Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aparat sudura mig nu sudeaza bine


davidut5

Postări Recomandate

Salutare.

Am primit un aparat de sudura mig de 160a model simplu cu transformator, si nu sudeaza bine. Sudura parca mai mult fasaie decat sfaraie. Abia la maxim parca se apropie ceva ceva fata de unul electronic sau chiar unul cu transformator dar cu condensatori. Ma gandeam daca ajuta cu ceva montarea unor condensatori?

Din ce am masurat eu totul este ok in el. Din traf ies doua fire in puntea redresoare apoi iese masa(4 diode are bune). Din traf iarasi alte fire intra in alt traf de inductanta si merge la pistolet. Am incercat cu sarma 0.8 si cu co2. Nu stiu daca are vreo importanta dar masurat cu multimetru are 25v dc si pe ac arata 15v.
In ca o potentiala problema am vazut in alt aparat ca pentru partea de comanda si motoras sarma avea alt trafo, asta nu are. Cand cresc puterea creste si turatia sarmei fiind alimentat din traf principal, ma gandesc ca sarma este trasa foarte variabil in functie de sarcina pe transformator. Asta am gasit pe ici colo ce spuneau unii despre aparatele ieftine.

QlCdQHY.jpg

Editat de davidut5
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Setarea se face asa:

Din butonul 0-10 se regleaza viteza de avans a sarmei si odata cu asta amperajul se regleaza automat.

Din celalalt buton se regleaza tensiunea arcului.

Incercati asa: puneti avansul sarmei pe 5, apoi va jucati cu celalalt buton pana veti avea un sunet si topire placuta.

Va veti da seama de cum sa reglati.

Mai sunt si altele ce contribuie la sudura buna, diuza de contact, tubul pe care vine sarma sa fie curat...presiune rolei de avans pe sarma...

 

Link spre comentariu

Nu e vorba ca nu stiu sa le reglez, e vorba ca nu merge cum trebuie, ca si cum nu ar avea putere. Nu am condensatori sa probez, si nu as da bani pe ei si sa mearga la fel.

Am unul electronic de la proweld care merge foarte bine de 180a, la fel unul reparat pe transformator care la fel merge bine. 

Am lucrat la o caroserie foarte ruginita plus suduri casnice deci am idee de reglaje.

Editat de davidut5
Link spre comentariu

Deci, in mare parte e ca si rezolvat. Marea problema a fost alimentarea motorului de avans sarma din transformatorul de sudura, cand era in sarcina varia foarte mult voltajul si totodata viteza sarmei.

Am probat cu alt traf de 12v 1a si a mers putin mai bine, apoi am probat cu alimentator laptop 19v si 4a(consumul masurat pe parte de comanda era 0.5a in gol). Cu alimentator 19v merge foarte bine pana la treapta 3 de putere, treapta 4 necesita viteza sarma mai mare. Cred ca un 30v ar fi perfect, in gol pe treapta 4 sunt 32v la transformatorul de sudura.

Am gasit si o sertizare care se incalzea usor, la iesire din inductor.

Am pus si 5 condensatori de 10.000uF la 63v(chinezesti) dar nu am vazut mare diferenta cu/fara.

Ar fi bun alt motor pentru avans sarma, am vazut in general au motoare mari asemanatoare cu cele de stergator, acest aparat are unul foarte mic si influenteaza si asta viteza sarmei. Cand e nevoie de forta sa impinga scade turatia, are ceva reductor cu roti dintate. Pare destul de complicat de adaptat unul de stergator si nu cred ca merita.

Nu prea gasesc ceva sursa de 30v si 4-5a.

Editat de davidut5
Link spre comentariu

Am luat sursa de 24v reglat la maxim 27v, merge bine, a fost 43lei la emg.

Am sudat cateva minute si transformatorul se incalzeste cel mai tare, ce m-am mirat ca s-au incalzit si firele de la condensatori, sunt destul de groase, probabil peste 6mm2. Pentru niste conzi chinezesti ma gandeam ca e destul. SI sertizarea ramasa la iesire din traf s-a incalzit, era facuta chiar bine zic eu: camasa din cupru la interior o tresa din cupru peste cele 3 fire de aluminiu; strans foarte bine, firele erau deformate. Dupa montarea conectorului cu surub nu s-a mai incalzit.

Am pus la ventilator un difuzor(conserva) pentru a dirija mai bine aerul, ma gandeam ca ajuta la racire.

Iu9gLWR.jpg

4JpIYTI.jpg

3lHTHvl.jpg

Editat de davidut5
Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări