Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Zgomot sursa corsair 700w


Recommended Posts

Sursa a fost sigilata, nu stiu nimic espre ea. Este modelul gs700, si are un fasait/sfarait care se aude foarte tare in gol. Cand pun consumator de 1A pe oricare ramura scade considerabil zgomotul, apoi adaugand consumator creste usor galagia.

La o functionare de cateva minute este transformatorul cald si inductorul din secundar fierbinte. Consumul in gol 15w si la o alta sursa de 550w este 5w, pare maricel consumul in gol.

Vizual erau doi condensatori umflati de 470uf, cred ca pe st-by.

Nu prea am curaj sa o las mai mult in priza, cel putin nu pe un pc, nu vreau sa prajeasca tot. Am cateva becuri de 21w dar e prea putin cred eu, am pus doua pe 12v(3.5A) si cate unul pe 5v(1A) si 3.3v(0.8A)

GDfdoHA.jpg

 

Edited by davidut5
Link to comment
  • Replies 132
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Probabil are electrolitici uscați.Zic ”probabil”,pentru că nu știu cât de veche este,și în ce regim a fost folosită.

Dacă nu vrei să-i schimbi pe toți,deși așa ar fi recomandat,încălzești pe rând cu pistolul/letconul condensator cu condensator,până dispare fâsâitul,apoi înlocuiești respectivul cond.

 

 

 

Link to comment

Cei mici pana in 200uf ar fi in regula din ce am reusit sa masor cu multimetru. Cei doi umflati de 470uf aveau 120uf respectiv 50uf, aparatul meu merge pana la 200uf.

Sursa are 8-9 ani, are componente slabute nefiind gama de top. Dupa cum arata nu a fost folosita cine stie ce, e destul de curata.

Sa dau o comanda de condensatori noi low esr? Am vazut ca se mai gasesc, online prin tara.

Cei solizi pe placa din stanga ar trebui sa fie inca buni, nu?

Edited by davidut5
Link to comment

Nu capacitatea este marea problema ci ESR-ul.

Tot ce tine de domeniul digital si surse in comutatie se repara cu osciloscopul sau eventual cu analizorul logic la circuitele logice.

 

Nu mai cauta condesatori efecti fara un osciloscop, nu vei rezolva nimic corect. Schimba-i direct pe toti. Chiar daca acum unii inca mai dau semne ca ar functiona for pica si ei in scut timp. 

Link to comment

Ai dreptate @validae dar exista doar doua variante corecte de reparatie ori schimbi tot ceea ce poate fi defect pt un anumit simptom, ori schimbi doar ceea ce este intradevar defect dar pt asta masori cum trebuie.

 

Si apoi cine se ocupa de reparatii trebuie sa-si ia un osciloscop. Decit sa-si ia o data la 2 ani cite un telefon de 2000Lei, isi ia unul de 500Lei si de restul isi ia un osciloscop , osciloscop pe care il va putea folosi 10 ani minim. Sint acum osciloscoape si la 500lei asa ca nu mai exista scuze ca nu am avut bani.

 

Eu personal folosesc osciloscopul la depanare de peste 20 de ani. Cauta si ai sa vezi ca nu am spus acum 10-15 ai ca trebuie sa-si cumpere oscoloscoape desi eu deja in foloseam de citiva ani buni pe atunci, ci am inceput sa fac aceste recomandari de doar citiva ani.

N-ai ideie ce simplu, usor, rapid si fara eroare poti gasi un condesator defect pe o placa electronica atunci cind folosesti un osciloscop. Pur si simplu intorci placa cu traseiele in sus si cu sonda osciloscopului te conectezi pe rind la pinii fiecarui electrolitic. Unde ai riplu prea mare schimbi electroliticul. In citeva minute-zeci de minute ai terminat cu toti electroliticii cu probleme. 

Eu personal am avut recent de reparat rooterul meu de acasa. Electroliticul cu probleme la masuratoare parea bun si l-am masurat inclusiv cu VNA intre 10Hz si 1Mhz, capacitate si ESR. Punind inca un ceramic de 10µF intre pinii condesatorului original a fost totul ok. Cu osciloscopul riplul de tensiune era de 450mV la o sursa de 3.3V ce functiona pe la 1-2Mhz (nu mai retin exact). Toata reparatia a durat doar citeva minute.

Link to comment

Am luat de la adelaida, vreo 40lei 13 conzi, un amestec de samxon/rubycon/panasonic. Cel din primar am renuntat la el 390uf/400v, era cam scump.

Da, despre osciloscop de mult ma uit la el, astea mai ieftine maxim 1000lei. Ma interesa mai mult pentru reparatii auto, 2-3 canale pentru a face comparatii, daca merge si la smps si mai bine. Cred ca cele pentru pc sunt la banii astia, am mai vazut ceva de buzunar, probabil nu sunt mare lucru.

Ai ceva in gand la cei 500lei?

 

Apropo, am unul vechi pe lampi, e bun de masurat? :rade:

Edited by davidut5
Link to comment
Acum 2 ore, davidut5 a spus:

 

Apropo, am unul vechi pe lampi, e bun de masurat? :rade:

 

Daca merge bine atunci e bun.

Principala lui problema este ca este relativ sensibil la socuri (mecanice ca la electrice este chiar mai rezistent) si-i mult mai greu decit unul nou-actual.

Cu 500ron se pot gasi osciloscoape second analogice, unele chiar de top la vremea lor. Nu te complica cu cele de buzunar gen tableta/mobil pt ca-s niste jucarii. Cele ce lucreaza prin PC sint un pic mai bune dar tot low-low end si-s si greu de utilizat neavind butoane dedicate si trebuind sa folosesti mouse-ul.

 

Condesatorul mare de pe intrare se strica ceva mai rar.

Edited by sesebe
Link to comment

Au venit piesele. Vad ca pe conzi nu este trecuta marca(rubycon, panasonic), in schimb pe samxon scrie!:rade: Cei de pe sursa tot samxon sunt, nu aveau altceva mai bun valoarea aia.

Am luat si o jucarie, cred ca e numai buna pentru condensatori cel putin. In poza condensatorul este 470uF/16v, are 26pF esr nici nu e recunoscut! Cei noi dau bine, o sa-i masor pe toti pentru comparatie.

OhYoTZm.jpg

Link to comment

Da, a rămas nemăsurat ăla(e mai de calitate decat samxon), am încheiat-o gata. Am probat cu câteva becuri de far, am tras 450w prin ea de la priza.

Zgomotul inițial a rămas, din păcate. Dar ma simt mai în siguranță dacă o folosesc.

Ceilalți condensatori au fost buni.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines