Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Boxe din lemn de cires


Postări Recomandate

Salutare! Am cumpărat recent o pereche de difuzoare Altec 601c dar fără boxe. Ma gândeam sa le fac din lemn masiv de cireș. Am mai multe lățimi de la 10 cm pana la 40 cm. Partea mai puțin plăcută e ca fata și spatele  incintelor au 50 cm. Întrebarea e dacă sa lipesc 5 bucăți de 10 cm sau 2 de 25 cm. Pe net am mai găsit incinte făcute din cireș masiv dar toate erau din fâșii înguste și lipite și nu înțeleg dacă din economie sunt asa sau ca placa are rezistenta la vibrații mai buna dacă e din fâșii fata de situația în care ar fi o placa întreaga. 

Ma poate lamuri cineva? 

Mulțumesc! 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 48
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Mare grjija cu incintele din lemn natural deoarece lucreaza in timp si in functie de lemn sunt afectate de umezeala. Daca nu e uscat cum trebuie cand se deformeaza o sa se vada imbinarile.

 

klauss00 zice bine insa la ce preturi are acum placajul stratificat eu nu vad sensul.

 

Poti utiliza MDF sau daca ai chef de kituit si slefuit merge foarte bine si PAL fara melamina.

 

Link spre comentariu
Acum 2 ore, klauss00 a spus:

Pe net am mai găsit incinte făcute din cireș masiv dar toate erau din fâșii înguste și lipite și nu înțeleg dacă din economie sunt asa sau ca placa are rezistenta la vibrații mai buna dacă e din fâșii fata de situația în care ar fi o placa întreaga. 

Lemnul masiv "lucreaza" in timp din cauza umiditatii (incepe sa se inconvoaie). Daca se face o placa din fasii inguste se anuleaza efectul de inconvoiere pentru ca doua sipci alaturate vor "lucra" diferit (vor tinde sa se inconvoaie in directii opuse). Daca poti trata lemnul foarte bine incat in timp sa nu fie afectat de umezeala e mai frumos sa folosesti doua scanduri de 25cm latime (in plus cand le imbini, te uiti la fibra si le pui una cu miezul in partea de sus si cealalta cu miezul in partea de jos). Daca cutia nu este mare chiar nu trebuie sa-ti faci griji ca se va deforma lemnul. 

 

Link spre comentariu

Uite cam ce se intampla: 

 32561094006_d3811cb183_b.jpg

 

si uite ce spune (pe diyaudio forum) cel care le-a facut :  "Almost all the panels had cracked in some way except for the ply/MDF back panel...."

Si omul intreaba ce ar putea face, sa repare crapaturile. Raspunsul unui expert de la o firma de mobilier este deprimant  - "It’s going to shrink anyway. The joints are probably fine. The best you can do is leave it another couple of months to make sure the wood has reached the point where it’s as dry as it’s going to get, then sand back the varnish, fill the gaps with resin, sand back again, and use a flexible natural finish like oil.”

 

Problema este ca daca raman o perioada mai lunga in mediu umed (aer liber,  sau un aer cald f umed, cum se mai intampla vara), lemnul trage iar umezeala si ciclul uscare-crapaturi se reia.

 

 

Link spre comentariu

Pal simplu cel mai bun raport pret/calitate.

 

Se poate pune melaminat pe o parte, cu melamina spre exterior. In acest caz oricand se poate pune/schimba  folie decorativa autoadeziva, este ieftina =, imitatie lemn, carbon, marmura etc, asorta cu mobila noua. 

Lemnul crapa dupa un timp, tot timpul lucreaza, sunt patit inclusiv cu bambus..... 

 

Link spre comentariu

Pe incintele de lemn natural ai foarte multa treaba cu slefuitul si lacuitul. Daca vrei sa arate foarte bine ai nevoie de cel putin 5 straturi lac, primele sntraturi matuite dupa uscare si ultimul strat lustruit oglinda. Dar inainte de asta lemnul trebuie pregatit perfect, adica ai de slefuit de te saturi. Las-o balta.

Fa cutia din placaj sau MDF, chituiesti putin, slefuiesti acolo unde este cazul si apoi vopsite. Eu le-am dus la un service de cartier si le-am vopsit cu o vopsea care arata asa cum e coaja de portocala, negru mat, fara stralucire. Aratau foarte bine, clientul a fost multumit.

Dar mai bine ar sa faci cutia, lipeste autocolant si daca esti multumit de sunet poti continua lucrarea mai tarziu.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări