6 care are faza, inainte era un C20 dar era de nul. Insa nici nu pot pune inversa B6 de faza cu C20 de null, ca am bus bar si nu se mai potrivesc pozitiile de faza si nul.

Edited by core
Link to comment
Share on other sites

Nu mai puneţi siguranţe pe nul.Cel mult o siguranţă bipolară (cu protecţia trecută prin fază) e suficientă, astfel încât să întrerupi şi nulul la defect...

Pune condensator paralel cu soneria şi scapi de problemă.

Link to comment
Share on other sites

Momentan a trecut noaptea fara sa mai sune, banui ca era un contact imperfect la inadirea firelor care era initiala, si cand am strans cablurile sa le ordonez putin, scadea rezistenta firului de la inadire. Faptul ca am pus pe direct firele originale l-a stabilizat.

Nu avea cum sa sune soneria cu o rezistenta de 2-3Mohm inseriata! Doar nu consuma soneria 0.11mA RMS, nu?

Butonul de sonerie este intradevar vechi, original, de inainte de '90, si pare foarte robust. Nu as crede ca el ar declansa singur, tocmai dupa ce am pus siguranta separat, desi exista o mica sansa ca in timpul testului initial sa se fi stricat, dar totusi functioneaza ok ori de cate ori il actionez acum, fara sa ramana soneria pornita.

Multumesc pentru sugestii si idei.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines