Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Releu cu PIR


danutzn

Postări Recomandate

Salutare. Cum oferta pe piata este relativ saraca, m-am decis sa-mi construiesc singur un senzor PIR cu un releu solid. Zis si facut, am luat un releu plantat pe un board cu alimentare la 5-12V de tipul mai jos afisat si un senzor PIR plus un steper dc-dc (PIR lucra la 5V iar sursa mea sunt bateriile de 12V de la sistemul fotovoltaic). Bun, acum ce nu m-am lamurit din cauza lipsei de informatii si experienta (eu=entry level, gen stiu cate ceva sa am habar de ce vreau, cateva linii intr-o schema arduino, cateva proprietati...). Schema mea in cap era ceva de genul: din sursa de 12VDC sa alimentez un bec 12V/8W care sa fie comandat printr-un PIR. Vreau sa evit cat pot de mult sa folosesc placi de dezvoltare. Treaba este ca iesirea de comanda din PIR este 3,3V digitala, iar comanda releului nu cred ca e digitala cu toate ca prin scheme cu relee am vazut ca se conecteaza pe digital la o placa arduino. Deci, schema e simpla: sursa 12VDC->stepper 12VDC:5VDC(pentru alimentare releu si PIR)->PIR->Releu(care comanda becul). 

Lamuriti-ma va rog daca e realizabil. Ce am observat: cand variez timmerul de pe PIR ar trebui sa regleze cat timp senzorul va tine iesirea pe High dupa ce detecteaza miscare, ceea ce vreau, numai ca iesirea de 3,3V TTL din PIR pare sa se duca in zero pret de jumate de secunda apoi revine in 3,3, cu toate ca am pus jumper pe High. Acum ma gandeam sa inserez un convertor de nivel logic (cel din link de jos) intre PIR si releu, nu stiu, nu mai am idei.

Daca e cineva ce ma poate sfatui ce solutii as avea....

Releul,

Modulul PIR

Convertor nivel logic

modul-releu-1-canal.jpg

pir-pcb-800x564.jpgconvertor-nivel-logic-33v-5v-ttl.jpg

 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

8 minutes ago, cristi7521 said:

Din comentariile de la releu rezulta ca acesta se activeaza, adica comanda releul, cand se pune intrarea in 0. Deci este invers fata de ce aveai tu nevoie (cu jumper pe Low).

Convertorul nu te ajuta, ai nevoie de un montaj sa inverseze nivelul semnalului ce duce catre releu sau sa faci modificari pe modulul cu releu.

Cu jumperul pe High ar trebui sa faca ce doresti tu, dar descrierea la senzorul PIR nu este prea clara. 

Deci imi trebuie releu de fapt cu intrare in low?

Link spre comentariu

Releul este comandat cand tensiunea de intrare devine 0 (zero). Mai verifica odata senzorul PIR si asigura-te ca jumperul este pus pe zero logic (asta o determini cu un aparat de masura in absenta unui marcaj clar) si pe iesire pune un inversor pentru ca senzorul da un semnal 1 logic (cu o anumita durata, reglabila) atunci cand este detectata prezenta unei persoane si zero logic atunci cand nu este detectata prezenta vreunei persoane.

Link spre comentariu

Iti trebuie un modul cu releu de tipul acesta:

https://components101.com/switches/5v-single-channel-relay-module-pinout-features-applications-working-datasheet

Tu acum se pare ca ai modul tipul acesta

5ff22037a71bc8b140acd9fea09e7067b68c3c7b

Vezi diferentele intre scheme.

Se poate converti modulul cu releu - schimba tranzistorul pnp cu unul npn, inversate pe pcb dioda si cele 2 leduri si inversate firele la pinii de alimentare (alimentat cu +5V la conector GND si GND la conector +5V)

Link spre comentariu

Concluzii dupa masuratori: senzorul PIR alimentat in 3,3V pe output scoate 3,3V (si pe 5V la fel) (timp de 17 secunde dupa setarea mea) apoi cade in zero. Deci cand am prezenta tensiune 3,3 volti inseamna ca PIR "emite" 1 logic? Si cand nu mai am tensiune pe pinul de iesire este in 0 logic? Iar comanda releului meu se face cu 0 logic?

Daca este asa inseamna ca voi comanda un releu care se "activeaza" cand are pe intrare 1 logic, nu? Ca sa simplific problema. Ideea e ca imi trebuie 5 senzori asa de pus prin casa. Cu criza asta, mai taiem ce putem.

