Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare IPA400


Guest Marku

Recommended Posts

Salut!Am si eu o mare rugaminte.Vreau sa-mi fac un amplificator pt subwoofer la masina.Problema este ca am nevoie de 600Wrms pe 2ohm.As vrea sa stiu ce modificari trebuie aduse la IPA400 (numar de tranzistoare si tensiune de alimentare) ca sa obtin aceasta putere.Ar fi super daca cineva mi-ar explica si de ce (cum se calculeaza nr de tranzistoare in functie de tensiunea de lucru si curent, cum este cu SOA la tranzistoare).Si nu in ultimul rand ma intereseaza ce protectii trebuie implementate(am inteles ca se poate face o limitare de curent prin tranzistor cu ajutorul unei diode zenner pusa pe grila).Amplificatorul va fi alimentat de o sursa in comutatie dimensionata pentru acest amplificator.Multumesc si astept cu nerabdare sfaturile voastre! :)

Link to comment
  • Replies 6
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

MAi indicat e sa ii pui o protectie VI. Limitare cu zenere e simpla, dar nu e performanta.Eu as zice sa faci ipa800 si sa alimentezi la +-70V.Sau mai poti intra pe site la qsc si sa copiezi o schema in clasa H la care ii mai adaugi niste finali.Ar fi iar indicat sa folosesti o topologie punte ca sa iti fie mai usor de regulat tensiunea de iesire (incarcare simetrica pe ambele ramuri).Sau ai putea folosi alimentare simpla iar amplificatorul sa fie tot in punte si sa stea la U/2 in ambele ramuri.

Link to comment

Aici am dat niste linkuri referitoare la radiatoare.

http://www.elforum.info/viewtopic.php?t=25350

 

discutie despre prot de la scurt

http://www.elforum.info/viewtopic.php?t=25488

 

Puterea maxima disipata de un amplif in clasa B pe sarcina rezistiva este data de formula:

U^2/(2*pi^2*R)

unde U este tensiunea intre alimentari si R sarcina, deci in cazul tau se ia U=140 si R=2ohmi. Daca e sa calculezi iti da o valoare MARE. In cazul real asculti muzica care suna cand mai tare cand mai incet asa ca etajul final are timp sa rasufle. Ia si tu cel mai mare radiator pe care poti pune mana, pui ventilator pe el si vezi sa nu se incinga prea tare.

Mai pune si protrectie termica si nu ar trebui sa crape.

Cum nu faci productie de serie e mai lejer sa mergi pe incercate.

Link to comment

Am auzit de protectia VI.O sa o mai studiez.Sa zicem ca o sa construiesc IPA800.Acum lamureste-ma si pe mine, te rog, cum calculezi, in mare, puterea in functie de tensiunea de alimentare si de impedanta folosita.Si cum determini cati tranzistori trebuie folositi.Mentionez ca,desi am o oarecare experienta in electronica, cel mai mult am lucrat cu TDA7294 si cu surse in comutatie,deci cam asta stiu sa fac.Amplificatoare pe tranzistoare nu am mai facuta si sunt dornic sa inteleg fenomenul ca sa le pot dimensiona corespunzator.Si cam ce radiator ar fi nevoie pentru acest amplificator, mai ales avand in vedere ca va functiona in portbagajul masinii, unde se ating temperaturi destul de inalte vara?Multumesc mult si sper ca nu cer prea multe informatii!

Link to comment

Multumesc mult de informatii!Voi incepe sa ma documentez si sper cat de curand sa ma apuc de treaba.Pate voi pune chiar mai mult de 7 perechi de tranzistoare.Poate chiar 10.Inteleg ca astfel scade si puterea disipata si am si un factor de siguranta mai mare.Multumesc de ajutor si voi reveni cu intrebari pe masura ce proiectul va avansa.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines