Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

IBA1 Incarcator Baterii Auto (Redresor) Radio Progres


Postări Recomandate

Salutare,

 

Am descoperit acest anunț care mi-a amintit de un astfel de aparat cumpărat de tatăl meu în 1996. 

 

Clipboard01.jpg

 

 

Nu a funcționat niciodată conform descrierii din instrucțiuni, unde se menționa că ledul DECUPLAT se aprinde când bateria este încărcată. Ledul stătea aprins pe tot timpul încărcării la aceeași intensitate precum cel martor de rețea.  

Conform instrucțiunilor, exista o protecție de circa 30 de secunde la scurt-circuit sau conectarea inversă a bornelor.  Fiind copil de 10 ani, am probat această funcție uitându-mă pe cronometru și pipăind radiatorul din spate:rade:. După 10 sau 20 de secunde nu am sesizat nici un fel de încălzire. 

 

Fiind folosit rar, la un moment dat mi s-au părut utile carcasa și transformatorul pentru o sursă reglabilă:bataie. Placa originală avea un integrat DIP8 (nu mai știu care) și câteva rezistențe de 3W. 

 

Deține cineva acest model? Cu siguranță (și din păcate) a fost o serie foarte restrânsă numeric. Aș fi curios să știu dacă utilizatorii au fost mulțumiți de funcționare și ce schemă folosea. 

 

Clipboard02.jpg

 

Clipboard03.jpg

 

Clipboard04.jpg

 

Clipboard06.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 77
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Dat fiind curentul de ieşire destul de mic, cred că schema e a unei surse cu limitare de curent.Iar ledul de ,,decuplare,, probabil lua informaţa de pe rezistenţa de limitare, e doar o bănuială.Nu am avut astfel de redresor la reparat, nici nu îmi amintesc să fi văzut măcar unul...

Link spre comentariu

Cred ca pe alte forumuri posibil sa găsești pe unii care sa fi dat bani pe asa ceva. Aici, majoritatea știu sa încropească ceva pt încărcat bateria, sau întreabă cum se face, nu cumpăra de gata. Dacă ciudățenia aia s-a fabricat în doar câteva sute de exemplare, la cât de bune zici ca sunt, ma îndoiesc sa mai existe prea multe în varianta originala. În ce an se întâmpla aventura cu exemplarul tău? Măcar sa ne facem o idee dacă e din anii 90 sau e mai vechi. 

Nici eu nu am întâlnit asa ceva, fără sa am pretenția ca am văzut prea multe. 

Si ala din anunț, la prețul ala o sa stea o vreme (lunga) la vânzare, dar nu ai nici o garanție ca la interior e montajul original, și nu o sursa stabilizata de 2... 3A.

Link spre comentariu

In 1996 l-a cumpărat tata. Fiind un model rar, mă gândesc că are oarecare valoare pentru inventarierea aparatelor fabricate în România. Acum aș fi curios să văd ce schemă are. Tranzistorul era un model mai rar, fabricat la IPRS, clar nu era 2N3055.

Posibil să fie cum a spus dl validae. În acest caz, denumirea DECUPLAT este eronată. Dacă îl lași în priză, se evaporă apa.

Link spre comentariu
Acum 3 ore, dacos a spus:

In 1996 l-a cumpărat tata. 

Clar ca e din perioada de agitație, când chiar credeam ca putem face producție pe cont propriu și asta sa ne aducă chiar și bunăstarea. Încă nu realizam ca noi trebuia sa fim piața de desfacere. Acum nu cred ca se mai îndoiește careva. 

Link spre comentariu

Nu îmi dăduse prin cap să-l întreb pentru că din textul acestui anunț și al altora părea că nu știe ce vinde (de exemplu: „condensator bobinat”). Despre acest redresor spune că are 45 de ani:rade: .

 

Dar iată că am avut noroc. Montajul este cel original, cu un operațional 741. 

 

image.jpg

 

image-1.jpg

 

image-2.jpg

 

Link spre comentariu

Arata ca și cum ar fi făcut de elevi în procesul de practica din cadrul liceelor de specialitate. Păcat ca are pretenții absurde. La 50 lei ar fi meritat satisfăcută curiozitatea. 

Acum 8 ore, dacos a spus:

 părea că nu știe ce vinde (de exemplu: „condensator bobinat”). 

Daca e sa luam de buna afirmația, cele electrolitice erau bobinate cu staniol și hârtie :rade:

Link spre comentariu
Acum 9 minute, doru3160 a spus:

Ala era alimentator cu tensiune alternativa la ieșire. Am avut doua, și ambele la fel. Trei ieșiri cu tensiune alternativa, 6v, 12v, și 24 v parca. Nu aveau ce sa arate la interior. În carcasa și cu traful propriu din dotare, ieșea un redresor auto decent. 

La ăsta din poza de mai jos mă refeream,de pe topicul celălalt,cu 6-12Vcc la ieșire.

IMG-20211230-190925.jpg

Link spre comentariu
Acum 3 ore, doru3160 a spus:

Arata ca și cum ar fi făcut de elevi în procesul de practica din cadrul liceelor de specialitate. Păcat ca are pretenții absurde. La 50 lei ar fi meritat satisfăcută curiozitatea. 

Daca e sa luam de buna afirmația, cele electrolitice erau bobinate cu staniol și hârtie :rade:

Am impresia că Radio Progres a avut și o unitate de învățământ. Un fel de școală profesională. Tinerii mergeau la un fel de internship. Mai mulți meseriași spun în treacăt: „Am făcut practica la Radio Progres”. 

Acum 2 ore, adydep a spus:

La ăsta din poza de mai jos mă refeream,de pe topicul celălalt,cu 6-12Vcc la ieșire.

IMG-20211230-190925.jpg

 

Da, acesta chiar arată confecționat gospodărește. Reiau: pachetul de tole arată ca vai de lume.

Din moment ce a fost nevoie să bată cu ciocanul, înseamnă că erau recuperări depozitate neglijent. Până la urmă, nu era acesta un criteriu esențial pentru acest aparat în acea perioadă (1987 - economii multe + nu deranja pe nimeni un zgomot ambiental sau indus în rețea). 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări