Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Ovidanie

Ce distributie sa aleg?

Recommended Posts

Am un laptop Lenovo Aspire ES15  model ES1-520-35G4 cu procesor AMD Dual-Core E1-2500-1,4GHz  8Gb RAM

SNID 53602941834

Se pare ca din fabrica a venit cu Win10 Home, probabil ceva optimizat pentru flasneta asta, altfel nu-mi explic de ce este asa lent dupa reinstalarea Win. Clienta zice ca

 

Va rog sa-mi recomandati o distributie de Linux, va fi laptop pentru scoala online.

Link to comment
Share on other sites

La 1.4Ghz foarte posibil ca si Linux din distributiile mai noi sa nu se miste prea bine in mod grafic cu aplicatiile pentru scoala online.
Daca este numai pentru acest scop, incearca sa pui Windows XP pe el si un browser care sa pacaleasca serverele web ca este de 'ultima genaratie'.
Mypal de exemplu.

Link to comment
Share on other sites

Am incercat Mint 17 XFCE si nu amdrivere pentru camera. Win XP exclus, este prea vechi.

Am incercat Win7, dar nu am drivere si nici fabricantul nu are, laptop-ul a fost facut pt. Win10 Cu Win7 a functionat bine pana cand am instalat online driverele, (DriverPack), apoi a luat o razna. 3 secunde functiona apoi se bloca 1 sec. Maine incerc Mint20 XFCE, de curiozitate. Apoi voi incerca din nou cu Win7, ma voi uita in DeviceManager sa vad ce drivere lipsesc,  eventual scanez cu DriverPack pentru identificare  si merg pe site-urile producatorilor sa caut driverele.

 

Ubuntu sta bine la capitolul drivere?

Link to comment
Share on other sites

Acum 6 minute, Ovidanie a spus:

Ubuntu sta bine la capitolul drivere?

Mint este bazat pe Ubuntu.
Drivere exista cam pentru orice. Problema este ca uneori este mai greu de instalat un driver sub linux.
Eu am zis XP pentru cazul particular 'scoala online'. Dar ai zis ca este prea vechi.


 

Link to comment
Share on other sites

Pentru drivere windows ,folosiți asta https://www.drvhub.net/ ,poate vă merge.

Eu tot așa, aveam un laptop pentru care nu găseam drivere și am folosit acest program care m-a scăpat de belea , majoritatea le-a găsit. Faza faină e că acest program creează o arhivă cu aceste drivere pe care o poți copia și folosi ulterior.

Atenție! în Windows 10 îl vede ca potențial virus , dar nu e. 

Edited by woodyteo
Link to comment
Share on other sites

Dupa sau in timpul instalarii Mint-ului ati facut si un update? Din pacate linux cere update la instalare sau dupa instalare (cel putin distributiile incercate de mine au cerut). Daca nici dupa update nu merge webcam-ul nu are rost sa va chinuiti cu distro bazate pe Debian. Rezolvari exista dar cer cunostinte ceva mai avansate iar problemele pot revenii in dtimp dupa diverse update-uri ale OS-ului.

Daca aveti timp se poate incerca si Manjaro (are si Xfce ca desktop environment). E bazat pe Arch linux si are alte drivere integrate.

 

Acum 11 ore, Liviu M a spus:

Toate distributiile mentionate mai sus (Ubuntu, Mint) sunt bazate pe Debian si, in general, ce merge pe una merge pe toate (multe repositories sunt comune).

Din pacate aceasta afirmatie este corecta doar pentru persoanele cu ceva cunostinte de linux. Pentru incepatori este destul de greu (nu imposibil) sa se foloseasca software de la alte disto chiar daca sunt pe aceiasi arhitectura.

 

PS: din pacate daca nici cu Manjaro nu merge cum trebuie laptop-ul trebuie sa renuntati la linux sau sa va luati ceva timp pentru a invasta bazele OS-ului.

Edited by stryx
Link to comment
Share on other sites

La mine e Mint pe laptopuprile copiilor şi merge fără probleme, deşi sînt nişte antichităţi cu maximum 4GB şi procesoare de prin 2009. Tot pentru şcoala online le-au folosit şi ei.

Link to comment
Share on other sites

Incearca sa bagi Win 7 starter. E singuru  win 7 care a mers bine pe o tampenie de laptop cu procesor intel atom cu 1 giga memorie ram. Doar ca probabil e nasol cu driverele la modelul tau. Mai poti incerca sa cauti driverele cu driver identifier

Cu win xp eu zic ca nu are rost sa incerci, e prea invechit si chiar daca il bagi, e imposibil sa mai gasesti vreun browser pentru internet care sa vrea sa il instalezi pe xp.

Alta varianta ca sa mearga mai rapid e sa ii schimbi hardu mecanic cu unu SSD si bagi iar win 10

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines