Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Energie alternativa din anii 50


Guest keta

Recommended Posts

Un batrinel mi-a povestit despre o lampa de productie sovietica care ardea gaz si avea de jur imprejur elementi (radiatoare din aluminiu) si care producea curent la acea vreme, suficient de mult sa alimenteze un aparat de radio (sigur cu lampi si consum mare) si care se pute auzi tare intr-o camera la tara unde se stringeau toti ca la discoteca. (De muzica populara autentica , nu manele)L-am provocat putin si cu greu am reusit sa-l fac sa scotoceasca prin pod, dar ceea ce am gasit nu-mi da o idee clara asupra obiectului si a principiului de functionare. In fapt ceea ce am mai recuperat de la mosu sunt doar acel radiator circular din aluminiu cu multe petale si ceva lantisoare care zice el tineau sticla de lampa si tot ansamblul.Daca stie cineva ceva despre acest obiect sau a auzit despre ceva asemanator de abia astept sa am detalii suplimentare.Vreau sa-l reconstruiesc , dar nu-mi imaginez principiul de functionare.Astept multe pareri.

Link to comment
  • Replies 4
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Multumesc de linkuri.Este exact aparatul din care am ceva parti. TGK-3 Acum trebuie sa studiez mai atent documentatia si sa vad daca se poate reface sau nu.stiu ca elemente peltier se gasesc de cumparat dar elemente de astea (inversul lor) se mai fabrica ?

Link to comment

Iata un articol interesant :

 

Căldura corpului omenesc poate fi sursă de curent. Să precizăm că nu ne referim la ?Matrix? sau la alte filme ştiinţifico-fantastice.

 

Cercetători de la Institutul Fraunhofer de Circuite integrate din Nürnberg folosesc căldura corpului uman pentru a produce curent. Conducătorul proiectului, Peter Spies, speră că, în câţiva ani, vor putea fi încărcate celularele prin simplul fapt de a fi purtate la corp. Scopuri mai apropiate ale cercetării sunt, de exemplu, sensori cu ajutorul cărora să fie măsurate în spitale tensiunea arterială, ritmul cardiac sau temperatura corpului. Interes pentru noul sistem a manifestat şi producătorul de avioane Boeing, care intenţionează să monteze aparatul în fotolii.

 

 

 

La baza acestei tehnici se află generatoare termo-electrice. Componentele, mari de 2 x 2 cm şi groase de câţiva milimetri, produc curent, prin efectul Seebeck, din diferenţele de temperatură. Medicul şi fizicianul Thomas Seebeck a descoperit în anul 1821 că într-o bară din metal trece curent, atunci când un capăt este cald, iar altul rece. Generatoarele termo-electrice produc curent datorită diferenţei de temperatură ce ia naştere între două semiconductoare diferite.

 

 

 

Este de la sine înţeles că generatoarele livrează cu atât mai puţin curent, cu cât diferenţa de temperatură este mai mică. La generatoarele de până acum diferenţa de temperatură trebuia să fie de câteva zeci de grade, astfel încât curentul produs să fie suficient pentru a acţiona aparate. Or, o astfel de diferenţă de temperatură nu există în principiu între corpul uman şi mediul înconjurător. Pentru a soluţiona problema, fizicienii din Nürnberg au alcătuit unele componente cu totul noi şi au optimizat elementele transductoare care transformă tensiuni scăzute în tensiuni înalte. Pentru ca generatoarele să livreze curent constant, şi nu dependent de modificările momentane de temperatură, energia electrică produsă este înmagazinată în condensatoare sau baterii.

 

 

 

În doi până la patru ani, primele produse cu această tehnică vor putea fi comercializate. Boeing, de exemplu, vrea să le introducă în avioanele sale, pentru a alimenta cu energie comutatoarele de la fotolii, fără să mai fie trase cabluri peste tot. Produsele vor fi utilizate de asemeni în aparate medicale purtate pe corp sau în aparate de citit costurile de calorifer. Totuşi, pană când vor putea fi acţionate celulare sau mp3-player numai cu energie obţinută termo-electric va mai dura un timp. La stadiul actual al tehnicii, ar fi nevoie de o sută de ore pentru a încărca un telefon mobil. Dar tehnica poate fi îmbunătăţită ? precizează autorii ei.

 

 

Elisabeta Strudza

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines