Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Resetare cip si FF in eeprom

Guest mic

Recommended Posts

Stie cineva ca sa-i fac la un 90S2313 sa nu se mai reset-eze si sa nu uite primele locatii din eeprom, controlleru fiind pus sa lucreze intr-un mediu industrial? Are separare galvanica cu restul instalatiei, are ecran de tabla, are ceas extern...etc, etc Fenomenul l-am intalnit si pe la M8 pentru versiunea pe 16MHz.???

• Replies 9
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• bogdanm

2

• nicu_stef

1

cred ca il scriu bine de vreme ce si la M8 doar unele versiuni (cu 16 Mhz) se reseteaza. Versiunile M8L - 8MHz nu fac probleme nici una.Ce sa-ti spun, nu pot sa fac selectie de 90S2313, cel putin 2 din 3 fac treaba asta cu primele locatii de eeprom, daca scriu la sfarsit in doua locatii si pun o suma de control in a treia pot sa fiu aproape sigur ca ce citesc este ceea ce am si scris.Asta se intampla pe teren, pe masa aici nu fac treaba asta nici sa le tai.Am simulat zgomot industrial 5KV de pe un trafo de aprindere, etc, etc si asa se mai intampla si pe masa, dar nu asa des ca acolo.Poate stie cineva, care a mai lucrat in medii zgomotoase. Am auzit ca PIC-urile nu fac treaba asta.Ce am mai facut am pus un 89c2051 cu 24C16 si este OK. Dar nu are viteza, 2MIPS...

Am inteles. Pe mine personal ma depaseste problema asta. Poti incerca insa sa postezi intrebarea asta pe http://www.avrfreaks.net, e un forum specializat in AVR-uri, si tin minte ca am vazut de mai multe ori subiecte de genul "EEPROM data corruption". Pune si acolo o intrebare, s-ar putea sa ai mai mult noroc. Si te rog, daca aflii raspunsul, spune-ne si noua, ca m-ai facut curios :)

...de curiozitate, alimenteaza-l dintr-un acumulator mic, sau 3 baterii r6 (preferabil acolo langa el), si mai spune-ne,prin documentatie am gasit doar despre prima locatie din EEPROM recomandarea de a nu fi folosita in cazul S2313

• 4 weeks later...

si eu am observat ca se altereaza eepromul la 2313. dar numai daca il alimentez si ii tai alimentarea in mod repetat. la atmega nu am observat fenomenul asta.cum ai circuitul de reset?

Eeprom-ul se "corupe" daca cipul este resetat fortat (intrerupta alimentarea, cadere de tensiune sau alte motive) in timp ce scrie eepromul. E posibil sa se intample acelasi lucru si daca citeste eepromul in acel moment. Eu am patit acelasi lucru cu AT90S8535. Solutii sunt (cel putin) doua:1. Foloseste un brown-out detector extern, care sa detecteze ca tensiunea e busita (prea mica), atunci va reseta cipul in mod corect asa incat sa nu scrie/citeasca eepromul in acel moment. Asta daca tii neaparat sa folosesti 23132. Foloseste un cip mai nou (atmega de exemplu, chiar si unele tiny), astea noi au brown-out detector inclus. Vezi ca brown-out detectorul trebuie activat din fuse (parca fuse se cheama BODEN). Si evita sa folosesti prima locatie din eeprom.Moshu'

Am pus fuse-ul si pe 2.7V si pe 4V, da tot degeaba. Sunt unele capsule de Mega8/16MHz pe care nu te poti baza. Modele pe 8Mhz ce low power nu fac nici una prostii. Cred ca o sa trec din nou pe 89C52 si 24C16 si am terminat balciul cu AhhVR-urile.Multumesc mult.