Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Metoda de facut cablaje prin transfer de toner fara caldura


M.Adrian

Postări Recomandate

       Am vazut zilele astea pe youtube un video cu o metoda de transfer toner de facut cablaje de care nu stiam, si mi se pare foarte interesanta. A incercat cineva pana acum? Chiar merge asa de usor ca in video? ca parca mi-as lua si eu o imprimanta cu laser daca tot asa, iar daca are cineva una functionala care nu ii mai foloseste si o da mai ieftin decat ce e pe altex, chiar m-as bucura daca m-ar contacta in pm.

 

Link spre comentariu

Unora le iese. La început este mai greu, apoi, prin exercițiu, rezultatele devin din ce în ce mai bune. Și metoda cu transfer la cald merge foarte bine. Unii o preferă. Dar indiferent ce metoda alegi, fără imprimantă laser nu faci nimic, așa că achizitia unei imprimante este primul pas. 

Caută pe forum. Sunt subiecte atât despre realizarea cablajelor cât și despre imprimante. 

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

       Salutari! Am incercat zilele astea metoda si am obtinut in final rezultate perfecte as zice. Am cumparat o imprimanta laser second hand Lexmark MS510, niste pcb-uri de test si am inceput experimentele.

       In final am ajuns la concluzia ca proportia cu rezultatele cele mai bune a fost de 2:2 din alcool izopropilic 99.9% si dizolvant de lac de unghii pe baza de acetona.

       Metoda de transfer a fost:

  • imprimare cablaj pe hartie de revista (lucioasa)
  • aplicare amestec pe pcb si pe hartia de revista imprimata
  • asteptat 15 secunde si apoi pusa hartia pe pcb
  • presat cu degetul pe toata hartia pentru transfer si eliminat bulele de aer de sub hartie
  • am presat pana cand s-a evaporat amestecul din hartie dupa care am udat iar hartia si am reluat presatul pana cand s-a uscat hartia
  • am pus pcb-ul in apa la temperatura camerei cam 10 minute inainte sa dau hartia jos           

       Cand am vrut sa dau hartia jos s-a desprins aproape toata singura fara prea mult efort din partea mea, iar tonerul s-a transferat perfect, au ramas doar urme superficiale ale traseelor pe hartie.

IMG-20220513-213522.jpg

       Acestea sunt alcoolul izopropilic folosit si dizolvantul de lac de unghii. Eu l-am cumparat pe asta din Kaufland. Atentie, trebuie sa fie cel pe baza de acetona, cel fara acetona nu cred ca va functiona.

       Inca o mentiune, daca folositi acetona pura cu siguranta proportia folosita de mine nu va avea rezultate bune si trebuie sa experimentati pana o gasiti pe cea buna. Intr-un articol al cuiva care a folosit acetona pura am citit ca ar fi ok un amestec de 1:8 sau 2:8 parti de acetona:alcool.

IMG-20220513-213653.jpg

                 

IMG-20220513-WA0018.jpg

       PCB-ul dupa imprimare. In zona cu cele 4 trasee apropiate am insistat destul de tare cu unghia ca sa le ciobesc asa, tonerul s-a lipit bine. Mai este un defect mic la traseul din mijloc din partea de jos unde e extins putin tonerul in spatiul dintre trasee, nu am verificat hartia inainte sa stiu daca defectul era deja sau nu, e posibil sa fi fost un defect de la imprimare ori poate am miscat eu putin hartia in zona aia cand presam.

       Traseele sunt de 0.5mm iar spatiul minim dintre ele e de aprox. 0.3mm.

IMG-20220513-WA0020.jpg

       Hartia de pe care am facut transferul.

 

       Eu sunt foarte multumit de ce am obtinut. O metoda de transfer mai usoara pe care nu am incercat-o pentru ca nu am avut cu ce, e sa presez cu o rola de cauciuc hartia. Ar fi mai usor in special pentru cablaje de dimensiuni mai mari si nici nu cred ca obosesti asa de usor. 

       Sper ca e sau va fi de ajutor si altcuiva ce am aflat eu azi, deci spor la mesterit!

 

 

 

Link spre comentariu

Poți încerca o metodă combinată, transfer la rece și un tratament la cald pentru fixarea și uniformizarea tonerului. Folosind exclusiv metoda cu transfer la rece, uneori mă pricopseam cu niște carii, mai ales pe planurile de masa sau pe traseele cu suprafață mare. După corodare cuprul nu avea o suprafață perfectă, apăreau mici ciupituri. 

Așa că am încercat, după transferul la rece și presarea hartiei, să trec plăcuța de câteva ori prin laminatorul cumpărat într-o doară de la Lidl și care stătea nefolosit. Laminatorul preîncălzit, bineînțeles. Surpriza a fost deosebit de plăcută, transferul s-a realizat perfect, tonerul avea un aspect lucios iar după corodare și spălarea tonerului am obținut trasee și paduri conturate foarte bine. 

Și încă ceva: în pozele tale se vede cum ai agresat destul de tare suprafața de cupru la curățare folosind, probabil, un burete de vase aspru. Eu folosesc pentru curățare și degresare o "crema" pe care o fac din praf de curățat, Cif cremă și detergent de vase Fairy. Folosesc un burete de vase dar cu partea moale și frec cu acea cremă până ce cuprul devine lucios. Unii afirma că acele asperități ajută la fixarea tonerului. La mine tonerul se fixează foarte bine și pe o suprafață lucioasă. 

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu
La 13.05.2022 la 21:20, M.Adrian a spus:

       Salutari! Am incercat zilele astea metoda si am obtinut in final rezultate perfecte as zice. Am cumparat o imprimanta laser second hand Lexmark MS510, niste pcb-uri de test si am inceput experimentele.

       In final am ajuns la concluzia ca proportia cu rezultatele cele mai bune a fost de 2:2 din alcool izopropilic 99.9% si dizolvant de lac de unghii pe baza de acetona.

   

 

 

 

       Revin cu o mica corectie, proportia e defapt 1:1, adica o parte de alcool izopropilic la o parte de dizolvant, am trecut 2:2 pentru ca in tabelul unde am trecut cantitatile din timpul experimentelor era notat 2ml : 2ml de alcool:dizolvant.

Link spre comentariu
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări