Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

P.F.C. de 2kw


sk24bpo
 Share

Recommended Posts

  • Replies 73
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

O varianta usor de facut e cea cu UCC28180, o am eu la sursele mele, a facut-o si dl @Akos din cate stiu, si parca si altii.

Schema e in pdf si e destul de simplu de adaptat la game largi de putere.

Pe site-ul producatorului exista si un calculator excell cu care se face practic toata schema.

Link to comment
Share on other sites

Pt 2kW eu recomand unul dual phase, mai ales in audio. Curenti mai mici prin componentele active, radiatii EMC mai mici, riplu mai mic de curent prin condesatoul e filtrare, riplu al tensiunii mai mic.Singura problema de interes o reprezinta spatiul ocupat pe placa.

Link to comment
Share on other sites

Pai foarte simplu, la bornele de 220v alternativ ale sursei actuale. Trebuie doar un pic de grija cu softstartul daca nu cumva trebuie refacut sau comandat de dinainte de PFC. In fine, aici e un pic de bibileala.

Link to comment
Share on other sites

Vijelie are dreptate, nu-i atat de simplu.

O sa ridici practic HV-ul din primar de la 310-320 la 390, si trafului sursei existente nu cred ca o sa-i convina foarte mult treaba asta. 

In secundarele or sa creasca cu mai bine de 20% in gol, si iarasi trebui analizat daca e ok sau nu.
Si nu in ultimul rand trebui verificat atent ce anume depinde de alimentarea directa din retea ( spre exemplu un traf micut pcb pentru alimentare parte de control, un softstart, etc )...

Link to comment
Share on other sites

Se poate folosi PFC-ul (iesirea lui o pui direct la +320Vcc de dupa redresare) si din divizorul rezistiv, ii scazi tensiunea de iesire la 320Vcc in loc de 385-400-425Vcc ca sa mentii identice tensiunile "oficiale" de la iesirea sursei.

 

Si eu recomand interleaved PFC pt audio, dar merge si single phase, banuiesc ca etajul final nu are mai mult de 500W out x 2 canale si restul pina la 2kW este "acoperire".

 

Trebuie avut insa in vedere ca PFC-urile sint foarte sensibile la variatiile de frecventa ale retelei, cele mai multe "trosnesc" nu din cauza fluctuatiilor tensiunii ci a frecventei retelei.

 

De aia nu am inregrat pina la urma PFC la sursele facute acum ani buni, pe care le cunoasteti deja.

 

In PRO, e cu dus si intors, multi pun amplifurile pe generatoare, PFC-urile din surse fiind majoritar supuse decesului.

Edited by DjLeco2021
Link to comment
Share on other sites

PFC inseamna power factor correction, sint PFC care lucreaza la 450, 420, 400, 390, 385, 360 si char 330Vcc, ultimele 2 fiind mai rare, ce e drept.

 

Uzual este la 385Vcc, acum "se poarta" la 400Vcc. Se alege tensiunea de iesire in functie de necesitati, nu tensiunea este un standard absolut in ceea ce priveste functionarea PFC.

Link to comment
Share on other sites

Ca sa poata corecta factorul de putere trebuie sa lucreze permanent in regim booster cu modulatia factorului de umplere astfel incit sa simuleze un consum rezistiv. Pt asta trebuie ca tensiunea de iesire sa fie setata mai sus decit virful alternantei plus o mica rezerva. Daca tensiune este setata mai jos decit virful alternantei, PFC-ul va functiona fara probleme DAR cind alternanta se apropie de tensiunea setata la iesire PWM-ul se duce spre zero si consumul instantaneu de curent scade semnificativ si nu se mai realizeaza conditia se simulare a curentului consumat rezistiv.

Consum rezistiv inseamna tensiune mica pe alternanta => curent mic consumat, tensiune mare pe alternanta => curent mare consumat dar daca tensiunea setata este mica atunci PWM-ul se opreste. Rezultatul este ca nu mai lucreaza ca un corector al factorului de putere, deci nu mai este PFC.

Edited by sesebe
Link to comment
Share on other sites

Leco, pfc-ul e un boost cu umplere modulata de forma de unda a retelei.

Regula elementara pentru orice boost e ca tensiunea de iesire e obligatoriu sa fie mai mare decat cea de alimentare.

Pentru pfc iesirea in gol trebui setata in mod absolut obligatoriu cu minim cateva procente peste maximul redresat si filtrat posibil de la retea, deci minim cateva procente peste 340, altfel asa cum zice @sesebe nu mai e pfc ci doar o dioda inseriata cu reteaua care iroseste energie.

385-390 este suficient de acoperitor si pentru variatiile retelei si pentru tensiunea conzilor de pe iesire ( sa ajunga conzi de 450V ).

 

Link to comment
Share on other sites

Toate PFC-urile, vad la intrare tensiune de circa 240-250V in pulsuri cind reteaua  de 230Vac "e cuminte" si el in "idle", de aia nu exista condensator de capacitate mare (netezire si inmagazinare de energie) imediat dupa puntea redresoare, ci doar un nepolarizat, altfel nu ar mai lucra ca PFC ci ca un simplu "booster stabilizator de Vout". Tinind cont ca un PFC de calitate trebuie sa lucreze in plaja de tensiune de 85-265Vac si nu multe de puteri mari fac cum trebuie acest lucru, din testele pe care le-am facut acum ani buni, eu zic ca e suficient si un 330-340Vcc la iesirea lui. Ca, sa fim seriosi, chiar daca toate consumatoarele inductive sau mai bine zis, nerezistive, ar avea PF 0.99 sau ideal 1, tot pilaf ar fi forma de unda a retelei.

 

Eu cred ca Dorin doreste o stabilizare mai buna a tensiunii de iesire in sarcina a sursei SMPS, il doare pe el in cot ca, consumatorul lui nu este pur rezistiv.

 

Cindva am experimentat SMPS-ul cu doar 1uF dupa puntea redresoare, exact ca la PFC, fara filtraj serios de circa 1000uF/Kw, 2 inconveniente erau:

 

1: In sarcina, se cam auzea frecventa de 100Hz in trafo SMPS.

 

2: Trebuia mai multa sirma in secundar pentru tensiune mai mare, nu tinea vrajeala cu mai putine spire in primar pentru ca este tensiunea Vbulk mai mica, fata de 320Vcc cit era cu 2-3000uF filtraj (in gol).

 

Treaba este ca la un consum de sa zicem 2kW (sarcina), din +320Vcc mai ramineau cam 270-285Vcc VBulk, iar fara 3000uF cu doar 1uF dupa punte, scadea cu 10-15V in aceeasi sarcina, deci teoretic si in secundar variatie (scadere) de tensiune mai mica.

 

Oricum in audio, nu e mare scofala tensiunea sa fie cit mai fixa, gen stabilizata, stim cu totii acest aspect.

 

Spor la treburi.

Edited by DjLeco2021
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines