Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lampile tratate criogenic sau "inghetate"


Kosmin

Credeti in lampile tratate criogenic?  

21 members have voted

 1. 1. Credeti in lampile tratate criogenic?

  • Da, chiar exista si sunt mult mai bune ca cele "normale".
   1
  • Nu, e o prostie.
   12
  • Nu-mi pasa, lampile pentru mine, sunt toate la fel.
   8


Recommended Posts

Am tot citit pe net diferite versiuni cu privire la aceasta poveste, de tratare a lampilor criogenic (adica inghetate bine un anumit timp), e adevarata sau nu? cu toate ca sunt mai multe variante dar aceeasi idee de baza: - una din ele zice ca lampile sunt aduse incet incet(in 12h) la o temp de -160grade C(minus, ati vazut bine) si tinute asa 24h si dupa inca 12h le readuc la temp initiala, de ce exact la -160 si nu mai mult/putin nici asta nu inteleg dar in fine....sa continuam -astfel structura moleculara a metalelor e mult mai ordonata si culmea zic ca acea miscare de agitatie termica(cunoscuta si ca miscare browniana) ar fi domolita si energiile cinetice ale moleculelor de asemeni pt ca la frig moleculele se grupeaza si se ordoneaza, acea aranjare la intamplare a moleculelor, ne spun ei ca, e si din cauza sudurilor care se fac pe anozi si celelalte componente in timpul fabricarii, dezordinea s-ar datora si prelucrarii metalului iar asta ar ajuta si la generarea brumului(fie el cat de mic, in special pt cei care cum bine zicea amicu Aleks, "asculta muzica cu osciloscopul") fiindca acea aranjare aleatorie ar impiedica si din electronii care se deplaseaza prin lampa -un alt motiv al tratarii este acela ca si lampile ''mai neconsacrate'' daca pot spune asa, ar putea dupa ce au fost tratate sa concureze cu mullard, gold lion etc, ca au acel sunet cald, placut si distorsiuni placute de ureche, unde mai punem ca sunt recomandate special si amplifurilor de chitara - eu stiam ca daca se doreste ca un metal sa aiba moleculele cat mai ordonate dupa topire, trebuie racit in camp magnetic, asta presupune racirea fiecarei componente metalice a lampii in camp magnetic si apoi asamblarea lampii, sub nici o forma sa se inghete-dezghete lampa cu totul... -deci in final daca aveti vreo parere despre acest proces scrieti aici, poate ma convingeti si pe mine ca nu e doar o chestie de marketing pt comercializarea lampilor -a si apropo intrebare celor care sustin aceasta teorie(daca sunt) cum as putea deosebi o lampa tratata de una normala in conditiile in care sunt de aceeasi firma?(ca pana la urma daca nu au nici un semn distinctiv oricine se poate trezi ca are lampi "inghetate" cum le zic eu)

Link to comment
 • Replies 6
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Din cate stiam, pt o tratare a metalelor se incalzeste metalul apoi se raceste cu ~100grade celsius/secunda, in functie de tipul tratamentului termic.In cazul unei raciri, agitatia moleculara scade, mobilitatea electronilor este mai mica, deci nu au cum sa se rearanjeze moleculele la temperaturi scazute. De exemplu, in cazul tratamentelor termice la piesele realizate prin aschiere, piesele se incalzesc pana la rosu si se lasa asa vre-o 2 ore (tot in cuptor, pentru a mentine temperatura), in functie de tipul piesei. La rosu moleculele de metal reorientandu-se astfel incat tensiunile interne ce pot aparea in piesa sa fie eliminate, astfel piesa nu se rupe. Fiind aproape de incandescenta, moleculele au o mobilitate muult mai mare (temperatura apropiindu-se de cea de topire) deci se pot rearanja.Cred ca este un mit, la fel ca multe altele (incarcatul bateriilor puse pe calorifer and stuff like that)

Link to comment

Foarte bine zice Blind. E doar un mit. Mai sunt o gramada de mituri - mai ales in zona audio cu lampi. Nu are rost sa te lupti cu tot felul de pareri absolut nejustificate. Lasa-i pe cei neinstruiti sa creada ce vor. Noi credem in rezultatele obtinute prin masuratori - nu dupa ureche.

Link to comment

Dupa cum stim de la fizica tratarea unui obiect intr-o baie criogenica modifica " structura " obiectului , asta in mare spus , dar asta numai daca il tii la respectiva temperatura . Problema este ca modificarile nu sunt definitive, adica atunci cand se aduce la temperatura de lucru lampa dupa cateva cicluri de pornire-oprire-pornire s-a dus dracului orice asa zis " tratament " . Pe de alta parte se poate sa fiu nestiutor ! ...dar am cautat pe net si nu am gasit o lucrare stiintifica ,care sa-mi arate cu date clare ,statistice ,ce se intampla cu sticla si cu metalul din lampa dupa un astfel de tratament .De aceea am votat pe poll ca nu cred in povestile astea ... pana mi se demonstreaza contrariul .

Link to comment

Orice metal la temperaturi extreme se distruge.Spre exemplu: in Siberia la -30 grade, bratele macaralelor proiectate ptr 10T se sfarima la 3T. La -160 grade ii dai un bobirnac si se sparge ca terminatorul cel rau.Pe urma, balonul de sticla al lampii nu se sparge si el?

Link to comment
 • 2 weeks later...

Personal nu cred ca un astfel de tratament da rezultate cuantificabile auditiv!Structura materialului e afectata de temperaturi scazute aparand modificari fizice, ca si in cazul temperaturilor inalte.Bateriile NU se incarca la caldura (pe soba sau calorifer), doar sunt accentuate reactiile chimice care mai produc energie o scurta perioada de timp! Era practicata la bateriile zinc - carbon si clorura de amoniu din trecut!

Link to comment

Contrar celor zise de unii , tratamentul metalelor la temperaturi joase modifica structura acestora. Se pare ca inlatura stresul rezultat din indoirea , prelucrarea metalului , piesele fiind mai fiabile dupa tratare. Dati o cautare pe Google dupa "metal cryo treatment" si veti vedea ca sunt destule aplicatii. In nici un caz nu s-a inventat pentru tuburi . Daca intradevar sunetul tuburilor se modifica ramane de ascultat :rock: . Multi considera ca da .

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines