Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

P.F.C. de 2kw


Postări Recomandate

  • Răspunsuri 73
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vijelie are dreptate, nu-i atat de simplu.

O sa ridici practic HV-ul din primar de la 310-320 la 390, si trafului sursei existente nu cred ca o sa-i convina foarte mult treaba asta. 

In secundarele or sa creasca cu mai bine de 20% in gol, si iarasi trebui analizat daca e ok sau nu.
Si nu in ultimul rand trebui verificat atent ce anume depinde de alimentarea directa din retea ( spre exemplu un traf micut pcb pentru alimentare parte de control, un softstart, etc )...

Link spre comentariu

Se poate folosi PFC-ul (iesirea lui o pui direct la +320Vcc de dupa redresare) si din divizorul rezistiv, ii scazi tensiunea de iesire la 320Vcc in loc de 385-400-425Vcc ca sa mentii identice tensiunile "oficiale" de la iesirea sursei.

 

Si eu recomand interleaved PFC pt audio, dar merge si single phase, banuiesc ca etajul final nu are mai mult de 500W out x 2 canale si restul pina la 2kW este "acoperire".

 

Trebuie avut insa in vedere ca PFC-urile sint foarte sensibile la variatiile de frecventa ale retelei, cele mai multe "trosnesc" nu din cauza fluctuatiilor tensiunii ci a frecventei retelei.

 

De aia nu am inregrat pina la urma PFC la sursele facute acum ani buni, pe care le cunoasteti deja.

 

In PRO, e cu dus si intors, multi pun amplifurile pe generatoare, PFC-urile din surse fiind majoritar supuse decesului.

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu

PFC inseamna power factor correction, sint PFC care lucreaza la 450, 420, 400, 390, 385, 360 si char 330Vcc, ultimele 2 fiind mai rare, ce e drept.

 

Uzual este la 385Vcc, acum "se poarta" la 400Vcc. Se alege tensiunea de iesire in functie de necesitati, nu tensiunea este un standard absolut in ceea ce priveste functionarea PFC.

Link spre comentariu

Ca sa poata corecta factorul de putere trebuie sa lucreze permanent in regim booster cu modulatia factorului de umplere astfel incit sa simuleze un consum rezistiv. Pt asta trebuie ca tensiunea de iesire sa fie setata mai sus decit virful alternantei plus o mica rezerva. Daca tensiune este setata mai jos decit virful alternantei, PFC-ul va functiona fara probleme DAR cind alternanta se apropie de tensiunea setata la iesire PWM-ul se duce spre zero si consumul instantaneu de curent scade semnificativ si nu se mai realizeaza conditia se simulare a curentului consumat rezistiv.

Consum rezistiv inseamna tensiune mica pe alternanta => curent mic consumat, tensiune mare pe alternanta => curent mare consumat dar daca tensiunea setata este mica atunci PWM-ul se opreste. Rezultatul este ca nu mai lucreaza ca un corector al factorului de putere, deci nu mai este PFC.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Leco, pfc-ul e un boost cu umplere modulata de forma de unda a retelei.

Regula elementara pentru orice boost e ca tensiunea de iesire e obligatoriu sa fie mai mare decat cea de alimentare.

Pentru pfc iesirea in gol trebui setata in mod absolut obligatoriu cu minim cateva procente peste maximul redresat si filtrat posibil de la retea, deci minim cateva procente peste 340, altfel asa cum zice @sesebe nu mai e pfc ci doar o dioda inseriata cu reteaua care iroseste energie.

385-390 este suficient de acoperitor si pentru variatiile retelei si pentru tensiunea conzilor de pe iesire ( sa ajunga conzi de 450V ).

 

Link spre comentariu

Toate PFC-urile, vad la intrare tensiune de circa 240-250V in pulsuri cind reteaua  de 230Vac "e cuminte" si el in "idle", de aia nu exista condensator de capacitate mare (netezire si inmagazinare de energie) imediat dupa puntea redresoare, ci doar un nepolarizat, altfel nu ar mai lucra ca PFC ci ca un simplu "booster stabilizator de Vout". Tinind cont ca un PFC de calitate trebuie sa lucreze in plaja de tensiune de 85-265Vac si nu multe de puteri mari fac cum trebuie acest lucru, din testele pe care le-am facut acum ani buni, eu zic ca e suficient si un 330-340Vcc la iesirea lui. Ca, sa fim seriosi, chiar daca toate consumatoarele inductive sau mai bine zis, nerezistive, ar avea PF 0.99 sau ideal 1, tot pilaf ar fi forma de unda a retelei.

 

Eu cred ca Dorin doreste o stabilizare mai buna a tensiunii de iesire in sarcina a sursei SMPS, il doare pe el in cot ca, consumatorul lui nu este pur rezistiv.

 

Cindva am experimentat SMPS-ul cu doar 1uF dupa puntea redresoare, exact ca la PFC, fara filtraj serios de circa 1000uF/Kw, 2 inconveniente erau:

 

1: In sarcina, se cam auzea frecventa de 100Hz in trafo SMPS.

 

2: Trebuia mai multa sirma in secundar pentru tensiune mai mare, nu tinea vrajeala cu mai putine spire in primar pentru ca este tensiunea Vbulk mai mica, fata de 320Vcc cit era cu 2-3000uF filtraj (in gol).

 

Treaba este ca la un consum de sa zicem 2kW (sarcina), din +320Vcc mai ramineau cam 270-285Vcc VBulk, iar fara 3000uF cu doar 1uF dupa punte, scadea cu 10-15V in aceeasi sarcina, deci teoretic si in secundar variatie (scadere) de tensiune mai mica.

 

Oricum in audio, nu e mare scofala tensiunea sa fie cit mai fixa, gen stabilizata, stim cu totii acest aspect.

 

Spor la treburi.

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări