Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

tras in banda grundig triumph 1221

Recommended Posts

buna ziua!cineva mi-a adus la reparat acest tv alb-negru.sursa cu tranztba 1440g=cale comunatba 920=sincroprocesortba120=AFIstaa611b12u=sunetcadre=tda1170sfinal linii=bu607dfinal video=bf859initial a avut defect pe cadre(tda1170s) si o rez devalorizata pe alimentarea caii comune.acum mai trebuie tras in banda.am incercat cu un convertor de sunet pe filtrul ceramic de 5,5 MHz de pe intrarea bu 120u, alimentat de pe selector cu 12v, dar nu functioneaza.mentionez ca pe calea comuna nu exista FUS ci doar bobine.a mai incercat cineva sa traga in banda un alb-negru?tv-ul este al unei batrane adus din germania de nepoti.mi-ar fi de folos si schema lui.astept pareri si va rog sa nu ocoliti acest topic.

• Replies 11
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

NU umbla in bobine ca-l faci praf. Aparatul asta are 30 de ani si nu poate fi modificat usor pentru ca atenuarea la 38.9-6.5=32.4 este foarte mare pentru a se incadra in standardul german foarte strict cu interferenta intre canalele adiacente. Gaseai ZECI de tv Sport romanesti gratis sau aproape gratis pe care le puteai pune pe linia de plutire mult mai usor. La marea curatenie din 3 noiembrie sigur gaseai aruncate chiar la tine in oras.Si in al doilea rand ce faci cu D/K cand toate programele TV sunt emise acum in UIF (UHF) direct in norma B/G cu sunet pe 5.5 MHz?Si in al treilea rand cati bani iti da baba pentru reparatie sau faci munca patriotica?Si in al patrulea rand ce dracu de nepoti sunt astia; in Germania gaseai gratis sau la 1 euro destule tv color defecte dar de 5-10 ani vechime. Chiar functionale daca sunt mai vechi. In zilele de curatenie acolo chiar gasesti multe tv pe strada.Eu in Romania, in Bucuresti, tot am reusit sa recuperez 3 color si un alb/negru toate fabricate in anii 80-90 la curatenia din 3 noiembrie. Si erau foarte putine fata de Germania.

am vrut sa incerc sa montez un filtru de 6,5 in paralel cu cel de 5,5 dar din pacate nu prea am acces sa-l lipesc decat daca deslipesc calea comuna si este cam complicat.in schimb am putut sa lipesc(foarte greu) firul de la convertor pe pinul filtului de 5,5.daca nici cu filtrul de 6,5 peste cel de 5,5 nu functioneaza cu care bobina ar trebui sa ma ''joc''.cea de pe intrarea la tba1440g?o sa incerc maine si o sa va anunt daca am reusit.multumesc de idee.

in buzau doar pro tv-ul emite pe 5,5 MHz.o sa incerc sa ma joc putin cu bobinele.acum daca tot m-am chinuit cu el o sa incerc si asta.este al unei babute care m-a rugat insistent sa-l fac ca moare de plictiseala.eu nu repar decat din placere pt rude,cunoscuti si prieteni.nu repar neaparat pt bani.

incearca sa pui firul de la convertor pe pinul 14 de la tba 120.Ai grija sa fie setat pe6,5 convertorul(filtrul de 6,5 sa fie in baza la tranzistor) daca nu inverseaza-le intre ele.Vezi k la integratul de la calea comuna iesirile pt semnal video compex sunt pe pinii 11 si 12 (nu mai stiu care e pt sunet).Vezi pe care merge.Daca e adus din germania tre sa-l tragi pe 6,5...este tras deja pe 5,5.

OK. Ia-o ca un experiment. Nu umbla la bobinele din sunet. In calea comuna exista asa numitul filtru FTZ care "taie" frecventa imagine de la canalul adiacent superior si care este la 38.9-7=31.9 Mhz de aici atenuarea foarte puternica la 32.4 Mhz unde vine sunetul D/K. Gaseste acest circuit LC (este intre calea de semnal si masa) si decupleaza-l.In ultima instanta modifici circuitul cu un FUS binorma similar cu tv a/n romanesti fabricate in ultimii ani, desi e o solutie laborioasa si destul de greu de realizat "in aer".Raman la parerea mea cu nepotii; daca tot voiau sa faca o fapta buna veneau cu un tv color si mai recent nu cu antichitatea asta. Pana si romanii cei mai saraci tot au televizor color si au renuntat la alb/negru fie el Sport sau nu.

eu sunt de parere k nu ar mai trebui sa umble la nimic.Toate alb-n pe care le-am avut la reparat s-a rezolvat cu convertor ,eventual mici reglaje.Daca nu merge nici asa inseamna k nu e bun convertorul.

E bine sa testezi convertorul in alt aparat ca sa fii 100% sigur ca e bun. La a/n romanesti la care se face conversia inversa din D/K in B/G+D/K merge intr-adevar fara probleme, sunetul B/G este chiar "ridicat" pe caracteristica si de aici apare uneori bazait pe imagini cu titraje sau sigle cu nivel mare de alb.La conversia B/G in B/G+D/K apar probleme pentru ca sunetul e "coborat" pe caracteristica iar in cazul aparatelor produse pentru Germania (de Vest la data aia) este "omorat" complet de acel filtru FTZ care trebuie obligatoriu deconectat in caz contrar receptia sunetului D/K (6.5 Mhz deci 32.4 pe caracteristica FI) este imposibila cum am spus intr-un post precedent.

am pus un filtru de 6,5 peste cel de 5,5 dar fara efect.am incercat sa reglez putin si din bobine dar fara rezultate.in cele din urma am legat si firul de la convertor la cele 2 filtre de 6,5 si 5,5 si am constatat ca se intelegea ceva.am reglat putin din bobona convertorului si sunetul a devenit destul de clar.nu inteleg de ce nu a mers direct cu convertor sau cu filtrul de 6,5 peste cel de 5,5.de ce a fost nevoie de filtru de 6,5 peste cel de 5,5 si de convertor?am mai schimbat un cond pe alimentare si cam asta a fost tot.acum babuta este foarte bucuroasa ca are la ce vedea stirile.multumesc tuturor pt pareri.