 

PS: in primul post am scris releu solid, dar a se citi releu cu solenoid, greseala mea

Link spre comentariu

Gata, comanda plasata. Multumesc baieti pentru lamuriri. Acu ca am re-prins gustul, imi vin tot felul de idei. Ca de exemplu am vazut ca sunt fotorezistori pe piata si ma gandeam ca ar merge introdus si unul din ala, ca sa nu se aprinda becul cand e putina lumina prin zonele unde vor fi instalati. Deasemenea sunt relee cu fotorezistori. Misto toate ghizmo astea :-)

inca odata merci. 

Link spre comentariu

Salutare. Revin cu noile informatii. Am comandat releu cu IN in HIGH, alimentat la 5VDC. Am comandat si alt senzor (cu jumper pentru high si low), le-am conectat bucuros nevoie mare ca PIR da comanda HIGH, ca senzor are IN pe HIGH, si tot la fel.... In sensul ca PIR-ul scoate 3,3 volt si acolo ramane. Am crezut ca eu DJ la platane nu invart cum trebuie de potentiometrele de pe PIR, dar se pare ca fac bine, adica sensibilitatea variaza, timpul variaza, dar releul sta continuu aprins.

Nu mai am nicio idee. Youtube, prieteni, forumuri.... Pe la altii merge bine merci, la mine, nica.

Pana si ultimul coment de aici zice ca merge cu PIR.

Please help.

Link spre comentariu

Va avantati prea tare in LOW, HIGH, DIGITAL, convertor, inversor si uitati de lucrurile simple de la care a plecat toata electronica, adica electricitatea de nivel liceu si disponibilitatea de a sta calm si a descrie lucrurile pe care le avem in fata ochilor. Aici avem o combinatie de 2 circuite dar trebuie sa explicam simplu, sa inteleaga si bunica (vorba celui cu mc^2), cum functioneaza si cum se verifica fiecare circuit. Pt aceasta circuitul celalalt il punem in sertar ca sa nu ne influenteze.

Circuitul PIR. Cum il verificam? Pai cu voltmetru la iesire si stabilim ca avem o valoare (apropiata de alimentare) cand il activam si apoi sta in zero toata ziua. Asta a fost tot! Il bagam in sertar si scoatem releul, il punem pe HIGH de exemplu. Iau 2 baterii de telecomanda, le inseriez si cu minusul la masa si plusul la IN trebuie sa anclanseze releul. Testul e gata. Acum conectam placutele si activam PIR. Cu acelasi voltmetru trebuie sa vad ca mai am tensiune la iesire, eventual mai mica ca atunci cand era separat. Daca e mai mica si nu anclanseaza releul, o notez cat este.

Si inca ceva, nu se supara nimeni daca incerc intai cu o baterie la intrarea releului, mai aflu ceva, poate este de ajuns acea valoare.

Asa o sa apara iar un roman ca la invertorul 12-220V care este inca in lucru. Asta nu este electronica, este electricitate. Electronica este pe placa PIR: senzorul, amplificarea, pragul reglabil.

Editat de dumitrumy
greseli de scriere
Link spre comentariu

Merci man. Toate astea le-am facut pana am determinat ca modulele releu erau cu IN in LOW. Si ulterior la fel. 
problema este la potentiometre: Sunt logaritmice si defecte pe deasupra. Am scos din sertar l-am inlocuit si circuitul functioneaza. De curiozitate am testat toti cei 6 senzori si toti au avut aceeasi problema. Cum spuneai, lucruri simple. Acum functioneaza totul ok, cu temporizare cu tot tacamul. 
Merci pentru ajutor tuturor celor care si-au rupt 5 min. pentru mine. Va salut!

PS: topicul poate fi inchis. 

Link spre comentariu
Acum 13 ore, danutzn a spus:

invart cum trebuie de potentiometrele de pe PIR, dar se pare ca fac bine, adica sensibilitatea variaza, timpul variaza, dar releul sta continuu aprins.

Nu mai am nicio idee.

Ai spus "timpul variaza". Asta nu se poate vedea decat cum am spus, cu voltmetrul pe iesirea PIR. Deci aveai trecerea acesteia in zero dar spui ca releul ramanea activat. Asta inseamna teoretic ca releul este de vina. Acum spui ca de fapt placa PIR este de vina. Ceva nu suna bine.

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări