Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
dan_b11

Backup pentru concentrator oxigen

Recommended Posts

Va salut,

Va rog sa-mi dati un sfat in privința unei soluții de backup in cazul in care cade alimentarea cu energie electrică de la rețea pentru un concentrator de oxigen. Este vorba de un pacient cu covid care are nevoie permanenta de oxigen. Concentratorul are 660 W putere. 
As înclina spre un UPS bănuiesc ca sinus pur cu o putere de minim 1000W însă văd ca autonomia este destul de mică. Ceva de genul 30 minute maxim, de obicei chiar mai puțin.

Daca ați mai folosit, va rog sa mi spuneti ce ati folosit.

Mi s-a mai recomandat generator însă am nevoie de ceva automat care sa pornească singur și nu am găsit așa ceva la putere așa mică.

Si pe deasupra mai e si urgentă problema.

Multumesc anticipat.

Link to comment
Share on other sites

La peste 600W putere vei avea nevoie de un acumulator serios ca să ai o autonomie mai mare de 30 minute.În principiu ar merge un UPS sinus pur cuplat pe un acumulator de minim 70Ah.Preferabil mai mare capacitatea, dar vor fi probleme cu încărcarea după o pană de curent.UPS-urile uzuale au un curent mic de încărcare al bateriei şi dacă pana ţine mai mult de 30 minute vor fi necesare zile ca să se reîncarce complet acumulatorul.Dar se poate ,,ajuta,, cu un redresor auto extern.

Link to comment
Share on other sites

Multumesc pentru răspunsuri. 
O sa propun familiei și varianta asta. Sunt persoane care lucrează in domeniul medical poate pot merge și pe varianta asta.

intre timp am găsit și o varianta de genul: ups pentru centrale termice cu sinus pur( kemot, well) cu putere 1200 VA și o baterie de 100A. Însă mai am o întrebare, este ok ca bateria sa fie in aceeași camera cu persoana imobilizata la pat? O fi baterie sigilată fără întreținere însă cred ca tot are ceva găuri de aerisire. Baterii cu gel la capacitatea asta cred ca sunt cât ups ul de scumpe.

Link to comment
Share on other sites

Bateria poate degaja hidrogen. Doar daca este incarcata la curent prea mare. Nu e toxic. Doar explodeaza. Concentratorul este la casa sau la bloc? Ca s-ar putea inchiria un generator in primul caz.

   Un tub cu oxigen este superior ca fiabilitate. Si ar fi bine sa aveti unul chiar si cu solutia cu ups-ul. Asta ar oferi redundanta neomogena. Sunt firme care ofera astfel de butelii. 

Edited by yo8tot
Link to comment
Share on other sites

Deci este exclus atunci sa fie in aceeași camera.

Concentratorul este la casa. Am încercat sa găsesc și un generator însă aici intervine problema pornirii lui. Ar fi bine sa fie cu demaror. Persoana care o sa fie in permanenta acasa sa aibă grija de bolnav nu poate porni un generator cu sfoara și mai intervine și problema comutarii…e complicat.Mai caut și pe net și mâine incerc la o firma specializată.

Edited by dan_b11
Adăugare tezt
Link to comment
Share on other sites

Pai in principiu sunt care pornesc automat cand cade reteaua. Au un controler AMS (automatic mains failure). La primul job faceam asa ceva. Erau si pentru puteri mai mici. Acum nu stiu daca se gasesc usor.

Link to comment
Share on other sites

Nu-ţi face probleme cu degajarea de hidrogen, nu apucă să stea el pe loc ca să poată exploda.E cel mai uşor gaz şi are molecula cea mai mică, e greu de păstrat în recipiente speciale ce să mai zic într-o cameră....eu am ţinut acasă vreo trei ani o baterie auto pe UPS sub birou fără probleme.Să nu mai zic că mi-au ieşit flăcări din UPS de vreo două ori (mosfeţi străpunşi) de la avarii intermitente, noroc că am fost acasă eu şi fiu-meu de fiecare dată, ca să tăiem ,,firul roşu,, înainte de incendierea totală.După ce-a murit în final şi bateria, am renunţat la serviciile UPS-ului...dar explozii nu au fost.

Link to comment
Share on other sites

Am mers pana la urma pe o varianta de ups Kemot 1200w sinus pur și o baterie de 100Ah. Cu consumator de 800w(prăjitor de pâine) merge fără probleme pe baterie. Curent 52A pe baterie. Concentratorul merge ok și el. 
ma gândesc ca ar putea ajunge la o autonomie de vreo ora, sper. 
Sper sa fie și fiabil in timp. Pentru baterie are cabluri de conectare câte doua de 16mmp in paralel.
Butelie de oxigen de 10 litri nu am găsit. Poate mai caută.

Multumesc pentru sfaturi.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines