Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

De ce scade presiunea in centrala de gaze?


Gaza
 Share

Recommended Posts

Buna seara,

Am și eu o centrala de apartament Ariston și am observat ca dacă fac baie (la modul umplu cada cu apa calda) îmi scade presiunea sub 1 și se oprește centrala (curgând apa rece in loc de calda).Dacă ridic presiunea centrala pornește la temperatura la care era setată apa din centrala( Când fac aceasta Operațiune de exemplu ridic presiunea la 1.5 ea se duce in 2.5)Este normal acest lucru? Cât ar trebui sa am presiunea in centrala?Precizez ca nu am termostat și centrala are 3 ani.

Multumesc

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 14
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Trebui mai intii verificata presiunea si integritatea membranei din vasul de expansiune. 

Cred ca s-a mai explicat pe forul cum se poate face asta. daca acolo este totul OK atunci lucrurile se mai complica putin si mai bine apelezi din start la un mester daca nu ai experienta cu centrale (si se pare ca nu ai de vreme ce ai intrebat).

Link to comment
Share on other sites

Centrala are un vas de expansiune, undeva in carcasa, Trebuie sa vezi un ventil , exact ca la roțile masinii. La mine ventilul este undeva in partea de sus a centralei. Ia o pompă, este bună cea pentru biciclete si "baga" 1,5 bari sau cat scrie in cartea centralei. 

Posibil ca membrana sa fie lipita de peretii vasului, astupa ventilul,  nu mai poti face presiune in vasul de expansiune. Las-o balta, nu desfă centrala. Cumpara un vas de expansiune de 10-20 litri, nu este obligatoriu sa-l montezi langa centrala. Este bine oriunde, pe circuitul caloriferelor. 

Link to comment
Share on other sites

Doar dacă e făcută în cala vaporului sa ai ghinion ca în 3 ani sa cedeze vasul. Faptul ca pierde presiune la cerere de apa calda, ma duce cu gândul la schimbătorul în placi. Doar acolo ai punct comun între circuitele hidraulice. Variația presiunii poate fi și din vas, dar nu în sensul scăderii la cota de avarie când ai cerere de apa calda. Sunt multe aspecte care ți-e ți se par nesemnificative și nu ni le-ai relatat, dar un meseriaș le observa la fata locului. Nu as cheltui nimic pe nici o piesa doar pe prezumții pe forum. Cheamă pe cineva de specialitate și e posibil sa o rezolvi mai ușor decât crezi. 

Link to comment
Share on other sites

Când centrală e oprită, presiunea creste? Dacă răspunsul este da, trebuie înlocuit schimbătorul de caldura. Cel mai probabil schimbătorul bitermic(nu se da modelul exact de centrală). Eu nu am văzut schimbător in placi fisurat între circuitele de ACM și agent termic. 

Link to comment
Share on other sites

Acum 13 ore, dan_b11 a spus:

Când centrală e oprită, presiunea creste?

Nu e obligatoriu sa crească semnificativ. Am întâlnit cazuri când presiunea pe oraș nici în orele cu consum redus nu creștea peste 2 bari. Centrala aia era într-un veșnic proces de umplere, doar când era pe ACM se golea. De aia spuneam ca sunt multe aspecte neglijate în prezentarea problemei, și rezolvare pe forumuri doar pt a scăpa de plata unei diagnosticări corecte la fata locului mai greu de realizat. 

Link to comment
Share on other sites

Când cele doua circuite din diverse motive ajung sa comunice între ele, nu contează unde este senzorul de presiune, chiar dacă în mod normal monitorizează circuitul primar din cazan. Totdeauna vor exista diferențe între ce trebuie sa fie și ce este. Asta e știut numai din practica. 

Link to comment
Share on other sites

Acum 17 ore, BRANCA a spus:

 Nu văd legătura cu vasul de expansiune...Senzorul de presiune nu e pe circuitul de încălzire?Măsoară cumva acesta şi presiunea intrare pe apă rece?Pe reţea tot timpul ar trebui să fie presiune mai mare de 1 bar...

Urmaresc!

Acum 1 minut, tavipop a spus:

Urmaresc! Vana cu 3 cai?

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Cu destul de multi ani in urma am intalnit acest defect (perforare intre circuitul hidraulic al agentului termic si circuitul de incalzire ACM).

Cazanul era o constructie de tip bitubular, pe reteaua de apa era o presiune mare (in Falticeni), la discutii ulterioare cu cei care instalasera

tevi pe-acolo, am inteles ca se depaseau 10 bar. In primul rand, ar fi trebuit un regulator de presiune; schimbatorul bitubular poate ca putea

fi reparat (daca se putea accesa perforatia), sau inlocuit (sau inlocuit tot cazanul). Asa, el pierdea permanent apa calda prin supapa de

protectie (de 3 bar).....

Link to comment
Share on other sites

Și când ma gândesc ca la mine am 6 bar în mod curent pe rețea, și mi se părea mult... la 10 bar ce sa mai spui?  Ma întreb la ce bun 10 bar când cu 6 urca lejer 8...10 nivele. Niște pompe muncesc aiurea acolo. 

Link to comment
Share on other sites

Aveam mari variatii si periodic umpleam centrala.

Era vasul de expansiune insuficient umflat.

Pierderea din instalatie fiind exclusa deoarece pe perioada verii presiunea ramane constanta.

 

Omul care a venit la revizie a explicat ca eu de fapt tot umpleam vasul.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines